Elddis caravan Avanté
Meet the Elddis Avanté.

Elddis Avanté: de camper onder de caravans?

Martine van Kuler

Caravans met luxe, comfort en bewegingsruimte aan boord. Het Britse Elddis profileert zich als camper onder de caravans. Is dat terecht? Voor het antwoord nemen we de Elddis Avanté onder de loep.

Ruim vijftig jaar geleden rolde in de buurt van Newcastle de eerst Elddis-caravan van de band. Het zou nog twintig jaar duren voordat ook Nederland kennismaakte met de Britse caravan. Anno 2022 zijn er in ons land vijf Elddis-series te koop: Aurora, Affinity, Crusader, Explore, Buccaneer en Avanté. Wij richten ons in dit artikel op de laatste, de Avanté.

Elddis caravan Avante 454
Elddis caravan Avante 454

SoLid-constructie voor Elddis

Net als zijn broers en zussen is de Elddis Avanté opgebouwd volgens de SoLid-constructie. Dit is een verlijmingsproces dat ook wordt gebruikt in de vliegtuig- en scheepsbouw. Kort gezegd betekent het dat de Elddis de eerste en enige volledig verlijmde tourcaravan is. Van vloer tot dak, alle verbindingen zijn verlijmd in plaats van geschroefd. Het resultaat is een sterke opbouw die bovendien vochtbestendig én licht is.

Elddis Avanté: op en top Brits

De Avanté is de populairste serie van Elddis. Niet verwonderlijk, want het is een moderne, lichtgewicht caravan die uiterst compleet is. Bijzonder is het standaard panoramische dakraam dat zich in de ronding aan de voorzijde bevindt. De achterwand heeft geen ramen, waardoor de caravan wat weg heeft van een camper. Is het dan niet donker zonder achterraam? Nee, dankzij de zijramen en dakluiken valt er genoeg licht naar binnen.

De toegangsdeur van de Avanté zit niet aan de kant die we gewend zijn van de bekende Europese caravanmerken, maar juist aan de andere kant. Al is dit natuurlijk niet zo verwonderlijk aangezien het een Britse caravan is.

Elddis Avanté 554
De Elddis Avanté 554 heeft een uitschuifbaar queensbed en een badkamer over de gehele breedte.
Elddis Avanté 554
De Elddis Avanté 554 heeft een uitschuifbaar queensbed en een badkamer over de gehele breedte.

Elddis Avanté in drie uitvoeringen

De Elddis Avanté is er in drie uitvoeringen: 454, 550 en 554. De 454 is met zijn 6,89 meter de kortste. Toch heeft hij nog een royale hoekzit aan de voorkant. Er is geen vaste tafel, wat veel bewegingsruimte oplevert. De compleet uitgeruste keuken is in het midden van de caravan geplaatst met daar tegenover een gecombineerde douche- en toiletruimte. In de breedte achterin staat een queensbed.

De Avanté 550 is 7,40 meter lang en heeft achterin een uitschuifbaar queensbed in de lengte. Overdag schuif je het bed in, zodat je er makkelijk langs kunt lopen. Met een simpele trek aan een hendel verleng je het bed als je gaat slapen. In het midden zien we aan de ene kant het toilet en daartegenover de douche met ernaast de keuken. Voorin de zithoek die kan worden omgebouwd tot een tweepersoonsbed.

De bijzonderste Elddis Avanté is wat ons betreft de 554. Deze is 7,37 meter lang en heeft een badkamer over de gehele breedte achterin. Ruim!

Elddis caravan Avanté 550
De Elddis Avanté 550.
Elddis caravan Avanté 550
De Elddis Avanté 550.

Zelfvoorzienend kamperen met Elddis

Elddis caravans zijn – net als een camper – uitgerust met een 12v-installatie. Hierdoor is het mogelijk zelfvoorzienend te kamperen, ook met de Avanté. In de keuken vind je bijvoorbeeld drie gaspitten en een elektrische kookplaat. Zijn de gasflessen op? Dan schakel je eenvoudig over op elektra, dankzij de accu waarop alle apparaten zijn aangesloten.

Is Elddis de camper onder de caravans?

Terugkomend op de vraag aan het begin van dit artikel: is het terecht dat Elddis zich profileert als de camper onder de caravans? Dankzij de achterwand en het interieur heeft de Avanté que uiterlijk veel weg van een camper. Tel daar de mogelijkheid om zelfvoorzienend te kamperen en dus gaan en staan waar je wilt bij op, dan kun je eigenlijk maar één conclusie trekken: Elddis maakt inderdaad de camper onder de caravans.

De Elddis Avanté is verkrijgbaar vanaf 30.500 euro (de 454, voor de 550 en 554 betaal je iets meer). Wil je meer weten over deze caravans of ben je geïnteresseerd in andere caravans van het Britse merk? Kijk dan op de website van Elddis Nederland.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!