Caravan: Knaus Azur terug van weggeweest

Martine van Kuler

Knaus stelde vorige week de nieuwe Azur voor. Doet de naam een belletje rinkelen? Dat kan, want in de jaren 80 had Knaus in de premiumklasse een caravanserie met dezelfde naam. Ook de nieuwe Knaus Azur bevindt zich in het topsegment.

Van binnen is de nieuwe Knaus Azur stijlvol te noemen, op het chique af. Aan de buitenkant is hij oersterk. Dat laatste heeft alles te maken met de door Knaus zelf ontwikkelde frametechnologie.

Knaus Azur met Fiber Frame Technologie

Het frame van de Knaus Azur is opgebouwd uit 22 delen van fiberglas, die door een robot aan elkaar zijn gelijmd. Met deze zelfde technologie schopte de Travelino het enige tijd geleden tot Caravan van het Jaar. Dat is niet verwonderlijk, want het resultaat is een caravan die stabiel, duurzaam en sterk is.

Het frame is uv-bestendig en volgens Knaus ook zelfherstellend. Dit betekent dat deukjes en krassen, bijvoorbeeld door contact met steentjes of een boomtak, zullen verdwijnen door blootstelling aan warmte. Tel daar een gfk-dak en glad aluminium plaatwerk aan de voor- en achterzijde bij op en je hebt een caravan die tegen een stootje kan.

Knaus Azur verlichting
Is dit futuristisch of niet?!
Knaus Azur verlichting
Is dit futuristisch of niet?!

Blikvanger op de camping

Met de Knaus Azur maak je de blits op de camping. Het design is ronduit futuristisch te noemen, dankzij de geïntegreerde contourverlichting in de zijwand. Bovendien hebben de ramen getint glas, zijn de 17 inch lichtmetalen velgen glanzend zwart en is de foliebedrukking tegelijkertijd opvallend en discreet.

In de nieuwe Azur heeft Knaus ook de innovatieve FoldXPand-technologie toegepast. De fabrikant introduceerde deze vorig jaar al in de Knaus Sport. De FoldXPand-constructie zorgt dat de achterwand van de caravan glad is. Dit houdt in dat de achterbumper en de lichten niet uitsteken, wat de Knaus caravan een sportieve uitstraling geeft. Binnenin zorgt de gladde achterwand bovendien voor meer leefruimte.

Knaus Azur: huiselijk en functioneel

Feel good. Dat had Knaus voor ogen bij het interieurontwerp van de Azur. Het moest zowel huiselijk als functioneel zijn. Smaken verschillen, maar met het donkere hout, de afwisseling van grijze en lichte oppervlakken, de met stof beklede wanden en de ruime zithoek lijkt de fabrikant in die opzet te zijn geslaagd.

En dan is er ook nog het holistische verlichtingsconcept, zoals Knaus het zelf noemt. De randen tussen de meubels zijn voorzien van een speciale lichtstrip. Door de contouren te benadrukken is Knaus erin geslaagd een een ruimtelijk effect te creëren.

Knaus Azur smart wall
Veel opbergruimte in de nieuwe Knaus Azur.
Knaus Azur smart wall
Veel opbergruimte in de nieuwe Knaus Azur.

Opbergruimte dankzij de Smart Wall

Een ander speciaal kenmerk van het interieur in de Knaus Azur is de Smart Wall. Dit is een met stof bekleed oppervlak aan de wand dat je kunt openklappen om de opbergruimte erachter te gebruiken, bijvoorbeeld om een koffiezetapparaat neer te zetten. Sowieso is er efficiënt omgesprongen met de ruimte, want ook achter de kussens van de zitgroep zijn opbergvakken gemaakt.

Verder is het meubilair – net als bij de campers van Knaus – schuin geplaatst. Dit creëert een ruimtelijk gevoel. De ruime keuken heeft een driepitskookplaat en een koelkast van 133 liter. Het slaapgedeelte, dat je van de rest van de woonruimte kunt scheiden door middel van een wand, is uitgerust met moderne leeslampen en opbergvakken.

En de badkamer? Tja, die is in één woord luxe te noemen.

Knaus Azur badkamer
Knaus Azur badkamer
Knaus Azur smart wall
Knaus Azur smart wall
Knaus Azur slaapkamer
Knaus Azur slaapkamer

Knaus Azur in vier indelingen

De Knaus Azur komt beschikbaar in vier indelingen: 500 EU met U-zitgroep en Frans bed, 460 EU, 500 EU en 540 UE met eenpersoonsbedden en U-zitgroep. De Azur is boven de Südwind gepositioneerd en topt daarmee de caravanseries bij Knaus. Qua prijs moet je rekenen op minimaal 41.500 euro. Vanaf november 2022 staat deze nieuwe caravan bij de dealers. Wil je hem eerder bekijken? Dat kan op de Caravan Salon in Düsseldorf en op de Kampeer en Caravan Jaarbeurs in Utrecht.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!