Kabe Briljant 470 XL
Hoe briljant is deze Kabe Briljant?

Hoe briljant is de Kabe Briljant 470 XL?

Martine van Kuler

Wat ons betreft zijn er weinig caravans met mooiere namen dan die uit de edelstenenserie van Kabe: Ametist, Safir, Smaragd en Briljant. Die laatste – voluit de Kabe Briljant 470 XL – is de kleinste uit de reeks, maar het is nog steeds een juweel van een reispaleis.

De vrouwelijke redactieleden van Campingtrend houden wel van een glimmertje, dus een caravan met de naam van een edelsteen klinkt ons als muziek in de oren. Maar is de Kabe Briljant daadwerkelijk zo briljant als de naam doet vermoeden?

Kabe Briljant 470 XL
Kabe Briljant 470 XL

Kabe Briljant 470 XL

De bijna legendarische Edelstenen-serie van het Zweedse Kabe werd al in 1963 geïntroduceerd. Anno 2022 zijn er zeven modellen: twee Smaragden, twee Ametisten, twee Safiren en slechts één Briljant. Die laatste is dus uniek in zijn soort en dat is wat ons betreft een prima reden voor een hernieuwde kennismaking.

De caravan heet voluit Kabe Briljant 470 XL. Hij – of is de Briljant een zij? – is 6,93 meter lang, 2,78 meter hoog en standaard 2,15 meter breed. De Kingsize-variant meet 2,35 meter. Dankzij het lage leeggewicht van 1.377 kilo is de caravan populair onder stellen die rondtrekken. Tot zover de cijfertjes, want er is veel meer over de Briljant te vertellen.

Het beste van twee werelden

In 2018 kreeg de Edelstenen-serie een nieuw carrosserieontwerp met gladde beplating, waardoor de caravans van buiten een compleet nieuwe uitstraling kregen. Voor modeljaar 2022 werd het interieur onder handen genomen. Zo hebben de meubels een frisse lichte houtkleur, zorgen de grijsgemêleerde werkbladen en het een latte-kleurige tafelblad voor een moderne look en hebben de banken in het woongedeelte ergonomische zitkussens die er ook nog eens strak uitzien. Kortom, met de Kabe Briljant kun je gezien worden.

Maar een leuk uiterlijk is één ding, minstens zo belangrijk is het comfort. Niemand wil immers een interieur dat er prachtig uitziet, maar waarin niet te leven valt. Gelukkig biedt de Kabe Briljant het beste van twee werelden: aantrekkelijk én comfortabel.

Kabe Briljant 470 XL
Kabe Briljant 470 XL

Het jaar rond kamperen met de Kabe Briljant

Zo is de Kabe Briljant een caravan waarmee je in alle seizoen kunt kamperen. In de warme Zuid-Europese zomer en zelfs in de koude Scandinavische winter. De carrosserie is gebouwd met de door Kabe zelf ontwikkelde iWall-constructie, die zorgt voor stabiliteit en vochtdichtheid. Ook heeft de caravan standaard de 3030 Alde-verwarmingsketel en afzonderlijk regelbare vloerverwarming met watercircuit. Het VarioVent-ventilatiesysteem zorgt bovendien voor een maximale luchtcirculatie. Comfortabeler kunnen ze het niet maken.

Kabe Briljant 470 XL badkamer
Kabe Briljant 470 XL badkamer
kabe Briljant 470 XL
kabe Briljant 470 XL
Kabe Briljant 470 XL
Kabe Briljant 470 XL

Samen eropuit

De Briljant is de kleinste caravan in de Edelstenenserie van Kabe. Hij is ingericht voor twee personen. Achterin zien we een Frans bed van 1,96 bij 1,29/1,02 meter. In de Kingsize-variant is dit 1,96 bij 1,40/1,18 meter. Vanuit het bed stap je zo de badkamer in. Deze heeft niet alleen een douchecabine en een wastafel, maar ook een draaibaar toilet waarmee je extra bewegingsruimte creëert. De keuken bevindt zich in het midden van de caravan. Deze heeft onder meer een driepitsgasstel met glazen afdekplaat en een koelkast met een inhoud van 122 liter. Aan de voorkant van de caravan vind je een ruime rondzit. Deze kun je ombouwen tot een tweepersoonsbed. Handig als je bezoek krijgt of de (klein)kinderen meegaan op vakantie.

Al met al is de Kabe Briljant 470 XL een degelijke caravan waarmee je jaren vooruit kunt. De standaardversie heeft een vanafprijs van 42.435 euro en de Kingsize is er vanaf 44.470 euro. Wil je meer weten over deze briljante caravan of een van de andere edelstenen van de Zweedse fabrikant? Klik dan op onderstaande button.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!