Nieuwe auto nodig? Caravaneigenaren zweren bij een SUV als trekauto

Martine van Kuler

Voor de zesde keer op rij is de Mazda CX-5 de populairste caravantrekker van Nederland. Dat blijkt uit het trekauto-onderzoek dat de Europese campingspecialist ACSI ieder jaar houdt onder kampeerders. Maar er is meer nieuws. Zo blijken Nederlandse caravaneigenaren vooral in een SUV te rijden, is de elektrische auto bezig aan een opmars en lijkt de rol van diesel uitgespeeld.

Bijna 4000 caravaneigenaren deden mee aan het jaarlijkse trekauto-onderzoek van ACSI en bijna allemaal rijden ze in een SUV, oftewel een Sport Utility Vehicule. Volvo en Mazda kwamen uit de bus als populairste merken en de Mazda CX-5 bleek opnieuw het favoriete model. ACSI-directeur Ramon van Reine begrijpt de populariteit van de SUV wel. “De auto moet natuurlijk sterk én zwaar genoeg zijn om de caravan probleemloos door heel Europa te trekken. Daar komt bij dat de gemiddelde caravaneigenaar wat ouder is en die doelgroep prefereert een hoge instap, hetgeen de populariteit van de SUV verklaart.”

Opmars elektrisch aangedreven voertuigen

Ondanks het nadeel van een beperkte actieradius, zetten ook caravaneigenaren stappen qua elektrificatie. In 2023 was 6,5 procent van de nieuw aangeschafte trekauto’s een elektrische en twee derde was een (plug-in) hybride. Dat maakt bij elkaar dat bijna driekwart van de nieuw gekochte caravantrekkers een vorm van elektrische aandrijving aan boord heeft. De Hyundai Ioniq 5, Tesla Model Y en Volvo XC40 zijn in deze categorie de populairste modellen. Nederlandse caravaneigenaren kiezen niet snel meer voor diesel. Van de nieuw verkochte auto’s rijdt slechts 1,6 procent op deze brandstof.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!