Camping de drie provinciën

Campingeigenaar vertelt…: Brigitte en Ronald van camping De Drie Provinciën in Drenthe

Martine van Kuler

Het is de droom van velen: een eigen camping. Maar hoe is het daadwerkelijk om een camping te runnen? In onze serie ‘Campingeigenaar vertelt…’ deze keer Brigitte en Ronald van camping De Drie Provinciën.

De Drie Provinciën ligt in Een West, een plaatsje op de grens van Groningen, Friesland en Drenthe. Het is een echt familiebedrijf dat door de ouders van Ronald (56) is gestart. Inmiddels runt hij het samen met Brigitte (53), die is geboren en getogen in Rotterdam. De Drie Provinciën is een 50+ camping. Daar wilden we meer van weten en gelukkig was Brigitte bereid het een en ander te vertellen.

De drie provinciën
Het parkachtige terrein van camping De Drie Provinciën.
De drie provinciën
Het parkachtige terrein van camping De Drie Provinciën.

"'s Avonds heerst een haast serene rust"

De Drie Provinciën is een 50+ camping. Wat houdt dat precies in?
We zijn de ideale camping voor kampeerders die reizen zonder kinderen, omdat het hier rustig en netjes is. Bij ons hoor je de vogeltjes fluiten ipv het ‘gezellige’ kindergejoel. We hebben drie visvijvers en een parkachtig terrein waar ’s avonds een haast serene rust heerst. Overdag is het heel gemoedelijk met (vaak) de mannen die vissen en de vrouwen die lezen of creatief bezig zijn. Ook wordt er veel gefietst. We zitten in een schitterende omgeving en hebben eigen fietsroutes voor de kampeerders.

Onze adult-only camping is dus voor kampeerders die uit de kinderen zijn, natuurlijk mogen de (klein)kinderen wel op bezoek komen. Mits zij zich rustig gedragen, want de rust is onze grootste faciliteit.

Waarom hebben jullie voor deze formule gekozen?
In 2012 deed ik onderzoek naar wat kampeerders zo fijn vinden aan onze camping. Dat bleken de rust en de ruimte te zijn ten opzichte van gezinscampings. Dus toen hebben we de zandbak en schommels gesloopt om ons specifiek op kinderloze kampeerders te richten. Dat was een gok want dat gebeurde eigenlijk niet, campings zetten juist in op gezinnen. Het jaar erop werden we echter uitgeroepen tot de beste 50+ camping van Europa en dat was voor ons de bevestiging dat we de juiste visie hebben.

Ondertussen zijn we landelijk beroemd en geliefd onder de levensgenieters met een caravan of camper. Vaak zijn dit senioren die de tijd aan zichzelf hebben en langer bij ons blijven. De combinatie met ons restaurant trekt trouwens ook veel mensen die genieten van lekker uit eten gaan. Ons restaurant is heeft een uitstekende keuken en de tafels zijn met linnen gedekt. Dus echt een verzorgd avondje uit eten.

restaurant de drie provinciën
Het beste campingrestaurant vind je op Camping De drie provinciën.
restaurant de drie provinciën
Het beste campingrestaurant vind je op Camping De drie provinciën.

"Tijdens het seizoen worden we geleefd"

Wonen jullie zelf ook op de camping?
Ja, ons huis zit vast aan de boerderij waarin het restaurant zit. De camping is onze achtertuin (van 7 hectare). Dat wij altijd dichtbij zijn geeft de gasten een veilig gevoel.

Hoe ziet een werkdag tijdens het kampeerseizoen eruit?
Druk! De receptie van de camping opent om 10.00 uur en we zijn tot 22.00 uur in de weer met het restaurant. Tijdens het seizoen worden we volledig geleefd. Gelukkig hebben we ook hulp op de camping en in het restaurant; samen met ons team zorgen we ervoor dat de gasten altijd een goede tijd hebben op een mooi onderhouden camping met schoon sanitair, en lekker eten en drinken.

Het is dus keihard werken. Waarom is het toch zo leuk om een camping te runnen?
Vanwege de goede sfeer op de camping. Onze kampeerders zijn voor ons het voorbeeld hoe je geniet van het leven in een ontspannen omgeving. Toen ik zelf vijftig werd, vond ik dat best spannend, ineens tot de senioren behoren terwijl ik mij nog ‘jong en fruitig’ voel. Toen keek ik een kritisch naar onze gasten en was direct van mijn koudwatervrees om de vijftig te passeren af; wat een heerlijk leven zo zonder de rat-race van kantoorpolitiek of drukke gezinnen!

Camping de drie provinciën
In de omgeving van deze 50+ camping kun je heerlijk fietsen.
Camping de drie provinciën
In de omgeving van deze 50+ camping kun je heerlijk fietsen.

"De droomplek voor wie van echt rustig kamperen houdt"

Welke vraag stellen campinggasten je het vaakst?
Kunnen we verlengen? We vinden het hier zo fijn.

En wat is de gekste vraag die je ooit is gesteld?
Mogen we zwemmen in de visvijver? Niet echt een gekke vraag, maar dat doen we niet. In de buurt is een zwemmeer.

Wat doen jullie in het winterseizoen?
Na de Kerst, die heel druk is in het restaurant, gaan we naar Azië. We houden erg van fietsen in de zon en doen dat dan in januari. Thailand is ons favoriete vakantieland. Afgelopen jaar hebben we 1600 kilometer rond Chiang Mai in Noord-Thailand gefietst.

De Drie Provinciën is door de ANWB al uitgeroepen tot ‘mooiste charmecamping van Nederland’. Wat is jullie geheim?
Onze kracht is dat we constant goed zijn; het terrein en de gebouwen onderhouden we keurig. De mensen op de camping zijn netjes en rustig en dat is de sfeer ook. De ANWB noemt ons ‘de droomplek voor wie van echt rustig kamperen houdt’. Ik denk dat dat ons handelsmerk is.

Wil je meer weten over De Drie Provinciën? Klik dan op onderstaande button. Ben je benieuwd naar de ervaringen van andere campingeigenaren? Je vindt ze hier

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!