Camping Port’land: kamperen nabij de invasiestranden in Normandië

Martine van Kuler

Deze zomer stonden we een paar nachten op Camping Port’land in Normandië. Het bleek een prima uitvalsbasis om de invasiekust te ontdekken. De camping heeft een verwarmd zwembad én ligt op loopafstand van een dorpje met gezellige terrasjes.

Port’land

Nu de kinderen wat ouder zijn, leek het ons (lees: mezelf en mijn lieftallige echtgenoot) niet verkeerd ze wat geschiedenis bij te brengen. Ze zijn immers groot genoeg om te begrijpen wat zich in de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld. Daarom besloten we onderweg naar Bretagne een tussenstop te maken in Normandië. Camping Port’land ligt ongeveer een kwartiertje van Omaha Beach – een van de zones waar de geallieerden op 6 juni 1944 Normandië binnenkwamen – en bleek dus de perfecte uitvalsbasis.

Ons kleine plekje op Camping Port’land.
Ons kleine plekje op Camping Port’land.

Kindvriendelijke camping in Normandië

We zochten een camping waar voor de kids wat te beleven is. Animatie hoeft niet, maar een camping met speeltuin, sportveld en leeftijdsgenoten was toch wel gewenst. Bovendien wilden we graag een camping met zwembad. Camping Port’land voldeed aan alle eisen.

De ontvangst bij de receptie was hartelijk. Wegens omstandigheden kwamen we wat later aan, waardoor we in plaats van de gereserveerde vijf dagen slechts drie dagen bleven. Hoewel ik nergens om vroeg en erop rekende dat ik de volle mep moest betalen, kreeg ik een rekening voor drie dagen. Netjes. Iets minder enthousiast was ik over de plek die we kregen. Hij was klein, vrij donker en behoorlijk drassig. Gelukkig begon de zon al snel te schijnen, toen zag het er allemaal meteen wat lieflijker uit.

Mijn kroost was meteen enthousiast over het verwarmde zwembad mét glijbanen. Camping Port’land heeft ook een overdekt zwembad, dus er kon hoe dan ook gezwommen worden. Ook de speeltuin met springkussens kon de goedkeuring wegdragen.

Weer of geen weer, zwemmen kun je op camping Port’land.
Weer of geen weer, zwemmen kun je op camping Port’land.

Camping Port’land heeft een gunstige ligging

We hebben Camping Port’land uitgekozen, omdat we wat van de invasiekust wilden zien. Waar we bij het boeken helemaal niet opgelet hebben, is of de camping ook dicht bij een dorpje ligt. Dat bleek het geval. Tegenover onze plek was de achteruitgang van de camping. De deur – te openen met de slagboomsleutel – komt uit op een rustige weg. In een minuut of tien wandel je langs de golfbaan naar het levendige vissersplaatsje Port-en-Bessin-Huppain.

Dat hebben we dan ook beide avonden gedaan. In het dorpje zijn een aantal lekkere restaurants. Wij hebben er twee keer prima gegeten. En na het eten met een lekkere ijsco nog even schelpen zoeken op het strand was gewoon helemaal leuk.

Zien en doen in de omgeving van Camping Port’land

Om D-day kun je niet heen als je verblijft op deze camping in Normandië. Port’land ligt vlak bij de invasiestranden. Wij bezochten Omaha Beach, Pointe du Hoc met zijn bomkraters en prachtige kliffen, en de Normandy American Cemetery and Memorial. Wil je meer weten over de Tweede Wereldoorlog, dan kun je terecht in Arromanches, Longues-sur-mer, Sainte-Mère-Eglise of een van de vele musea.

Verder ligt het middeleeuwse stadje Bayeux op zo’n tien kilometer van de camping. Sportievelingen kunnen in de buurt windsurfen, strandzeilen, paragliden, golfen, wandelen en fietsen.

Al met al vonden wij Camping Port’land een prima camping voor een verblijf van een paar dagen. Ben je op zoek naar een andere camping in Normandië? Lees dan eens onze review over Camping Sandaya La Côte de Nacre.

Pointe du Hoc
Indrukwekkend: Pointe du Hoc.
Pointe du Hoc
Indrukwekkend: Pointe du Hoc.

Informatie over de camping

Camping Port’land
Adres: Chemin du Castel
14520 Port-en-Bessin
Land: Frankrijk
Afstand vanaf Utrecht: ca. 681 km
Geopend: april-september
Aantal plaatsen: 273 (waaronder 103 huuraccommodaties)
Website: Camping Port’land

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!