Caravans leverbaar

Check: nieuwe caravans veelal wél voor de zomer leverbaar

Marije Onderwaater

Het merendeel van de nieuwe caravans is gewoon vóór de zomer leverbaar. Afgelopen week verscheen een alarmerend bericht in de media: wie de komende weken een caravan bestelt, kan er deze zomer misschien niet mee weg. Een rondje langs de kampeerbranche leert dat de soep niet zo heet wordt gegeten.

Als je van plan bent een nieuwe caravan te kopen, dan wil je er natuurlijk ook zo snel mogelijk mee op vakantie. Daarom zullen flink wat kampeerders zijn geschrokken toen ze afgelopen week in de media lazen dat kopers van nieuwe caravans er waarschijnlijk nog niet mee op vakantie kunnen deze zomer. Gelukkig geldt dit alleen voor echt exclusieve modellen. Want als je een caravan zoekt die populair is bij het grote publiek, dan zal de dealer je die zonder al te lange wachttijd kunnen leveren.

EHG: Nieuwe caravans veelal uit voorraad leverbaar

“Over het algemeen geldt dat veel nieuwe caravans in het voorjaar uit voorraad leverbaar zullen zijn”, reageert Bart Haarman, algemeen directeur van Erwin Hymer Group Nederland. EHG heeft vier caravanmerken: Bürstner, Dethleffs, Eriba en LMC. “De levering en de huidige voorraad bij de dealers is over het algemeen in orde. Dat komt onder meer omdat we in onze fabriekshallen nog steeds minder campers kunnen produceren, en daardoor met de planning flexibel kunnen schuiven, waardoor er ruimte ontstaat voor de productie van caravans. Daarnaast worden populaire caravanmodellen meerdere keren per jaar in serieproductie gemaakt. Dat betekent dat dealers ze over het algemeen snel kunnen leveren. Het bericht dat mensen deze zomer waarschijnlijk nog niet weg kunnen met een nieuwe caravan, geeft een vertekend beeld. Uiteraard zijn er uitzonderingen, zoals exclusieve modellen. Die gaan minder vaak in serieproductie waardoor het kan gebeuren dat je er wat langer op moet wachten. Maar bezoek je de komende tijd een dealer, dan acht ik de kans heel groot dat je gewoon deze zomer met je nieuwe caravan of knappe occasion op vakantie kunt gaan.”

Caravans leverbaar Campingtrend
Caravans leverbaar Campingtrend

Adria: Alleen langer wachten op exotische caravans

Ook Natasja Kwikkers-van Berkum, marketing & sales operation manager bij Adria Benelux, spreekt niet van een probleem bij de levering van caravans. “De beschikbaarheid van de gangbare modellen is misschien iets minder dan normaal gesproken het geval is, maar de komende weken leveren we weer genoeg caravans uit productie aan de dealers. Als mensen dan naar de dealer gaan voor een gangbaar model, met bijvoorbeeld een Frans bed of enkele bedden, dan denk ik echt dat je er deze zomer mee op vakantie kan gaan. Langere levertijden gelden vooral voor exotische caravans óf wanneer mensen een populair model met allerlei opties wensen. Maar dat is eigenlijk iets van alle tijden.”

Adria Action
Adria Action

Bruggink Caravans en Campers: Door schaarste ruimer ingekocht

Leon Bruggink, van Bruggink Caravans en Campers, verkoopt caravans van Eriba, Knaus en T@b. Ook hij wil reageren op de berichten over de levering van caravans. “Het ligt iets genuanceerder. Als ik als dealer nu een nieuwe caravan bestel, dan krijg ik die inderdaad pas over een jaar. Maar een jaar geleden heb ik ook caravans besteld en die komen nu vanuit de productie binnen. Een deel daarvan is al verkocht en een deel daarvan is gewoon nog beschikbaar. En omdat we schaarste verwachtten, hebben we ruimer ingekocht dan voorheen. Zowel voor caravans als campers geldt dat we er alles aan doen om mensen nog deze zomer op vakantie te laten gaan. Als mensen een nieuw model bestellen waar ze op moeten wachten, dan kijken we samen naar een gebruikte caravan of camper uit onze voorraad die daar het dichtst bij in de buurt komt. Die kunnen ze huren of kopen, waarbij wij terugkoopgarantie bieden. We kijken graag samen naar oplossingen. Over een jaar is de situatie hopelijk weer anders. Dan is het aanbod gestegen en de vraag iets getemperd. Dan hebben we een veel gezondere markt. Meer klanten dan spullen is niet leuk, maar meer spullen dan klanten ook niet. Er moet balans zijn.”

T@b
T@b

Wachten op een camper

Kopers van een gangbaar model caravan hoeven dus zeer waarschijnlijk niet te vrezen voor lange wachttijden. Voor mensen die graag een camper willen kopen, is dit nog vaak wel het geval. Dat heeft te maken met de levering van onderdelen en grondstoffen, die is ontstaan door onder meer de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne. Ook de Fiat Ducato, een geliefd basisvoertuig in de camperbranche, is nog steeds minder goed leverbaar. “Kampeerauto’s blijven een uitdaging”, zegt EHG-directeur Haarman. “Inmiddels komen er gestaag wel modellen vrij, maar de campers zijn er nog niet in overvloed. Campers zijn er in allerlei soorten met verschillende merken chassis’ en diverse motorvariaties. Dat, aangevuld met de overige persoonlijke wensen, maakt dat het wachten erop helaas nog steeds lang duurt. Echter, wie bereid is om water bij de wijn te doen, kan vaak ook sneller met een nieuwe camper op pad.”

De langere wachttijden voor kampeerauto’s gelden ook bij Adria. “Van de campers die wij dit voorjaar krijgen, is 85% al verkocht of bedoeld voor de verhuur. Daar is het moeilijk om iets te vinden. Op dit moment zien we nog niet echt verbetering. We moeten zelfs ons best doen om modellen uit 2022 uit te leveren. Dat geldt voornamelijk voor de campers op Fiat, want met Citroën gaat het beter. Maar wil je dit voorjaar al met een eigen camper rijden, dan is er altijd wel ergens eentje te vinden. Het gaat vooral om specifieke wensen. Als je die hebt, wat vaak het geval is omdat je er veel geld aan uitgeeft, dan moet je nog even geduld hebben. Kwikkers-Van Berkum benadrukt dat zowel de fabrikant als de dealer niets kan doen aan de uitgestelde leveringen van campers. “Als we in de Adria-fabriek chassis binnen krijgen, zetten we alle zeilen bij om campers te bouwen en die zo snel mogelijk op transport te zetten. Maar als een voertuig niet komt, dan houdt het op. Dat komt echt door de oorlog in Oekraïne en de nasleep van corona.”

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…