Camping Monplaisir in de prachtige Zuid-Franse Provence

Marije Onderwaater

Onontdekt willen we camping Monplaisir in Saint-Rémy-de-Provence niet bepaald noemen. Maar we waren wél verrast dat wij zelfs nog nooit van deze mooie camping in Zuid-Frankrijk hadden gehoord. Dat is nu wel anders, want we verbleven er een week.

Camping bij Arles

We waren er eindelijk over uit: Spanje zou de eindbestemming van onze vakantie zijn. Voor die tijd wilden we graag een week op een camping in Zuid-Frankrijk staan. Maar waar? Met mijn ouders was ik ooit in Arles en dat vond ik wel voor herhaling vatbaar. Na niet eens zo heel lang googelen en Zoover’en vond ik camping Monplaisir in Saint-Rémy-de-Provence. Na het zien van de foto’s en het lezen van de reviews, wist ik niet hoe snel ik moest reserveren.

Camping Monplaisir is mooi groen.
Camping Monplaisir is mooi groen.

Camping Monplaisir: mooi onderhouden

Op de foto’s ziet camping Monplaisir er al veelbelovend uit. Niet te groot en mooi onderhouden. Daar blijkt gelukkig helemaal niets aan gelogen. Het begint al bij het centrale pleintje dat je aantreft bij aankomst. In een langgerekt gebouwtje bevinden zich hier de receptie, het winkeltje, enkele wasmachines en sanitair. De ontvangst is allerhartelijkst. Samen met de boys rijd ik met de mevrouw van de receptie op een golfkarretje naar onze plek, terwijl mijn vriend met de auto volgt. Al op het golfkarretje zie ik dat de camping net zo mooi is als op de foto’s. En dan onze campingplaats: op een hoekje in een straatje en supergroot. We kijken uit op een hoge heg, maar dat vinden we eigenlijk wel fijn. Beter dan de hele dag naar de overburen staren. Op onze plaats hebben we elektra, maar geen kraantje. Hiervoor moeten we echt naar het sanitairgebouw.

Dat sanitair is trouwens helemaal in orde. In eerste instantie gaan we naar een van de meest centrale sanitairgebouwen, tot we er eentje nog dichterbij onze tent ontdekken. Gemengde douches en toiletten (nou ja, mannen en vrouwen zitten tegenover elkaar), maar wél rustig en vooral: schoon.

Met onze opblaasbare tent in de snikhete Provence
Met onze opblaasbare tent in de snikhete Provence

Zwembad en speeltuin

Op de foto’s ziet het zwembad van camping Monplaisir er zó fijn uit. Niet erg groot, maar heel relaxed. In werkelijkheid is het zwembad – logisch, want hoogseizoen – drukbevolkt. Alle bedjes rondom het zwembad zijn in de middag wel bezet. Gelukkig is er nog het naastgelegen grasveld waar ook veel bedjes staan. Verwacht verder geen spannende dingen in dit zwembad. Het is gewoon rechttoe-rechtaan: een rechthoekig zwembad waar je in kan lopen en dat steeds dieper wordt. Daar aan vast zit nog een peuterbad. Onze jongens vinden dat helemaal prima en wij zelf ook. Er is trouwens een badmeester, maar die vindt alles goed. Fijn, want nu kunnen we tenminste met een balletje overgooien.

Op camping Monplaisir vind je verder: drie tafeltennistafels, enkele jeu de boules-banen, een speeltuintje en een grasveld met twee voetbaldoelen. Verder is er een bibliotheek en een soort game-kamer. Ook is er (Nederlandstalige) animatie.

Het zwembad van camping Monplaisir by night.
Het zwembad van camping Monplaisir by night.

Restaurant en winkeltje

Het restaurant van camping Monplaisir ziet er heel leuk uit. Op het terras staan gezellige tafeltjes en stoeltjes. Wij gaan meteen de eerste avond in het restaurant eten, maar dat valt helaas wat tegen. De laatste avond eten we er gelukkig wel lekker. Op de overige avonden drinken we er na het eten vaak nog even een drankje terwijl de jongens een ijsje eten. Want: vakantie = elke dag een ijsje. Het is trouwens erg relaxed dat de speeltuin naast het restaurant ligt. Kunnen ouders ook even rustig eten.

Dan het winkeltje. Dat is klein, maar je kan er van alles krijgen. Uiteraard vers brood en… WIJN! Voor zo’n vier euro krijg je een getapt wijntje (oei, eigenlijk mag je nooit ‘wijntje’ zeggen) in een glazen statiegeldfles. Wij vinden ‘m prima smaken! En handig: vlakbij de camping is een grote Intermarché te vinden. Al met al is Monplaisir een héél fijne en relaxte camping. Niet alleen met Nederlanders (wel veel), maar ook met andere nationaliteiten waaronder veel Engelsen.

Zien en doen in de omgeving van Saint-Rémy-de-Provence

Saint-Rémy-de-Provence
Bij het reserveren van deze camping in Zuid-Frankrijk vielen we onder meer voor het feit dat camping Monplaisir op slechts een kilometer van Saint-Rémy-de-Provence ligt. Dat klopt zeker, al blijkt in praktijk dat je na een kilometer weliswaar in stadje bent, maar dat de echte actie zich nog minstens een kilometer verder bevindt. Dat neemt niet weg dat Saint-Rémy-de-Provence een hartstikke leuk stadje is. Hier vind je trouwens onder meer het geboortehuis van Nostradamus. Verder hoef je je in dit deel van Frankrijk echt niet te vervelen. Er is zo veel te doen!

Arles
In Arles lunchen we bij Café la Nuit, beroemd door Van Gogh. Leuk om eens in het echt te zien, maar de lunch is bij deze toeristische trekpleister (zoals we eigenlijk ook wel verwachten) niet om over naar huis te schrijven.

Saint-Paul-de-Mausole
Net buiten Saint-Rémy-de-Provence bezoeken we Saint-Paul-de-Mausole, de psychiatrische instelling waar Vincent Van Gogh zich in 1889 liet opnemen. Een bezoekje is zeer de moeite waard. De tuin is prachtig, met reproducties van Van Gogh en je kunt zijn oude kamer bezoeken.

Olijfboerderij
Ook gaan we naar olijfboerderij Moulin du Calanquet, waar we lekkere olijfolie proeven én kopen.

Avignon
En dan Avignon. Wat mij betreft de highlight van onze Provence-week. Wát een fijne stad. Leuke pleintjes, gezellige straatjes en natuurlijk de beroemde Pont d’Avignon.

Van Gogh’s Café la Nuit in Arles.
Van Gogh’s Café la Nuit in Arles.
Uitkijken over Avignon.
Uitkijken over Avignon.

Informatie over de camping

Camping Monplaisir
Adres: 435 Chemin Monplaisir, 13210 Saint-Rémy-de-Provence
Land: Frankrijk
Afstand vanaf Utrecht: ca. 1150 km
Geopend: ca. 140
Aantal plaatsen:
Website: Camping Monplaisir

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…