Mazda CX-5

Mazda CX-5 is opnieuw de populairste caravantrekker

Martine van Kuler

Voor het vijfde achtereenvolgende jaar is de Mazda CX-5 de populairste caravantrekker van Nederland. Dat blijkt uit het Trekauto-onderzoek dat de Europese campingspecialist ACSI ieder jaar houdt onder kampeerders. De Volkswagen Tiguan en de Ford Kuga completeren de top 3.

In 2022 was 8,4 procent van alle trekauto’s in Nederland een Mazda CX-5, zo blijkt uit het ACSI Trekauto-onderzoek. De CX-5 voerde met 9,9 procent ook de lijst aan van de populairste nieuw gekochte caravantrekkers. Overigens staat Mazda als enige automerk met twee modellen in de top 10, want ook de Mazda CX-60 is gewild als nieuwe trekauto.

Caravanners kopen bij voorkeur een jonge trekauto

Met een oud tweedehandsje hoef je over het algemeen niet aan te komen bij Nederlandse caravaneigenaren. Zij rijden het liefst een jonge auto. Ruim de helft van de respondenten heeft een caravantrekker die niet ouder is dan vijf jaar. Ter vergelijking: de gemiddelde leeftijd van alle personenauto’s in Nederland is volgens ACSI 11,4 jaar.

Wat maakt de Mazda CX-5 de ideale trekauto?

De Mazda CX-5 is dus al vijf jaar op rij de populairste caravantrekker, maar wat maakt deze auto zo geliefd? Volgens de Japanse autofabrikant zijn bezitters vooral gecharmeerd van de eigen M Hybrid-technologie. Deze houdt in dat de reguliere startmotor en dynamo zijn vervangen door een elektromotor met riemaandrijving. Goed voor het milieu én het rijplezier. Bij de CX-5 is er keuze uit twee benzinemotoren: de 2.0 (165 pk) en de 2.5 (194 pk). De eerste heeft een toelaatbaar trekgewicht van 1800 kilo en de 2.5 van 2000 kilo. Dat maakt de auto een uitstekende caravantrekker.

In modeljaar 2023 is de CX-5 verkrijgbaar in vijf verschillende uitvoeringen: Center-Line, Advantage, Exclusive-Line, Newground, Homura en Takumi.

Mazda CX-5 caravan
Mazda CX-5 caravan

Elektrische caravantrekkers

Uit het ACSI Trekauto-onderzoek blijkt ook dat caravanbezitters trendsetters zijn. Meer dan gemiddeld wagen zij de overstap naar een elektrische auto. Bijzonder, want elektrisch rijden met een zware caravan heeft nog zijn beperkingen. Desondanks heeft 5,2 procent van de ondervraagde caravanbezitters de overstap gemaakt. Gemiddeld in Nederland is dat 2,8 procent.

Klik op onderstaande button als je meer wilt weten over het ACSI Trekauto-onderzoek.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!