Campings langs het Pieterpad

Wandelen én kamperen: campings langs het Pieterpad

Marije Onderwaater

Het jubileumjaar van het Pieterpad loopt bijna ten einde. Een mooi moment om eens te kijken naar deze route met langeafstandswandelingen, die in 2023 maar liefst 40 jaar bestaat. Natuurlijk vertellen we je welke campings je langs het Pieterpad kunt vinden.

Het Pieterpad van Toos en Bertje

Even een stukje geschiedenis: het Pieterpad bestaat officieel sinds 1983. Al in de jaren ervoor, sinds 1978, gingen vriendinnen Toos Goorhuis-Tjalsma uit Tilburg en Bertje Jens uit Groningen aan de slag met een langeafstandspad in Nederland. Het initiatief van de vriendinnen is succesvol gebleken, want tegenwoordig is dit het bekendste Lange-Afstand-Wandelpad (LAW) van Nederland.

De naam Pieterpad is natuurlijk niet toevallig gekozen. De start is namelijk in Pieterburen, helemaal in het noorden van Groningen. Het eindpunt is de Zuid-Limburgse Sint-Pietersberg. Wandelaars doorkruisen zes Nederlandse provincies en lopen daarmee steeds door een verschillend landschap en door gebieden met andere natuur en cultuurhistorie.

Route Pieterpad
Van Pieterburen naar de Sint Pietersberg
Route Pieterpad
Van Pieterburen naar de Sint Pietersberg

Grote of kleine etappes

Het Pieterpad is in totaal zo’n 500 kilometer lang en verdeeld in 26 etappes. Die zijn allen tussen de 15 en 22 kilometer lang. Deze variant is het meest populair. Wandelaars kunnen er daarnaast voor kiezen het Pieterpad in kortere of langere etappes te lopen. Er zijn in totaal 38 ‘kleine’ etappes die zoveel mogelijk tussen de 10 en 15 kilometer lang zijn, al is er wel eens een uitschieter van 16, 17 of 18 kilometer. Liever met grote passen snel thuis? Kies dan voor de langere etappes, dat zijn er zestien, die zoveel mogelijk tussen de 25 en 35 kilometer tellen.

Pieterpad 40 jaar
Pieterpad 40 jaar

Campings langs het Pieterpad

Alle etappes beginnen bij een OV-punt, bijvoorbeeld een bushalte, en eindigen daar ook weer. Je kunt de auto dus bij een beginpunt laten staan, met het openbaar vervoer terugreizen en weer naar huis gaan om later terug te komen voor de volgende etappe van de route. Maar je kunt natuurlijk ook meerdere etappes combineren en onderweg je tent ergens opzetten. Of zet je kampeermiddel ergens neer en wandel vanaf daar een of enkele etappe(s). Dat kan onder meer op deze campings langs het Pieterpad. We tippen er zeven; in elke provincie eentje plus een ‘finishcamping’.

Pieterpad Venlo
Het Pieterpad
Pieterpad Venlo
Het Pieterpad
Pieterpad Holterberg
De Holterberg
Pieterpad Holterberg
De Holterberg
Pieterpad het Spickerbroek
Het Spickerbroek
Pieterpad het Spickerbroek
Het Spickerbroek

Groningen en Drenthe

Groningen
Wil je de nacht voor de start al kamperen? Dat kan in Pieterburen op SVR-camping Boetn Toen. Er zijn twee velden met plaatsen voor tenten, vouwwagens, caravans en campers, negen camperplaatsen en eenvoudige huuraccommodaties zoals caravans en blokhutten.
Website camping Boetn Toen

Drenthe
Twee etappes verder, van Groningen naar Zuidlaren, struikel je ongeveer over camping De Vledders. Komt deze kampeerplaats in Schipborg je bekend voor? Dat kan, want hier vindt al enkele jaren het Daktentenfestival plaats. Ook noemden we deze camping al eens in ons artikel over campings met een recreatieplas. Fijn als het het Pieterpad op een warme dag wandelt. De Vledders heeft toeristische plaatsen, seizoensplaatsen en huuraccommodaties.
Website camping De Vledders

Waddencamping Boetn Toen
Waddencamping Boetn Toen
Waddencamping Boetn Toen
Waddencamping Boetn Toen
Camping De Vledders
Camping De Vledders
Camping De Vledders
Camping De Vledders

