Caravan camper straat

Caravan, camper of vouwwagen voor de deur? Zo lang mag dat!

Marije Onderwaater

Ben je ook zo fijn naar de camping geweest met Hemelvaart? En ga je met Pinksteren weer? Dan is het verleidelijk om je kampeermiddel tot die tijd voor de deur te laten staan. Maar let op, dat mag niet zomaar. Wij vertellen je hoe lang de caravan, camper of vouwwagen op straat mag staan.

Het is volop lente en dat betekent dat de caravans en campers uit de stalling komen. Wil jij je kampeermiddel in de straat laten staan tussen twee tripjes door? Of wil je hem lekker voor de deur hebben tijdens het inruimen? Goed nieuws: dat mag! Alleen zit daar wel een maximum tijdsduur aan.

Check de APV

Elke gemeente heeft een APV: een Algemene Plaatselijke Verordening. Hierin zijn alle regels over orde en veiligheid te vinden. Parkeren valt hier ook onder. Als het gaat om het parkeren van de caravan, camper of vouwwagen op straat – en dat geldt voor alle aanhangers – houden de meeste gemeentes een maximum van drie dagen aan. Laten we eens kijken naar de APV van Alphen aan den Rijn, een van de meest gemiddelde gemeentes in Nederland. Hierin staat te lezen: “U mag een aanhangwagen, caravan, camper of trailer maximaal 3 aaneengesloten dagen op een parkeerplaats of openbare parkeergelegenheid laten staan.” Wie toch langer parkeert, riskeert een boete. Overigens geldt deze regel niet voor campers die ook voor dagelijks gebruik zijn bestemd. In deze categorie vallen zogenoemde urban campers als bijvoorbeeld de Bürstner Copa en de campers van Crosscamp.

En let dus op, niet in alle gemeenten zijn de regels rondom het parkeren van een caravan of camper op straat gelijk. Het loont dus de moeite om even goed te kijken wat de maximum tijdsduur in jouw gemeente is.

Caravans leverbaar Campingtrend
Caravans leverbaar Campingtrend

Let ook op deze regels

Voor aanhangers – en dus ook kampeermiddelen – langer dan 6 meter en hoger dan 2,40 meter – is het overigens helemaal niet toegestaan om in de bebouwde kom te parkeren. Ook deze regels vind je in de APV van gemeenten in Nederland.

Wil jij je caravan, camper of vouwwagen tóch op straat parkeren en wel langer dan drie dagen? En denk je dat je de parkeerpolitie slim af bent door hem steeds een stukje verder te zetten? Dan helpen we je uit die droom: dat is namelijk eveneens niet toegestaan. Wel kun je bij de gemeente een ontheffing aanvragen. En misschien verwacht je het niet: maar ook voor het parkeren van een kampeermiddel op de eigen oprit of in de tuin gelden regels. Je raadt het al… ook die zijn in de APV te vinden.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…