De Cercle is fiets, stoel én tent ineen – interview met bedenker Bernhard Sobotta

Marije Onderwaater

Soms kom je uitvindingen tegen waarvan je denkt: dáár wil ik meer van weten. Zéker als ze met kamperen te maken hebben. De Cercle is zo'n uitvinding die gewoon vraagt om meer uitleg. Oostenrijker Bernhard Sobotta bedacht de Cercle: een fiets, stoel én tent ineen. Campingtrend interviewde hem.

Wanneer fietste je voor het eerst op de Cercle?

Mijn eerste rit op de Cercle was ongeveer een jaar geleden, in 2020. Het was erg spannend en een beetje vaag. Sommige van mijn professoren op de universiteit keurden het idee niet echt goed, dus moest ik al mijn overredingskracht inzetten om ze het tegenovergestelde te laten zien. Op de parkeerplaats van een gebouw probeerde ik op de fiets te balanceren en ik viel er bijna vanaf omdat het sturen nog niet zo geavanceerd ging. Maar het concept bewees zich en dat wakkerde het vuurtje aan voor de volgende stappen.

Bedenker Bernhard Sobotta (foto: Cercle the world)
Bedenker Bernhard Sobotta (foto: Cercle the world)

Hoe voelde jij je toen je voor het eerst op de Cercle fietste? Je droom was uitgekomen!

Inderdaad! Het was een heel speciaal moment voor me, iets waarvan ik al zo lang had gedroomd! De dag dat ik voor het eerst op mijn volledig uitgeruste Cercle 1.0 zat en in de zon reed, was ik gewoon bijna high. Misschien omdat de eerste grote mijlpaal was behaald of wellicht vanwege het feit dat ik twee nachten niet had geslapen, omdat ik onverwacht nog zoveel dingen moest doen en regelen voor vertrek. Toen ik eindelijk op weg was, voelde ik me alsof ik alles kon bereiken. Het voelde alsof niemand me kon stoppen en ik vroeg me af wat de toekomst me zou brengen.

Is het makkelijk om op de Cercle te fietsen?

Jazeker! Hoe langer de wielbasis, hoe relaxter je kan sturen. Heb je ooit op een bakfiets met de lading voorop gereden? Het is een beetje dat gevoel. Ik hou daarvan. En je moet er ook gewoon een paar minuten aan wennen.

Hoe voelt het om onderweg te zijn met de Cercle?

Rijden op de Cercle voelt alsof je tegelijkertijd luistert naar ‘In my room’ van Jacob Collier en ‘Don’t you worry bout a thing’ van Stevie Wonder! Nadat ik een tijdje met de Cercle op reis ben geweest – in de zomer van 2020 – vroeg ik me af of er iets kon zijn dat mijn vibe, en mijn liefde voor het leven en de wereld, zou kunnen stoppen. Als ik honger heb, klap ik de tafel open en bereid ik een maaltijd. Als het regent, trek ik de tent uit en dan lees ik een boek, mediteer ik of luister naar een goede artiest, zoals Jacob Collier bijvoorbeeld. Als ik me op de ene plek niet goed voel, trap ik ergens anders naartoe.
Mijn punt is: er is geen moeder die je naar bed stuurt, en geen samenleving die predikt over geld. Het gaat alleen om jou, je eigen spierkracht, je dromen en je verbeeldingskracht. En om alle liefde en nieuwsgierigheid die diep in je zitten en niet langer kunnen wachten om de wereld in te trekken.
Over het algemeen verenigt de Cercle heel menselijke en verschillende principes. Het zijn principes die elkaar meestal lijken tegen te spreken zoals Veiligheid en Avontuur, Nomadisme en de 21ste Eeuw, en vooral: Vrijheid en Erbij horen.

Hoe ziet een fietstocht met de Cercle eruit?