Campings langs het Pieterpad: Overijssel en Gelderland

Overijssel
Tentplaatsen, comfortplaatsen, bosplaatsen en huuraccommodaties; je vindt het allemaal op De Lemeler Esch in Lemele. Deze camping ligt in het Vechtdal Overrijsel, op 1500 meter van de route Ommen-Hellendoorn. De Lemeler Esch noemt zichzelf een natuurcamping met luxe voorzieningen. In de omgeving kun je niet alleen wandelen, maar ook volop fietsen en op de camping zelf is van alles te doen.
Website camping De Lemeler Esch

Gelderland
Camping Brugginck ligt op 600 meter van de etappes Vorden – Zelhem en Zelhem – Braamt. De camping is vooral gericht op wandelaars, fietsers en rustzoekers. Zelhem ligt op 2 kilometer en Doetinchem op 5 kilometer. Er zijn veertien kampeerplaatsen. Speciaal voor Pieterpad-wandelaars die basic onderweg zijn is een leefruimte gemaakt. Bij regen zit je hier droog en dankzij de warmtelampen is het er op koude dagen ook comfortabel. Hier vind je een keukentje (inclusief pannen), een poolbiljart, een tafelvoetbaltafel en een flipperkast.
Website camping Brugginck

De Lemeler Esch
De Lemeler Esch
De Lemeler Esch
De Lemeler Esch
Camping Brugginck
Camping Brugginck
Camping Brugginck
Camping Brugginck

Noord-Brabant en Limburg

Noord-Brabant
Ben je beland bij de etappes Gennep – Vierlingsbeek of Vierlingsbeek – Swolgen? Dan kun je overnachten op camping de Maasheggen in Groeningen, die je 700 meter vanaf de route vindt. De Maasheggen heeft veertien plaatsen voor campers, daarnaast zijn er nog plekken voor andere kampeermiddelen zoals tenten. Op deze camping sta je midden tussen de ezels en alpaca’s.
Website camping de Maasheggen

Limburg
De laatste etappe van het Pieterpad is te vinden in Limburg. In deze provincie kan je bijvoorbeeld overnachten bij camping van Kempenhof in Melick, op 800 meter van de route. Deze camping is groen en rustig. Het allermooiste: na het wandelen kun je hier genieten van een Italiaanse steenovenpizza die de camping in Ricky’s Pizzabar serveert. Camping van Kempenhof heeft grote comfortplekken en plaatsen voor trekkerstentjes.
Website camping van Kempenhof

Kamperen na de laatste etappe
Heb je het Pieterpad volbracht en wil je nog een paar dagen uitrusten in het gezellige Valkenburg? Dat kan bijvoorbeeld op camping de Cauberg, bovenaan de gelijknamige heuvel. De camping heeft toeristische plaatsen en enkele huuraccommodaties, waaronder een berghut of een wijnvat.
Website camping de Cauberg 

Camping de Maasheggen
Camping de Maasheggen
Camping van Kempenhof
Camping van Kempenhof
Camping de Cauberg
Camping de Cauberg

Het Pieterpad: wandelen en kamperen

Natuurlijk zijn er nog veel meer campings langs het Pieterpad. Op de website kun je per etappe een camping zoeken.

Pieterpad gids deel 1
Pieterpad gids deel 1
Pieterpad gids deel 1
Pieterpad gids deel 1
Pieterpadgids deel 2
Pieterpadgids deel 2
Pieterpadgids deel 2
Pieterpadgids deel 2
Pieterfietspad gids
Pieterfietspad gids
Pieterfietspad gids
Pieterfietspad gids

Het Pieterfietspad

En hou je niet van wandelen, maar wél van fietsen? Leg het Pieterpad dan fietsend af. Over het Pieterfietspad, de officiële fietsvariant van de wandelroute, geeft de site ook veel informatie.

Gidsen te koop
Op de website van het Pieterpad, waar je via onderstaande button komt, kun je de wandel- en fietsgidsen kopen. Ook vind je er alle informatie over de routes. Meer lezen? Kijk dan eens naar Op Pieterpad van Wim Huijser. Hierin gaan Maarten en Nicolien – bekend uit de boeken van J.J. Voskuil – het Pieterpad lopen.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…