Campingeigenaar vertelt…: Anton van Camping Fristad in het Zweedse Vitsand

Martine van Kuler

Het is de droom van velen: een eigen camping. Maar hoe is het daadwerkelijk om een camping te runnen? In onze serie ‘Campingeigenaar vertelt…’ deze keer Anton van Camping Fristad in het Zweedse Vitsand.

Anton Sleeuwenhoek, zijn vrouw Kirsten en hun kinderen Maas (9), Otto (7) en Fanni (5) zijn onlangs Camping Fristad begonnen in het Zweedse Vitsand. Daar wilden we meer van weten!

campingeigenaar Camping Fristad
Ontmoet de eigenaren van Camping Fristad: Anton, Kirsten en hun kinderen.
campingeigenaar Camping Fristad
Ontmoet de eigenaren van Camping Fristad: Anton, Kirsten en hun kinderen.

'Camping Fristad is voor ons een nieuw hoofdstuk'

Heb jullie bewust voor een camping in Zweden gekozen?
We liepen al enkele jaren rond met het gevoel dat we met ons gezin een andere richting op wilden. Meer natuur, meer ruimte maar ook op sociaal vlak een omgeving waar uitdaging ligt. We hebben meerdere opties bekeken en liepen op internet tegen deze camping aan. We zijn tijdens verschillende jaargetijden gaan kijken en hebben toen, vrij snel, de beslissing genomen. Dit omdat we de plek vertrouwen om zijn schoonheid en potentie.

Is Camping Fristad al helemaal klaar?
De camping is klaar, maar er is nog wel werk aan de winkel. Vooral aan ons eigen huis moet nog veel gebeuren. We gaan ervoor en met veel hulp van vrienden en familie komen we er wel.

Waar bestaan je dagelijkse werkzaamheden uit?

Team Fristad bestaat nu uit mijn vrouw en ik plus een aantal studenten. Het is voor ons een nieuw hoofdstuk, dus zullen we het eerste seizoen de hands-on-mentaliteit hanteren. Natuurlijk pakken we ieder onze verantwoordelijkheden, maar het eerste seizoen zal een enorme leercurve met zich meebrengen. Ik focus nu vooral op het onder de aandacht brengen van de camping, de contacten met de gemeente en het opknappen van de camping. Ik kijk ook uit naar het contact met de gasten. Hierdoor leer je weer meer en poppen er ook nieuwe ideeën op voor het volgende seizoen.

Camping Fristad
Camping Fristad is prachtig gelegen, midden in de natuur.
Camping Fristad
Camping Fristad is prachtig gelegen, midden in de natuur.
Camping Fristad
Camping Fristad

'Fristad biedt vrijheid'

Wat lijkt je het leukste aan het werk van een campingeigenaar?
Dit kan ik nog niet met de volle 100% antwoorden aangezien ik dit nog moet ervaren. Ik kan me zo voorstellen dat wij heel erg blij kunnen worden van het feit dat mensen gelukkig worden door de schoonheid van de plek en de door ons aangebrachte details. Die liggen volgens ons juist in het kleine en niet in het grote. Fristad biedt vrijheid en zal niet vollopen met regeltjes en een overdaad aan faciliteiten. Ons doel is om mensen te verrassen worden met een lokaal programma en spontaniteit.

En waar zie je tegenop?
Ik ben van zinnen om nu nog niet te kijken naar de mindere kanten van ons bestaan. Je kunt natuurlijk niet altijd iedere campinggast tevreden stellen, maar dat is wel onze missie.

Krijg je al vragen van toekomstige gasten?
De vraag is nu vooral wanneer we opengaan en of er al gereserveerd kan worden. Ook is er veel interesse in het aantal stroompunten. Wij hebben ongeveer elektra voor de helft van alle gasten.

Camping Fristad
Camping Fristad

'Wees flexibel'

Heb je tips voor mensen die zelf een camping willen beginnen?
Wij vonden het vooral belangrijk dat ons hele gezin erachter stond. Ook voor de kinderen is de camping natuurlijk een leven met veranderende dynamiek. In de winter zijn we meer op onszelf aangewezen en in de zomer is er op Fristad ruimte voor de gasten. Ons gezin is flexibel en ik denk dat dat goed van pas zal komen bij het draaien van een campingseizoen. Mijn tip is dus: wees flexibel en je komt er wel!

Waar ga je zelf naar toe op vakantie?
Voorheen gingen we altijd kamperen in Nederland. De laatste keer was op Tiengemeenten. Een rustige natuurcamping met weinig voorzieningen. De back to basic-gedachte past ons goed. Nu ik er zo over nadenk, is op deze bijzondere plek misschien wel het zaadje gepland om zelf een camping te beginnen.

Wil je meer weten over Camping Fristad? Klik dan op onderstaande button. Ben je benieuwd naar de ervaringen van andere campingeigenaren? Je vindt ze hier.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!