Glaravans

Glaravans trots op circulaire caravan

Martine van Kuler

Glaravans lanceerde op Kampeer & Caravan Jaarbeurs van 2021 het project ‘Circulaire caravan’. Het doel van het project was een volledig duurzame en circulaire caravan te ontwerpen zonder in te boeten op gebruiksgemak en kwaliteit. Vorig jaar kwam het project in een stroomversnelling en eerder deze maand presenteerde Glaravans het eindresultaat.

Het Nederlandse Glaravans is in 2019 opgericht door Erik Baas. Als kampeerder constateerde hij dat de meeste caravans er vrijwel hetzelfde uitzien. Zijn passie voor oude en stijlvolle objecten bracht hem op het idee om een Constructam Caravan uit 1979 te kopen en deze op te knappen. Er bleek een markt voor te zijn en Glaravans was geboren.

Wat is een circulaire caravan?

En nu is daar dus de eerste circulaire caravan. Circulair houdt in dat grondstoffen, onderdelen en producten steeds opnieuw worden ingezet. Circulariteit gaat dus uit van een wereld zonder afval. Glaravans steekt oude caravans in een nieuw jasje, zoveel mogelijk door het gebruik van duurzame materialen. De wens was er om dit uit te breiden en dus ontstond het project ‘Circulaire caravan’.

De basis van het studiemodel is een Yvonne Mostard caravan uit 1972. Net als de andere Glaravans is deze volledig opnieuw opgebouwd met moderne technieken. Het verschil zit hem in het gebruik van de duurzame materialen.

circulaire caravan Glaravans
Ook het interieur van de circulaire caravan is duurzaam.
circulaire caravan Glaravans
Ook het interieur van de circulaire caravan is duurzaam.

Glaravans heeft oog voor het milieu

Voor de isolatie van de Glaravan is schapenwol gebruikt. De bodem is van gerecyclede PET-flessen en het onderstel is deels hergebruikt en deels vernieuwd. Op het hefdak liggen zonnepanelen. Binnenin zijn de wanden, het plafond en de banken voorzien van gerecycled textiel. De vloer is van bamboe en ook de meubels zijn gemaakt van duurzaam hout. Kastfrontjes, knoppen en lampjes zijn hergebruikt.

Circulaire caravan achter elektrische auto

Volgens Glaravans weegt de circulaire caravan minder dan 750 kilo. Door dit lage gewicht kun je hem met een elektrische auto trekken.

Glaravans gaat de nieuweling de komende tijd uitgebreid testen. Wellicht zien we in de toekomst nog veel meer duurzame en circulaire caravans van het bedrijf. Klik op onderstaande button als je meer wilt weten over het project.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!