Caravan, camper of vouwwagen uit de stalling? Denk hieraan!

Martine van Kuler

Het kampeerseizoen is begonnen! Misschien heb je jouw camper, caravan of vouwwagen al uit de stalling gehaald of doe je dat binnen afzienbare tijd. In ieder geval is dat een goed moment om je kampeermiddel eens goed te controleren. Waar je precies op moet letten, las je de afgelopen weken op Campingtrend. Heb je dit gemist of wil je de tips op een rij? Hier komen ze!

1. Bandencheck

Werp een blik op de banden als je je camper, caravan of vouwwagen uit de stalling haalt. Het klinkt zo logisch, maar slechts weinigen doen het. Toch kun je met het blote oog al heel veel aflezen aan de kwaliteit van de banden. Zijn ze nog mooi rond? Zit er genoeg profiel op? Zie je deuken of scheurtjes? En hebben je banden de juiste spanning? Voor dit laatste heeft E-Trailer een handige accessoire ontwikkeld: E-Pressure. In dit artikel lees je er alles over. Meer over de bandencheck lees je hier.

watertank vullen
Watertank schoonmaken.
watertank vullen
Watertank schoonmaken.

2. Watertank schoonmaken

Het ontsmetten en ontkalken van je schoonwatertank moet minimaal twee keer per jaar gebeuren om een wildgroei aan bacteriën, algen en kalk te voorkomen. Van de meeste bacteriën word je heus niet meteen doodziek, maar een legionellabesmetting moet je toch echt niet willen.

Zelfs als je het water uit de schoonwatertank niet drinkt, is het zaak te deze goed te reinigen. Ook tijdens het wassen van je handen, spoelen van je mond of afspoelen van groente en fruit kom je immers met het water in aanraking. Dus reinig de watertank als je je kampeermiddel uit de stalling haalt. In dit artikel leggen we uit hoe je de watertank schoonmaakt.

Gasslang
Met een goede gasslang kun je veilig koken op de camping.
Gasslang
Met een goede gasslang kun je veilig koken op de camping.

3. Gasslang controleren

De kachel, de koelkast, het gasfornuis; allemaal hebben ze baat bij een goedwerkende gasinstallatie. Maar hoe oud mag een gasslang zijn? En waaraan kun je de leeftijd van gasslang zien? Hoe zit het eigenlijk met de gasdrukregelaar en kun je dit allemaal wel zelf controleren als je caravan of camper uit de stalling komt? De antwoorden vind je in dit artikel.

camper of caravan schoonmaken emmer sop
Voor het schoonmaken van je camper of caravan bestaan speciale reinigingsproducten.
camper of caravan schoonmaken emmer sop
Voor het schoonmaken van je camper of caravan bestaan speciale reinigingsproducten.

4. Camper of caravan schoonmaken

De voorjaarsschoonmaak is in veel Nederlandse huishoudens in onmin geraakt, maar eigenlijk is dat jammer. Een fris en schoon huis is namelijk goed voor lichaam en geest. En eigenlijk geldt dat ook voor je vakantiehuis op wielen. Daarom hoort het schoonmaken van je camper of caravan aan het begin van het kampeerseizoen er toch echt bij. Maar waarmee maak je de buitenkant van die caravan of camper nou het beste schoon? In ieder geval niet met de hogedrukspuit. Hoe je dan wél te werk moet gaan, lees je hier.

Vouwwagen uit de stalling
Vouwwagen uit de stalling

5. Vouwwagen uit de stalling

Bovenstaande tips gelden met name voor bezitters van een caravan of camper. Maar waar moet je op letten als je je vouwwagen uit de stalling haalt? Sowieso is het te hopen dat je hem na je kampeervakantie schoon naar de stalling hebt gebracht. De vouwwagen met nat tentdoek inpakken en wegzetten, is natuurlijk uit den boze. Als je de tent droog hebt ingepakt hoef je helemaal niet zoveel te doen als je de vouwwagen uit de stalling hebt gehaald. Check de bandenspanning en laat hem even doorluchten op bijvoorbeeld een dagcamping.

Wil je het tentdoek van je vouwwagen reinigen? Duik dan niet in je keukenkastjes om het eerste het beste schoonmaakmiddel te pakken. In dit artikel lees je hoe je hardnekkige vlekken dan wel kunt verwijderen.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!