De Caravan Salon Düsseldorf 2021 is 60ste verjaardag kampeerbeurs

Luc Schaepkens

De Caravan Salon Düsseldorf 2021 is de zestigste editie van dit evenement. Deze toonaangevende kampeerbeurs voor campers, caravans en uitrusting is te bezoeken van 28 augustus tot en met 5 september 2021.

Kampeerbeurs Düsseldorf

De Messe Düsseldorf en de Caravaning Industrie Verband (CIVD) als partner zijn positief gestemd over de vooruitzichten. Daar geven de cijfers – net als in ons land – momenteel ook aanleiding toe. Het ziet ernaar uit dat aan het einde van deze zomer de Caravan Salon Düsseldorf 2021 een feestje gaat vieren. Deze editie – onder hetzelfde strenge hygiëneconcept als in 2020 – is namelijk ook meteen de zestigste verjaardag van de kampeerbeurs.

Caravan Salon Düsseldorf 2021 komt op een goed moment

Naast de positieve dalende coronacijfers zijn er ook de te verwachten versoepelingen met het oog op de reisbestemmingen. Wat dit betreft komt de kampeerbeurs op een prima moment. “De voorwaarden voor een succesvolle beurs zijn aanwezig. Caravaning en natuurtoerisme worden steeds populairder. Een bezoek aan de beurs biedt de beste mogelijkheid om live alle voertuignoviteiten te bekijken en informatie in te winnen over bijzondere bestemmingen en over technische innovaties in het toebehoren- en uitrustingssegment,” aldus Erhard Wienkamp, directeur Messe Düsseldorf.

Trends, innovaties en noviteiten

Ook in 2021 kunnen bezoekers een uniek aanbod op het gebied van de mobiele vrijetijd verwachten. In vergelijking met het voorgaande jaar worden er drie hallen extra ingericht. Het aantal exposanten stijgt dit jaar namelijk met 45%. Daar is logischerwijze meer ruimte voor nodig. Het geeft nogmaals aan hoe belangrijk deze kampeerbeurs voor de branche is. Alle trends, innovaties en noviteiten voor het nieuwe seizoen worden gepresenteerd op de Caravan Salon Düsseldorf 2021. Veel exposanten die vorig jaar hebben overgeslagen, keren nu terug. Het zijn nu zo’n 500 exposanten die 200.000 vierkante meter in dertien beurshallen – en het buitenterrein – vullen.

De bezoeker ziet ’s werelds grootste keuze aan caravans, campers en kampeerbusjes. Maar ook voertuigtechniek, componenten en uitbouwdelen, en tenten. Evenals mobiele woningen en caravaning- en campingtoebehoren. Daarbij outdoorkleding en -uitrusting, reisbestemmingen, natuurregio’s en campings. “Kamperen vertoont sinds bijna een decennium een enorme en aanhoudende groeicurve. De coronapandemie heeft de trend voor individuele, zelfvoorzienende vakanties en regionaal reizen een extra boost gegeven,” zegt Daniel Onggowinarso, directeur van de CIVD.

Camper en caravans draaien om emotie

Bij campers en caravans komt emotie kijken. Potentiële klanten willen voertuigen ‘live’ zien en aanraken. De live productpresentaties helpen bij de aankoopbeslissing. Dat heeft de Caravan Salon de afgelopen jaren bewezen. Dit jaar staan op de Caravan Salon Düsseldorf 2021 ook enkele nieuwe merken. Het aanbod is daarmee weer ruim en compleet. Van compacte modellen voor starters via luxe modellen – die geen wens onbeantwoord laten – tot expeditiemodellen voor ruwe terreinen. Alles zal te zien zijn. De caravan staat op dit moment een beetje in de schaduw van de recordomzet bij de campers. Toch groeit ook bij de caravans het aanbod. Bij jongere doelgroepen – vooral jonge gezinnen tussen de 35 en 45 jaar – is de interesse sterk gegroeid.

Nieuwe indeling van de hallen

Hal 3 is nieuw en de thuishaven voor de exposanten in de segmenten Travel & Nature en Equipement & Outdoor. Het aanbod in hal 3 wordt aangevuld met exposanten en handelaren van tenten en voortenten, en de directe verkoop.

Hal 17 zal geheel met campers worden bezet. In hal 13 en 14 meer dan 220 exposanten in het segment Technology & Components en de segmenten voertuigtechniek, componenten en bouwdelen.

De grootste oppervlaktegroei is te danken aan de aanbieders van kampeerbusjes, die de hallen 12 tot en met 15 geheel in beslag nemen.

Hal 5 blijft gereserveerd voor het premium-segment met luxe modellen, seriemodellen en off the road-voertuigen. In de hallen 1 en 4, 9 tot en met 11, en 16 en 17 zijn zoals gebruikelijk de campers en caravans te vinden.

Digitale aanvulling van de kampeerbeurs

De Caravan Salon Düsseldorf 2021 maakt als kampeerbeurs live-presentaties mogelijk. Voor het eerst is er dit jaar ook een digitale aanvulling. Hier kun je onder meer terecht voor online presentaties, video-showrooms en een hybride forum in het segment toerisme. Ben je zelf niet in de gelegenheid om de kampeerbeurs te bezoeken, dan is dit een uitkomst. Dit platform zal – met het oog op de toekomst – verder worden uitgebouwd. Verschillende websessies zullen ook na de beurs on demand te bekijken zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur