Een mover en dus een accu in je caravan. En nu?

Luc Schaepkens

Onder onze (als in Yvonne en Luc) nieuwe tweedehands caravan zit een mover. Dus zit er ook een accu in. Dat is nu heel gewoon. Onze Kip is echter al twintig jaar oud. Dat roept wat vragen op. Toch maar eens kijken hoe dat zit.

De caravan mover accu mag niet mee de stalling in

In onze net gekochte Kip van bouwjaar 2000 zit een accu. Er zit namelijk een oude halfautomatische mover onder. En die werkt alleen als er een accu is die voor de stroom zorgt. We weten dat bij de oudere types Kip-caravans ook andere zaken op deze accu werken, maar dat moeten we nog uitzoeken. Deze accu m0et worden opgeladen als we aan de stroompaal van de camping staan. We horen dat de accu – net als de gasfles – niet in de caravan mag blijven zitten in de stalling. Maar wat moet je nog meer weten over je eerste caravan mover accu? Ik stel me een paar vragen waarvan ik me kan voorstellen dat iedereen ze zal hebben bij zijn eerste caravan met accu.

Hoe en waar berg je de accu op?

 • Het beste is thuis op een droge en vorstvrije plek.
 • Haal hem uit de caravan en zet hem thuis aan een acculader. Als hij helemaal is gevuld, kun je hem weg zetten.

De caravan mover accu heeft onderhoud nodig

 • Elke accu heeft een bepaalde mate van zelfontlading. Hij loopt dus langzaam leeg. Kijk je er te lang niet naar om, dan kan hij daardoor stuk gaan. Na een te diepe ontlading kan het namelijk gebeuren dat hij niet niet meer goed oplaadt.
 • Daarom moet je de ongebruikte accu tussentijds laden. Dat kan door hem af en toe aan een acculader te hangen. Of door een druppellader aan te sluiten. Die – de naam zegt het al – de caravan mover accu af en toe zal bijladen en zo een te diepe ontlading voorkomt.
 • Het is aan te raden om de accu elke maand even te checken. Regel is dat een accu nooit onder de 11,75 volt mag worden ontladen. Hoe dieper de ontlading, hoe korter de levensduur van de accu. Ideaal zou zijn om hem tijdens de opslag boven de 12,4 volt te houden.
 • Tijdens het laden kunnen gassen vrijkomen. Die zijn explosief (knalgas). Zorg daarom voor een goede ventilatie. Roken en vuur zijn uiteraard niet slim.
Mijn trouwe Vendex acculader.
Mijn trouwe Vendex acculader.

Een acculader of druppellader

 • Je hebt een gekeurde acculader of druppellader nodig. Die moet de juiste laadspanning en laadvoltage hebben. Lees daarom goed de gebruiksaanwijzing.
 • Een goede acculader verlengt de levensduur van de caravan mover accu. Hij zal zichzelf daarom snel terugverdienen.
 • Acculaders en druppelladers zijn er in vele soorten, maten en prijsklassen. Een druppellader is al vanaf zo’n 15 euro verkrijgbaar. De kwaliteit is al net zo divers. Goedkoop kan in dit geval duurkoop worden. Want niet elke lader is even geschikt om een accu te beschermen. Er zijn diverse gespecialiseerde aanbieders die je helpen met kiezen.

Drie soorten accu’s

We lezen dat – als we nu voor een accu zouden moeten kiezen – we voor een onderhoudsvrij exemplaar zouden moeten gaan. Die kan namelijk langer dan zes maanden zonder lading. Er blijken drie soorten caravanaccu’s te zijn:

De loodzuuraccu

De loodzuuraccu is bewezen techniek. Het is de oudste en goedkoopste oplossing. Maar eigenlijk ook de minst geschikte. Al is de loodzuuraccu aan deze taak aangepast. Het best geschikt is het zogenoemde semi-tractie exemplaar. Deze accu’s zijn niet onderhoudsvrij. En ze zijn zwaar. Vooral als het koud is, laden deze accu’s slecht op. Zo kunnen ze tot aan 30% van hun capaciteit verliezen. Ze zijn er vanaf zo’n 85 euro. Hier staan alle voordelen van de loodzuuraccu op een rij.

De AGM accu

Een AGM accu levert per kilo gewicht meer stroom dan een loodzuuraccu. Ze zijn dus of sterker, of lichter. AGM staat voor Absorbed Glass Matt. Deze techniek maakt gebruik van het zuur in een glasvezelmat. Dat maakt de accu onderhoudsvrij. Niet alle types zijn even geschikt voor in de caravan. Ze hebben een zeer geringe zelfontlading en kunnen in principe in de caravan blijven zitten. Ze zijn goed bestand tegen een diepe ontlading. Een AGM accu gaat tot zeven jaar mee. Hij is er vanaf 50 euro.

En de LifePo4 accu

Levert van deze drie de meeste energie. Hij weegt zo’n 30% van een gewone accu. De accu kan ook in de winter in de caravan blijven zitten. Hij is snel op te laden. Nadeel is dat hij ook duurder is. Bij een te diepe ontlading kan hij onherstelbaar beschadigd raken. Wel gaat deze accu drie tot vier keer langer mee. En hij is volledig recyclebaar. Goed om te weten: laadt deze accu niet op bij temperaturen onder de nul graden. Twee jaar geleden vergeleken wij een zogenaamde LifePo4 accu met een loodzuuraccu. Kijk voor het resultaat hier de LifePo4-video.

We gaan het zien

Onze caravan gaat na het ophalen meteen de stalling in. We halen vooraf de caravan mover accu eruit. Dan weten we ook wat voor soort accu we hebben. We verwachten dat het niet een al te modern exemplaar zal zijn. Een acculader hebben we. De wel heel oude lader – ooit nog eens gekocht door mijn vader – is van het merk Vendex, een merk van Vroom & Dreesmann. Die zal waarschijnlijk prima bij de accu passen. Maar een druppellader lijkt me niet verkeerd. Die diepte-investering is een langere levensduur van de accu ons wel waard. Eerst maar eens kijken of de mover het doet.

Update: de mover doet het. De accu (foto boven het artikel) zit netjes opgeborgen in een kist met deksel. Die staat onder de bank meteen naast de deur. Hij werd nog even voorzien van snelklemmen toen ik vertelde dat hij eruit moest voor de stalling. Zonder te vragen, gewoon service. En daarmee kan hij heel gemakkelijk in en uit de caravan. Hij staat inmiddels in de schuur.

Meer informatie over accu’s voor de caravanmover

 • De lithium-accu van Enduro is er speciaal voor de caravanmover in een 10 aH, 20 aH en 30 aH-uitvoering. Lees hier het artikel over de Enduro accu.
 • De Liontron Arctic werkt ook bij temperaturen tot min 30 graden. Lees het artikel.
 • De in caravans gebruikte lithium-accu’s zijn niet brandgevaarlijk. Wel zo prettig om te weten. Lees het verhaal hier.
 • Je accu ook tijdens een lange stalling geladen houden? Dat kan met deze lader van Teleco. Lees hier het artikel.
 • De Power Xtreme X 20 is een zogenoemde droge accu, je hebt hiervoor geen accubak nodig. Deze accu heeft een ingebouwde lader. Je kunt er tot aan 25 minuten mee rangeren. Hij weegt slechts 3,8 kilo. De verzending is gratis en je krijgt er vijf jaar garantie op. Bekijk de accu hier.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur