Campingprijzen Europa

Campingprijzen Europa per land: dit betaal je voor één nacht

Marije Onderwaater

Overal stijgen de prijzen, óók op de camping. En dat betekent dat de campingprijzen in Europa gemiddeld met 4,45% zijn gestegen ten opzichte van vorig jaar. Het is een van de uitkomsten uit het onderzoek naar de 2024-campingprijzen in Europa, uitgevoerd door camping.info. Dit onderzoek laat ook zien in welke landen je goedkoop kunt kamperen én waar je juist duur uit bent.

Het Duitse kampeerplatform camping.info onderzocht de campingprijzen in Europa door 20.000 campings in 34 landen te vergelijken. Steeds werd gekeken naar dezelfde overnachting: twee personen in het hoogseizoen inclusief staanplaats, caravan, elektriciteit en toeristenbelasting. De gemiddelde prijzen variëren van 13 tot 39 euro.

Koploper in Europa: Italië

Bij eerdere onderzoeken naar campingprijzen in Europa stond Zwitserland bovenaan. Dit jaar is dat Italië. In 2024 is de gemiddelde overnachtingsprijs hier 39,24 euro. Daarna volgen Kroatië (38,77 euro), Zwitserland (38,66 euro) en Oostenrijk (36,35 euro).

Campingprijzen Europa Italië
Kamperen in Italië? Daar hangt een prijskaartje aan.
Campingprijzen Europa Italië
Kamperen in Italië? Daar hangt een prijskaartje aan.

En hier kampeer je goedkoop!

Wil je liever niet al teveel geld uitgeven voor een kampeervakantie in Europa? Zet dan Albanië (13,52 euro), Turkije (14,59 euro) en Noord-Macedonië (16,78 euro) op je lijstje. Albanië bungelt dus helemaal onderaan het lijstje van campingprijzen in Europa en dat komt mooi uit! Het is namelijk een prachtig vakantieland, maar nog niet ontdekt door de massa.

Albanië
Albanië is steeds meer in trek als vakantieland, maar nog niet ontdekt door de massa.
Albanië
Albanië is steeds meer in trek als vakantieland, maar nog niet ontdekt door de massa.

Kamperen in Nederland

Kijkend naar de campingprijzen in Europa, is Nederland redelijk in het midden te vinden. Twee personen die in het hoogseizoen kamperen, betalen voor een staanplaats, caravan, elektriciteit en toeristenbelasting gemiddeld 24,64 euro. Geliefd vakantieland Frankrijk zit daar met 25,22 euro net iets boven en Ierland duikt er met slechts 2 cent verschil (24,62 euro) onder.

Kamperen in Nederland
Kamperen in Nederland

'Uitstekende prijs-prestatieverhouding'

Maximilian Möhrle, directeur van camping.info, vindt dat kampeerders over het algemeen een uitstekende prijs-prestatieverhouding kunnen verwachten. “De prijsstijging ten opzichte van het voorgaande jaar kan niet alleen worden verklaard door de inflatie, maar ook door de aanhoudende toename van de vraag en het groeiende kwaliteitsniveau van het kampeertoerisme. Wie met een klein vakantiebudget wil kamperen, moet plekken zoeken buiten de toeristische hotspots en indien mogelijk buiten het hoogseizoen vertrekken.”

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…