Wanderkuss: een caravan om te zoenen

Martine van Kuler

De Caravan Salon Austria had eind oktober een heuse primeur. Op de Oostenrijkse kampeerbeurs was de Wanderkuss voor het eerst te aanschouwen. De makers noemen het een ‘Vanlife Trailer’, die je kunt gebruiken voor vakantie, transport en zelfs als mobiel kantoor. Wanderkuss is er in drie modellen: Pure, Premium en Premium Plus.

Wanderkuss is ontworpen door Christoph en Claudia Kauffman. Het Oostenrijkse echtpaar had een veertig jaar oude caravan aangeschaft, maar al snel bleek dat dit toch niet helemaal was wat ze zochten. Het interieur was niet hun smaak en ook de surfplank paste er niet in. Eigenlijk waren ze op zoek naar een caravan die het vanlife-gevoel uitstraalt. Die konden ze niet vinden, dus besloot Christoph er zelf maar een te bouwen. Het eerste exemplaar is een jaar lang uitgebreid getest en verbeterd en nu is Wanderkuss klaar voor serieproductie.

Meer dan een transportwagen

Wanderkuss is een multifunctionele bestelwagen, al doet deze naam de trailer geen eer aan. De basis is de 5,73 meter lange König X-trailer 4020, die is gemaakt van een torsiebestendig buizenframe. Het AL-KO-chassis is voorzien van een anti-slingerkoppeling, de 14 inch banden hebben aluminium velgen en er is een ingebouwde mover. 40 millimeter dikke sandwichpanelen met een PU-kern zorgen voor isolatie. Aan de zijkant zit een toegangsdeur, aan de achterkant een klep. De basistrailer weegt 1420 kilo en heeft een toegestaan ​​totaalgewicht van 1800 of 2000 kilo. Met de Wanderkuss steel je gegarandeerd de show, want het design aan de buitenkant is afkomstig van de Oostenrijkse illustrator en kunstenaar Artur Bodenstein.

En dan de binnenkant. Dankzij het flexibele meubelconcept en de robuuste constructie kun je meenemen wat je wilt. In slechts enkele ogenblikken tover je de caravan om tot transportwagen en vice versa. Dus je surfplank, supboard of mountainbike meenemen is geen probleem. Achterin bevindt zich een U-vormig zitgedeelte dat je eenvoudig kunt ombouwen tot een bed van 1,50 x 2,00 meter. Optioneel is er een hefbed van 1,40 x 1,90 meter verkrijgbaar, waardoor je met maximaal vier personen in de Wanderkuss kunt slapen. Naast het zitgedeelte staat een ruime ladekast. De meubelfronten zijn uitgevoerd in mat wit met eikenhouten accenten.

In het model Pure is standaard geen badkamer aanwezig, maar tegen meerprijs zijn een buitendouche inclusief drukwaterpomp en een Thetford-cassettetoilet verkrijgbaar. Dit laatste zit al wel in het iets duurdere Premium-model. Kies je voor de Premium Plus, dan krijg je ook de buitendouche er automatisch bij.

Wanderkuss
Wanderkuss
Wanderkuss
Wanderkuss

Koken doe je buiten de Vanlife Trailer

De Wanderkuss is voorzien van een uittrekbare keuken, die van zowel buiten als binnen toegankelijk is. In de keuken een Dometic-compressorkoelkast (inhoud van 70 liter) die aan twee kanten te openen is. Eigenlijk is dit het enige dat er standaard aan apparatuur inzit. Om je potje te koken moet je een eigen kookstel meenemen. Een besteklade en het werkblad zijn tegen meerprijs verkrijgbaar. Een rvs-spoelbak is overigens wél aanwezig.

Ben je van plan te gaan wildkamperen of trek je erop uit als het wat kouder is? Geen probleem, want zonnepanelen en een kachel zijn optioneel. En dat is een beetje waar wat ons betreft de schoen wringt. De Wanderkuss Pure, dus het instapmodel, kost 43.900 euro. Dat vinden wij een hoop geld voor een trailer zonder keuken en badkamer. Maar leuk vinden we hem wel. Klik voor meer informatie over de Wanderkuss op onderstaande button. En ben je geïnteresseerd in een modulaire trailer? Lees dan dit artikel eens.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!