Campingeigenaar vertelt: Egbert van camping Ommerland in Ommen

Marije Onderwaater

Het is de droom van velen: een eigen camping. Maar hoe is het daadwerkelijk om een camping te runnen? In onze serie ‘Campingeigenaar vertelt…’ dit keer Egbert van camping Ommerland in Ommen.

Vertel eens iets over jezelf?

Ik ben Egbert Schiphorst, 56 jaar, vader van drie kinderen en baasje van hond Billie. Mijn vriendin en twee van mijn kinderen werken net als ik ook bij Ommerland. Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt en daar geniet ik iedere dag van.

Dit is Egbert.
Dit is Egbert.

Hoe ben je eigenaar van camping Ommerland geworden?

In 2005 hoorde ik via een makelaar dat de stichting, de voormalige eigenaar van de camping, bezig was om haar twee laatste parken te verkopen. Een van deze parken was het huidige Ommerland. Ik was direct gecharmeerd van de grootte en vooral van de natuurlijke schoonheid van het terrein. Het terrein van Ommerland bestaat uit een 90 hectare groot bosgebied waar binnen de kampeerplaatsen en accommodaties liggen. In 2007 ben ik er samen met de verkopende partij uitgekomen en werd ik eigenaar van de camping. Sinds die tijd ben ik volop bezig met investeren in vernieuwingen. Dat heeft geresulteerd in een hele moderne en complete camping met nog steeds heel veel ruimte en prachtige natuur.

Safaritenten op camping Ommerland.
Safaritenten op camping Ommerland.

Waar bestaan je dagelijkse bezigheden uit?

De camping wordt gerund door beheerder Oscar en alle andere medewerkers. Zij zijn het eerste aanspreekpunt voor de gasten en zorgen ervoor dat de gasten van aankomst tot vertrek een fijne tijd hebben. Mijn dagelijkse bezigheden bestaan voornamelijk uit het oplossen van problemen, contacten onderhouden met de gemeente Ommen, de provincie Overijssel en leveranciers. En verder met het ontwikkelen van nieuwe ideeën en plannen. Ik kijk continu naar de toekomst; welke kant moeten we op, wat zijn de trends, waar moeten we ontwikkelen en hoe kunnen we bijsturen? Vervolgens hou ik mij ook bezig met het begeleiden van de uitvoering van nieuwe ontwikkelingen. Denk aan het aanleggen van nieuwe kampeerplaatsen, het plaatsen van nieuwe accommodaties en sanitairgebouwen, het bouwen van een manege en zelfs een klimpark. Het ontwikkelen van een camping is nooit klaar, je moet je gasten blijven verrassen.

Het klimpark.
Het klimpark.

Wat vind je het leukste aan campingeigenaar zijn?

Voor mij is het echt de leukste baan die er is! Ik ben begonnen als hovenier met een eigen bedrijf, dat ik nog steeds heb. In mijn huidige baan als campingeigenaar komt mijn passie voor het hoveniersvak heel goed van pas en breng ik dat nog steeds in de praktijk. Het hoveniersbedrijf verricht alle aanlegwerkzaamheden op de camping. Samen geven we veel aandacht aan het onderhoud en het beheer van het landschap waar Ommerland ligt. Naast het hovenierswerk vind ik het contact met de gasten een heel erg leuk onderdeel.  Je ontmoet heel veel verschillende mensen met allerlei wensen. Om er dan voor te kunnen zorgen dat zoveel verschillende mensen genieten van een fijne vakantie, dat geeft een heel goed gevoel. Daarbij is mijn werk heel afwisselend en divers. Niet alleen wat betreft de verschillende aandachtsgebieden, ook wat betreft de intensiteit. Vervelen is onmogelijk! Maar het allerleukste is toch wel het samenwerken met een heel leuk team, waar iedereen op ieder vakgebied weer eigen kennis en kunde heeft. Dat is heel mooi om te zien en bijzonder om dat te mogen ervaren. Samen maken we er iets moois van!

Zwembad met glijbaan.
Zwembad met glijbaan.
Het waterpark.
Het waterpark.

Wat is er minder leuk aan campingeigenaar zijn?

Dat je soms mensen moet teleurstellen, aangezien we als camping ook een enorme verantwoordelijkheid hebben. Niet alleen naar onze gasten toe, maar ook als plek in de maatschappij. En dat betekent dat je af en toe mensen moet aanspreken en soms gedwongen afscheid moet nemen. Wat ook minder leuk is aan mijn baan, is de steeds onnodig verder toenemende overregulering, waarbij het menselijk oogpunt vaak uit het oog wordt verloren. Daarnaast de toenemende ‘verjuridisering’ van de hele maatschappij waarin het eigenbelang voorop staat. Het lijkt voort te komen uit het idee dat men het gevoel heeft dat een onredelijk klagende consument meer voor elkaar krijgt dan een redelijke consument. Dat maakt het werk niet altijd leuk.

Camping Ommerland
Camping Ommerland

Welke vraag stellen campinggasten je het meest?

Of er nog nieuwe plannen voor de camping zijn. Ik denk dat dit voortkomt uit het feit dat we de afgelopen jaren elk jaar veel vernieuwingen realiseren op de camping en dat maakt de gasten nieuwsgierig. En ik kan alvast verklappen: er komt de komende jaren nog meer!

Wat is de gekste vraag die je ooit is gesteld?

De gekste vraag, dat is toch wel: ‘Kan ik compensatie ontvangen, want de zon scheen niet altijd tijdens mijn verblijf.’ Maar daar hebben we iets op bedacht: Mooi weer garantie.

Heb je tips voor mensen die zelf een camping willen beginnen?

De belangrijkste tip: veel sparen, zodat je een meer onafhankelijke positie hebt van de bank. Vergeet daarbij de roze wolk die de meeste mensen bij het idee van een eigen camping hebben. De camping wordt je leven en daar moet je wel mee om kunnen gaan, want anders word je er ongelukkig van. Ook je partner en de rest van het gezin moeten er volledig achter staan en idealiter bij betrokken zijn. Dat geluk heb ik inmiddels.

Waar ga je zelf naartoe op vakantie?

Ik ga zelf niet zo heel vaak op vakantie, maar probeer als het kan wel ieder jaar te skiën.

Ben je nieuwsgierig naar camping Ommerland in Ommen? Neem dan een kijkje op de website.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…