De 7 best verkochte caravans van 2020

Jos Mark

Welke zeven caravans werden het afgelopen jaar het meest verkocht? Welk merk was favoriet? En welke indeling en serie konden de Nederlanders het meest bekoren? Terugblikkend zetten we de zeven best verkochte caravans van 2020 voor je op een rij. De 7 populairste caravans in alle klassen

7

Het lijstje met de zeven populairste caravans van het afgelopen jaar beginnen we onderaan met het Franse merk Caravelair. Dat is het zustermerk van Sterckeman; alleen de serienamen en striping op de buitenkant verschillen. Bij Caravelair krijg je veel ruimte voor je geld. Het merk verkocht 360 caravans in 2020. Dat zijn er twintig meer dan in 2019. Het leeuwendeel komt voor rekening van de Alba en de Antares. De Antares is met 209 stuks het best verkochte model. Het verbaast niet dat bij deze betaalbare caravans de gezinsindelingen favoriet zijn.

6

Op zes het Sloveense Adria. Het merk verkocht in 2020 446 caravans en dat is een stijging van 3,7% ten opzichte van 2019. Het onbetwiste succesnummer is de Altea. De meest verkochte indeling is ook bij Adria voorzien van een frans bed. Absolute verkooptopper is de lichte en en prijstechnisch gunstige Aviva 390PS. Dat type is overigens voor 2020 omgedoopt naar 400PS. Maar kijken we over de verschillende types dan spant de Altea de kroon. De caravan van het jaar van 2014 blijft voor Nederlanders het meest aantrekkelijke product in het Adria gamma.

5

Eriba staat op de vijfde plek met 464 verkochte caravans. Dat is zo’n 12,6% minder dan vorig jaar. De best verkochte serie is met 221 stuks de iconische Touring. Supermodern met een flinke scheut retro. Want de compacte caravan met hefdak gaat ver terug in de tijd. Hij lijkt alleen maar populairder te worden. Wij snappen dat helemaal sinds we met een Rockabilly op stap mochten naar het mooie Bohinj. Best verkopende indeling – met 68 stuks – is de Troll 530.

4

Dethleffs – met 90 jaar ervaring – verkocht 618 caravans en staat op plek vier. Ook bij Dethleffs zien we een groei: 5,5% maar liefst. De speciale uitvoering die Dethleffs dit jaar op de markt bracht, scoorde het beste. Die ‘Avantgarde’ is er als Nomad en als Camper en neemt 120 stuks voor zijn rekening. De populairste indeling heeft nu eens geen Frans bed, maar twee enkele bedden die door de meeste mensen als een groot bed zullen worden opgemaakt. De Camper 460 EL ging 104 keer over de toonbank.

3

In de top drie van best verkochte caravans komen we Knaus als eerste tegen. Het merk staat op drie met een totaal van 912 caravans. Dat is goed voor een marktaandeel van 13%. Knaus zag het aantal verkochte caravans met 0,4% slinken. Wij denken dat dit deels de schuld is van kannibalisme binnen de eigen merken. Tabbert – een van Knaus’ zustermerken – is dit jaar namelijk met 0,9% gegroeid. Populairste serie is nog altijd de Südwind, die voor 2021 een extra dik pakket extra’s meekrijgt in de 60 Years Edition.

2

Hobby was jarenlang het meest verkochte caravanmerk en staat nu op plek twee. Ze hoeven zich nog steeds niet te schamen, want Hobby verkocht 1.193 caravans in 2020. Dat is goed voor een marktaandeel van 17%. Ten opzichte van 2019 zag Hobby het marktaandeel krimpen met 1,2%. De complete Excellent was de populairste serie. Ook bij Hobby zien we dat de indeling met een rondzit achterin en het Franse bed in de boeg populair is. De afmetingen zijn (lxbxh) 4,45 x 2,30 x 2,62 meter. De lichtste versie is de De Luxe met een leeggewicht van 1.193 kilo en een maximum toelaatbaar gewicht van 1.350 kilo. De 460UFe is beschikbaar in de De Luxe, De Luxe Edition en de Excellent-series.

1

Fendt! Dit zustermerk van Hobby verkocht verreweg de meeste caravans in Nederland en staat dus op nummer 1. Het merk verkocht in 2020 de meeste caravans in ons land. Dat is geen verrassing, want dat is al een paar jaar op rij het geval. De meeste kopers van een Fendt kamperen al langer en hebben vaak eerst één of meerdere andere caravanmerken gehad. De Fendt Bianco Selection (foto boven het artikel) is de best verkochte serie. Niet zo gek als je de uitrusting bekijkt.

Tussen alle series is de 465 SFB – met een ruime rondzit achterin en een Frans bed in de boeg – het meest gekozen. Precies 311 stuks zijn er van verkocht. De afmetingen van een 465 SFB zijn (lxbxh) 5,94 x 2,32 x 2,63 meter en hebben dus niets te maken met het label ‘465’. Mensen vinden een caravan met de benaming ‘594’ namelijk te lang. Je vindt de indeling in de series Opal, Bianco Selection en Tendenza. Het leeggewicht van een Fendt Opal 460SFB is 1.279 kilo. Hij is te beladen tot 1.500 kilo.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

jos-mark

Jos Mark

Eigenaar Campingtrend

Jos kampeert van jongs af aan. Tegenwoordig met echtgenote Ineke en hond Noa in een camper Carthago C-Tourer 145 RB LE.