Fête du Citron Menton

Citroenfeest en carnaval aan de Côte d’Azur in februari

Marije Onderwaater

Heb je vrij in februari en zin om wat kilometers te rijden? Zet dan koers naar de Côte d'Azur. Daar vindt in februari zowel het carnaval van Nice als het Fête du Citron, een heus citroenfestival, plaats.

Een bezoek aan de Côte d’Azur is altijd de moeite waard. Dit geliefde vakantiegebied strekt zich uit over een deel van de oostelijke Middellandse Zeekust en loopt door tot de Italiaanse grens. Bekende plaatsen aan de Franse Rivièra, zoals de Côte d’Azur ook wordt genoemd, zijn onder meer Saint-Tropez, Cannes, Antibes en Nice. Ook het vorstendom Monaco is aan de Côte d’Azur te vinden. Toeristen en de internationale jetset bezoeken deze Zuid-Franse kust onder meer voor de schilderachtige dorpjes, de mooie stranden en de exclusieve clubs. In de soms saaie februarimaand kun je hier ook genieten van het Fête du Citron en het grootse carnaval in Nice.

Fête du Citron
Het Fête du Citron
Fête du Citron
Het Fête du Citron

Fête du Citron in Menton

When life give you lemons… dan bouw je er een festival omheen. Dat is het geval in de plaats Menton, op steenworp afstand van de Italiaanse Bloemenrivièra. Hier vindt jaarlijks het Fête du Citron plaats. Van 17 februari tot 3 maart 2024 staat alles in het teken van dit beroemde citroenfestival. En daar komen veel mensen op af. Elk jaar trekt het twee weken durende festival zo’n 200.000 bezoekers.

Het Fête du Citron bestaat sinds 1934. Menton stond destijds – en nu nog steeds – bekend om de citroenteelt. Een hotelier wilde daar wel iets mee doen en bedacht een tentoonstelling van bloemen en citrusvruchten. Van de hoteltuin verspreide deze expositie zich steeds verder, tot het bekende festival dat het nu is.

Fête du Citron parade
Parade op het Fête du Citron
Fête du Citron parade
Parade op het Fête du Citron

Citroensculpturen en straatparades

Vijftien dagen lang draait het in Menton helemaal om citroenen en andere citrusvruchten. Beroemd zijn de enorme sculpturen waar soms wel vijftien ton aan vruchten voor nodig zijn. Verder kunnen bezoekers genieten van onder meer een corso met praalwagens, straatshows met zang en dans, exposities, concerten en rondleidingen door de citroengaarden. Ook is op het citroenfestival een orchideeëntentoonstelling te bezoeken.

Kijk hier voor het complete programma en toegangskaartjes van het Fête du Citron.

Groots carnaval vieren in Nice

Ben je nog niet uitgefeest aan de Côte d’Azur? Dan kan je in dezelfde periode genieten van het carnaval in Nice. Dit bestaat al sinds 1873 en vindt dit jaar plaats van 17 februari tot 3 maart. Dit feest geldt als het belangrijkste internationale carnaval in Frankrijk. Ook is dit volgens de organisatie het belangrijkste winterevenement van de Côte d’Azur. Zou de organisatie van het Fête du Citron het daarmee eens zijn? Al is het carnaval in Nice wel een énorm feest. Twee weken lang is het volop spektakel in de Zuid-Franse stad, vol muziek en kleur.

Voor het carnaval zijn een koning en koningin gekroond. Er zijn carnavalsparades met gigantische praalwagens, er is een bloemencorso en nog veel meer festiviteiten. Nice heeft zelfs het eerste queer carnaval van Frankrijk, het Lou Queernaval.

Meer weten over het carnaval in Nice? Kijk hier.

Carnaval Nice
Carnaval in Nice
Carnaval Nice
Carnaval in Nice

Kamperen aan de Côte d'Azur

Wil jij in februari genieten van het Fête du Citron of het carnaval in Nice? Ga dan kamperen aan de Côte d’Azur. Zo kun je onder meer terecht op camping de La Laune, die speciaal voor de evenementen van 10 tot 27 februari is geopend. Vanaf hier ben je in 15 minuten in Nice en zit je 25 minuten van Menton. Natuurlijk kun je ook een andere camping of camperplaats zoeken.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…