De Frankia Platin Final Six met laatste Mercedes zescilinder

Luc Schaepkens

Het lijkt erop dat Mercedes stopt met het aanbieden van zijn krachtige zescilinder diesel in de Sprinter. Camperbouwer Frankia komt daarom ter ere van dat feit met een gelimiteerd actiemodel. De Frankia Platin Final Six Liner, een integraal camper.

De Frankia Platin Final Six

Frankia en Mercedes werken al zo’n 48 jaar samen. Het merk met de ster is de basis van heel wat campermodellen van Frankia. Zo zijn er de M-Line – met inderdaad de M van Mercedes– , de volledig autark uitgevoerde Frankia Platin en de Frankia Neo in de klasse tot 3500 kilo. En dan is er nog een buscamper – die Frankia Microliner noemt –, dat is de Yucon. Deze heeft ook de Mercedes Sprinter als basis. Frankia viert nu het afscheid van de zescilinder in de Sprinter. Het officiële bericht heeft ons nog niet bereikt, maar blijkbaar stopt Mercedes met de productie hiervan. Om dat niet ongemerkt voorbij te laten gaan, is er nu een Liner als gelimiteerd actiemodel. De naam is toepasselijk: de Frankia Platin Final Six.

Frankia Platin Final Six gelimiteerd actiemodel

Frankia viert die letzten ihrer Art, de laatste van hun soort. De 190 pk sterke zescilinder van Mercedes gaat blijkbaar verdwijnen. Dat is jammer, want het is een heerlijke machine. Menig camperbezitter heeft er al heel wat probleemloze kilometers mee afgelegd. Wie zo’n beetje de laatste kans wil grijpen, zit met de Frankia Platin Final Six goed. Een gelimiteerd actiemodel van de premium-camperbouwer uit Oberfranken. De zescilinder is ingebouwd in een 8 meter lange Liner integraalcamper. Deze is extra goed toegerust voor het verblijf offgrid. Hij staat nog een stapje hoger op de ladder van comfort en luxe. Ook heeft hij een eigen designconcept.

Maximale ontspanning en bewegingsvrijheid dankzij een zithoek en keuken in de lengterichting. Een vlakke vloer van voor tot achter. Een stahoogte van een respectabele 2,03 meter. Ook de enkele bedden achterin staan in lengterichting. Dankzij de nieuwe striping aan de buitenkant is de Frankia Platin Final Six duidelijk herkenbaar. De uitrusting is – zoals gezegd – nog een stapje luxer dan de op dit gebied toch al niet kinderachtige ‘gewone’ Frankia. De gebruikte lichte houttint heet Visby White. De bekleding is van bruin leer. Op de beide voorstoelen zien we het gestikte Frankia-logo. Een Liner met oog voor detail.

Dit maakt deze Liner zo bijzonder

Het unieke ‘Technik-Pakket’ dat offgrid reizen mogelijk maakt. Het bestaat uit twee 110 AH Lithium-accu’s en vier 110 watt zonnepanelen. Daarbij een 1700 watt sinus-omvormer en een K-Power lader van 90A. De watertank gaat met een inhoud van 270 liter ook lang mee als er geen kraan in de buurt is. Verder zit het Frankia centrale verzorgingsysteem op deze Liner. De tweedelige garage heeft een hoogte van 1,24 meter. De Final Six is perfect uitgerust voor de wintersport. Hij heeft zogenaamde Thermo Guard Plus zijwanden. Er zit 11 jaar dichtheidsgarantie op. De Liner heeft een verwarmde dubbele bodem en geïsoleerde ramen in de cabine. Voor de verwarming zorgt een Alde 3020 HE vloeistofverwarming. En bij de zitgroep is er nog vloerverwarming.

En ook nog dit:

  • Bruin lederen en microfaser bekleding in combinatie met een speciale lichte houttint.
  • Luxe Frankia-keuken in de lengterichting met verzonken driepits gasstel.
  • Led-verlichting, luchtvering op de achteras, speciale FSD voorras (voor optimale stabiliteit en een dynamisch rijgedrag). Elektrische opstap. Elektrische luifel met led-strip. Dometic 2200 airco.
  • Extra duobed voorin, bedmaat tot 2 bij 2 meter.
  • ‘Verstopte’ 32 inch televisie en een apothekerskast in de garage.

Opmaat naar spannend modeljaar

De Frankia Platin Final Six is voor de camperbouwer uit Oberfranken de opmaat naar een spannend modeljaar. Het aanbod aan verschillende campermodellen groeit. Zowel bij de buscampers als bij de klasse tot 3,5 ton en de luxe Liner. “De Frankia Platin Final Six is daarmee slechts één van de hoogtepunten”, aldus Konstatin Döhler, director sales & operations van Frankia. “Camperaars kunnen zich in de nabije toekomst bij ons op meer verheugen. Zowel met Mercedes-Benz als met Fiat Ducato als basis zitten er nog meer speciale actiemodellen met individuele designconcepten aan te komen. Ook komen er nieuwe indelingen in de 3500 kilo klasse bij de Yucon by Frankia en de Frankia Neo”.

SpecificatiesFrankia Platin Final Six

Basis: Mercedes Sprinter, 3 liter zescilinder 190 pk.
Afmetingen (lbh): 8,04 / 2,30 / 3,23 meter
Leeggewicht / Laadvermogen: 4455/1045 kilo
Maximaal gewicht: 5500 kilo
Zit-/slaapplaatsen: 4 / 4
Prijs: 203.995 euro

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur