Camping Valle Gaia (Italië)

Marije Onderwaater

Úren zocht ik naar leuke campings in Italië. Elke camping had wel weer wat (een muggenplaag, geen restaurant op de camping, geen zwemgelegenheid etc.). Ik had ook wel een wensenlijst, hoor. Uiteindelijk vond ik Valle Gaia, een camping Toscane en daar hebben we het erg fijn gehad. Lees snel verder!

Camping in Toscane

Camping Valle Gaia is in z’n geheel mooi aangelegd. De camping is onderverdeeld in een ‘nieuw’ en een ouder deel. Wij stonden op plaats 333 in het nieuwe gedeelte, dat vrij hoog ligt. Een fijne en ruime plek op een hoek. We hadden geen eigen kraantje, maar stonden naast de gemeenschappelijke kraan. Opgelost dus. Anders hadden we het wel gemist.

Plek 333 beviel ons erg goed: ruim en zonnig.
Plek 333 beviel ons erg goed: ruim en zonnig.

Zwembaden op camping Valle Gaia

Valle Gaia heeft twee zwembaden. Wij maakten alleen maar gebruik van het grote zwembad en niet van het wat kleinere zwembad helemaal boven op de camping. Dit hoort bij vakantiepark La Casetta. Het zwembad van Valle Gaia vonden wij echt super. Er zijn vier baden: een diep bad waar je kan duiken en baantjes kan trekken, twee kleinere baden en een groot bad dat steeds iets dieper wordt. In dit laatste bad waren de meeste kleine kinderen. Omdat het in het begin heel erg ondiep is, spelen hier de echte kleintjes. Verder vind je in dit bad veel kinderen met opblaasdieren en mensen die balletjes overgooien etc. Dit vonden wij niet storend, aangezien we het zelf ook deden, maar juist heel gezellig. Om het bad heen staan fijne ligstoelen. Ondanks dat het hoogseizoen was, konden we toch wel elke dag een bedje bemachtigen. En dat zonder handdoekje leggen!

Naast het zwembad is een barretje. Hier kan je tussen de middag lunchen, ijsjes kopen, drankjes halen en ga zo maar door. We vonden het heel fijn om hier af en toe te lunchen. Natuurlijk met een heerlijke cappuccino na! En ja, we weten dat Italianen cappuccino alleen maar in de ochtend drinken, dus dat dit eigenlijk echt not done is.

Het zwembad en de bar, waar je allerlei lekkers kunt halen.
Het zwembad en de bar, waar je allerlei lekkers kunt halen.
Heerlijke cappuccino van het barretje op de camping.
Heerlijke cappuccino van het barretje op de camping.
Het ‘oudere’ gedeelte van camping Valle Gaia.
Het ‘oudere’ gedeelte van camping Valle Gaia.

Campingwinkel en restaurant

Eten en drinken doen we erg graag op vakantie. Daarom kwam het mooi uit dat Valle Gaia een heel fijn restaurant heeft: Pizza Gaia. Reserveren is hier trouwens geen overbodige luxe. Naast het terras ligt een grote speeltuin en dat is ZO FIJN! Vanaf het terras konden de jongens zo de speeltuin in lopen waardoor wij weer even tijd voor elkaar hadden. Erg relaxed. Het personeel van Pizza Gaia (dat trouwens ook regelmatig bij het zwembadbarretje werkt) is ontzettend aardig. En erg belangrijk: het eten is heerlijk. We hebben er in de vakantie een paar keer gegeten en hadden onder meer een bord vol heerlijke antipasti. Ook hebben we twee keer een pizza gehaald en voor de tent opgegeten.
Boven aan de camping is er nog een restaurant: Robin Hood. Het eten schijnt hier goed te zijn en eigenlijk wilden we het wel proberen, maar we kozen toch voor Pizza Gaia omdat de kinderen zo lekker konden spelen.

Het winkeltje van Valle Gaia is helemaal in orde. Je kan er basisdingen en zelfs nog wat meer kopen. Ze hebben een uitgebreid wijnassortiment (kom maar door, hoor!) en je kan er brood halen. Het is aan te raden om je brood de dag van tevoren te bestellen, zodat je ‘s ochtends niet voor een bijna leeg schap staat. Dat is ons een paar keer gebeurd. Hieruit kan je afleiden dat we niet goed naar onze eigen tip hebben geluisterd… Er is trouwens ook een pinautomaat op de camping.

Allemaal mooi en aardig, maar valt er ook nog wat te klagen? Ehm ja, een beetje wel. Het sanitair vonden we niet om over naar huis te schrijven. Vooral het nieuwste gebouw in het midden van camping Valle Gaia is erg mooi aangelegd, maar de schoonmaak kan hier echt beter. Dat geldt ook voor het andere gebouw. Het was niet ontzettend vies, maar we zagen hier wel duidelijk verbeterpunten.

Het winkeltje, de receptie (met gratis wifi) en pinautomaat van Valle Gaia
Het winkeltje, de receptie (met gratis wifi) en pinautomaat van Valle Gaia

Zien en doen in Toscane

Tja, waar moeten we beginnen? Zogezegd ligt deze camping in Toscane, naast het plaatsje Casale Marittimo. Werkelijk een schilderachtig dorpje met een grandioos uitzicht. We dwaalden hier rond en keken onze ogen uit. Het is klein, maar zó mooi! Verder hebben we een keer koffie gedronken in Cecina en in Cecina Mare en bezochten we Pisa, het aquarium in Livorno en Volterra (waar we de vierde verjaardag van onze jongste zoon vierden). Andere Toscaanse dorpjes stonden ook op ons lijstje, maar op een gegeven moment hadden we gewoon geen zin meer om in de auto te zitten.

Het enige wat we een beetje hebben gemist, is het strand. We houden echt van het strand en wisten uit ervaring dat de Toscaanse kust niet dezelfde stranden als de Costa Brava heeft. Toch lagen we bij het strand van Marina di Bibbona wel erg hutje mutje. Ondanks de drukte was het wel gezellig tussen de Italiaanse families. Wat is dat toch een mooi schouwspel! Zó leuk hoe hele families samenkomen op het strand om lekker te zonnen, eten en natuurlijk te praten. We bezochten onder meer het witte strand met de heldere zee bij Vada. Ook hier was het zoeken naar een plaatsje.

Het witte strand van Vada.
Het witte strand van Vada.

Informatie over de camping

Camping Valle Gaia
Adres: Via Cecinese, 87, 56040 Casale Marittimo
Land: Italië
Afstand vanaf Utrecht: ca. 1381 km
Geopend: maart-september
Aantal plaatsen: 220
Website: Camping Valle Gaia

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…