caravans Nederland

Caravans winnen aan populariteit in Nederland

Marije Onderwaater

Zie je weer steeds vaker caravans op de weg? Dat kan kloppen! Caravans winnen in Nederland namelijk weer aan populariteit. Zijn campers dan minder geliefd? Zeker niet. Uit cijfers blijkt dat ook het aantal verkochte campers is gestegen tot een recordhoogte van 170.625, ruim 10.000 exemplaren meer dan vorig jaar en een verdubbeling in vergelijking met 2012.

De BOVAG, Kampeer en Caravan Industrie (KCI) en RDC zetten de cijfers voor de eerste drie kwartalen van 2022 op een rijtje. Daaruit blijkt dat in Nederland op dit moment bijna 600.000 caravans en campers staan geregistreerd. Een unicum, volgens de BOVAG, KCI en RDC.

Toename registratie caravans in Nederland

Jarenlang daalde het aantal geregistreerde caravans in Nederland. Daar is nu verandering in gekomen. In de eerste drie kwartalen van 2022 werden 7.093 nieuwe caravans geregistreerd. Sinds 2011 is dit het op een na hoogste aantal in de eerste drie kwartalen van een kalenderjaar. Het hoogste aantal werd vorig jaar genoteerd. Niet alleen nieuwe caravans gaan goed, ook gebruikte reispaleizen zijn gewild. Tot en met september 2022 verkocht de vakhandel 12.331 gebruikte caravans. Ondanks dat dit 5,4 procent minder is dan vorig jaar, is dit het hoogste aantal sinds 2012.

Caravans Nederland
Nog steeds in het assortiment.
Caravans Nederland
Nog steeds in het assortiment.

Verkoop campers

Dat 2021 een fantastisch jaar voor kampeermiddelen was, is bekend. De eerste drie kwartalen van 2022 laten een daling van 29,8 procent zien ten opzichte van dat recordjaar. Tot en met september verlieten 1.955 nieuwe kampeerauto’s de showroom. Die daling komt onder meer over de leveringsproblemen waar we al eerder over berichtten. Gebruikte campers vonden ook gretig aftrek. De kampeerbranche verkocht 13.359 occasions. Dat zijn er 105 minder dan vorig jaar, maar een verdubbeling van vijf jaar geleden en een verdrievoudiging van tien jaar geleden.

Camper recordverkoop
Camper recordverkoop

Corona en kamperen

Campers en caravans zijn in Nederland niet aan te slepen sinds de coronatijd en dat geldt ook voor andere kampeermiddelen. Dat ziet ook Rolf Reinders, voorzitter van BOVAG Caravan- en Camperbedrijven. Sinds de uitbraak van de pandemie zien we een grote interesse in kampeervakanties. Vliegreizen waren lange tijd maar beperkt mogelijk en vakantiegangers waren – en zijn nog steeds – op zoek naar manieren om in een eigen ‘bubbel’ op reis te kunnen.” En KCI-voorzitter Leo Diepemaat noemt kamperen hot. “Van tent tot luxe camper, met of zonder eigen sanitair: de kampeerproducten voorzien in een grote behoefte. Iedereen lijkt het kamperen te hebben (her)ontdekt en we zien ook weer steeds meer gezinnen met jonge kinderen die kiezen voor een eigen caravan, camper of vouwwagen.”

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…