Tot voor kort wist ik niet echt wat het betekende om een Cerclist te zijn. Tot ik onlangs een tochtje op een normale fiets maakte. Het was een raar gevoel, want ineens moest ik weer op gewone bankjes zitten! Met de Cercle kan ik juist overal naartoe fietsen en daar mijn huiskamer opzetten. Bijvoorbeeld op mooie plekjes in de natuur, maar ook wanneer je ergens moet wachten, zoals op de trein of voor een supermarkt. Gewoon de CampingCompanion (de aluminium zit/slaapmodule) uitklappen en relaxen maar. En het maakt niet uit of de grond vies of vochtig is!

Wat doe je als je ergens aankomt voor een overnachting?

Het grootste verschil met zijn grotere neef – een (bus)camper – is het feit dat je ergens arriveert waar je bent gekomen met je eigen spierkracht. Mensen worden vaak ook meteen verliefd op jou en je fiets omdat je er helemaal in zit. En als je ergens op een camping in de natuur aankomt, zet je de CampingCompanion op, je kookt een maaltijd op de tafel, je gaat achterover zitten in de stoel en luistert naar de prachtige natuurgeluiden. Uiteindelijk trek je de tent eroverheen om je klaar te maken voor dromenland. Het verschil met andere kampeeravonturen is dat je niet zoveel hoeft te improviseren. Het maakt niet uit of je aan de Atlantische Oceaan staat of in het diepe bos. Waar je ook bent: je hebt je eigen spullen bij je en het is knus.

(foto: Cercle the world)
(foto: Cercle the world)

Hoe reageren mensen op de Cercle?

De reacties zijn echt fantastisch en een van de beste dingen van dit hele avontuur. Ik heb al van talloze ontmoetingen mogen genieten en die waren allemaal inspirerend, op de een of andere manier. Wanneer mensen de Cercle zien, hebben ze de neiging om onmiddellijk over te schakelen naar de best mogelijke versie van zichzelf. Zelfs mensen die na een zware werkdag naar huis lopen en van plan waren om chagrijnig te zijn en boos op de wereld, veranderen wanneer ze deze fiets zien. Dat is fantastisch en een groot wonder. De talloze ontmoetingen waren allemaal op een of andere manier inspirerend.

Waar ben je al geweest met de Cercle?

Tot nu toe heb ik een stukje door Duitsland en Oostenrijk gefietst, in totaal enkele weken. Dat was niet zozeer vanwege het reisavontuur, maar meer om het concept te bewijzen. De grote reis staat gepland voor komend voorjaar! Als alles goed is, komen er drie gloednieuwe prototypes van de tweede serie. Hopelijk brengen die ons naar elke plek die we willen verkennen.

Wat zijn je dromen voor de Cercle?

Mijn droom is dat – als het concept succesvol is – het niet een enorm bedrijf wordt dat de hele markt overneemt, maar dat het vele kleine fabrieken zijn die ambachtelijk werken. Dat zij voor elke klant met veel toewijding een unieke en op maat gemaakte Cercle ontwerpen. Wanneer ik met de Cercle naar andere continenten ga, zou ik graag in allerlei landen workshops willen geven over de Cercle. Hiermee wil ik een zaadje planten en uiteindelijk kleine bedrijven helpen om een eigen Cercle te produceren. In Afrika is upcycling en hergebruik bijvoorbeeld een groot iets. Ik kan niet wachten tot daar de Afrikaanse versie van de Cercle wordt ontworpen.
Een andere droom van mij is dat de Cercle op een dag zijn weg vindt naar iemand die wanhopig thuis zit en het vertrouwen in zichzelf en het universum heeft verloren. In mijn droom springt deze persoon op de wereld, reist de hele wereld rond, vindt weer spanning en keert als een ander mens terug naar huis. Dat zou zo geweldig zijn. Ik geloof echt dat de Cercle die potentie heeft.

Bernhard hoopt de eerste Cercles komend voorjaar in Europa te lanceren. Wil je meer weten over de Cercle en de avonturen van Berhnard? Volg Cercle dan op Facebook of Instagram.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…