Vestvan 390

Turkse minicaravan Vestavan 390 ziet het levenslicht

Martine van Kuler

Eerder dit jaar deed Vestavan zijn intrede in caravanland. De Turkse fabrikant kondigde twee modellen aan: de 390 en de 580. De Vestavan 390 is inmiddels geboren. Op de Caravan Salon in Düsseldorf konden we de minicaravan voor het eerst aanschouwen.

Back to nature. Met die slogan hoopt Vestavan de wereld te veroveren. Zodra je de caravan binnenstapt en de echte houten meubels én warme, zachte kleuren ziet, begrijp je waar die spreuk vandaan komt.

Vestavan 390 op Caravan Salon

Op de Caravan Salon in Düsseldorf was de Vestavan 390 voor het eerst in het echt te zien. Natuurlijk namen ook wij er een kijkje. De caravan stond er in een coole groene kleur, maar is ook leverbaar in blauw en geel. Dit tot vreugde van de vrouwelijke Campingtrend-redacteuren die al langer pleiten voor meer kleur op de camping. Ben jij niet zo’n kleurrijk type? Niet getreurd, want standaard wordt de Vestavan 390 gewoon in het wit geleverd.

De caravan heeft een polyester monocoque als basis voor de opbouw. Het glasvezel versterkte kunststof is zelfdragend, sterk en maakt veel vormen mogelijk. Rond de hele voorkant van de Vestavan loopt een raam. Het doet wellicht een beetje futuristisch aan, iets wat wij wel verfrissend vinden. Overigens is het een schuifraam, iets wat je niet vaak in een caravan ziet.

Vestvan 390 rondzit
Vestvan 390 rondzit

Meubels van echt hout

Wat je ook niet vaak ziet in een caravan, is dat de meubels van echt hout zijn gemaakt. Vestavan durft het aan. De caravan heeft hierdoor echt een warme, natuurlijke uitstraling. Back to nature dus. Het nadeel is dat houten meubelen zwaar zijn en dat zie je terug in het gewicht van de Vestavan 390, dat zo’n 1140 kilo bedraagt. Dat is natuurlijk best fors voor een caravan van dit formaat. Het toegestane totaalgewicht van de minicaravan is 1500 kilo.

Vestavan 390 in twee indelingen

De nieuwe caravan is er in twee indelingen: voor twee personen en voor vier personen. In beide indelingen is er voorin een rondzit die kan worden omgebouwd tot een tweepersoonsbed van 1,50 bij 2 meter. Achterin is er de keuze uit een stapelbed of een ruime keuken. Kies je voor het laatste, dan heb je een groot werkblad en veel opbergruimte. In de indeling met stapelbedden bevindt de kleinere keuken zich in het midden.

In het midden zien we de badkamer. Standaard is deze voorzien van een Porta Potti, maar tegen meerprijs kun je kiezen voor een cassettetoilet. De keramische wastafel is uitgevoerd in stijlvol zwart, evenals de kranen.

vestavan 390 stapelbed
vestavan 390 stapelbed

Zelfvoorzienend kamperen met Vestavan

De standaardprijs voor de Vestavan 390 is in Turkije 19.900 euro. Daarvoor heb je hem nog niet in Nederland. Bovendien zijn er veel extra’s die de caravan een tikkie duurder maken. Als je 570 euro extra neertelt heb je bijvoorbeeld een 190W zonnepaneel, waarmee je zelfvoorzienend kunt kamperen. Voor het eerder genoemde cassettetoilet betaal je 790 euro en voor een Truma warmwater-systeem 282 euro. Kortom, de keuze is reuze en de prijs kan dat ook worden als je voor alle opties gaat.

Dat buiten beschouwing gelaten vinden wij de Vestavan 390 een frisse nieuwe verschijning in caravanland. Binnenkort komt ook de ruimere Vestavan 580 op de markt. We houden je op de hoogte.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!