Camping Les Trois Châteaux in het schilderachtige Eguisheim in de Franse Elzas

Marije Onderwaater

Wijngaarden, pastelkleurige vakwerkhuizen en overal ooievaars: dat is het dorp Eguisheim in de Franse Elzas in een notendop. Op een paar minuten wandelen van het dorp vind je Camping Les Trois Châteaux. Een prima uitvalsbasis om de Elzas te ontdekken.

Zomervakantie

In de zomervakantie van 2021, waarin reizen naar het buitenland coronawise niet zo makkelijk leek, deden wij toch maar liefst zes landen aan. Onze eerste overnachtingscamping lag in Duitsland, daarna verbleven we tien dagen in Oostenrijk om vervolgens door te reizen naar het Italiaanse Gardameer. De terugweg voerde ons via Zwitserland (en ja, we hebben even voet op Zwitserse bodem gezet, dus wij tellen ‘m mee) naar onze overnachtingscamping in Frankrijk. Het zesde land is trouwens België, waar we op onze laatste dag nog doorheen kwamen. We kozen deze niet voor de hand liggende route vanaf het Gardameer om zo de vele Baustelle en bijbehorende Stau in Duitsland te omzeilen.

Lang hoefden we niet te zoeken naar een overnachtingscamping in Frankrijk. Ons oog viel al snel op Camping Les Trois Châteaux in Eguisheim. We zagen foto’s van het dorpje met z’n gekleurde huizen en waren meteen verkocht. Gelukkig bleek de camping zelf ook erg fijn. Basic, maar voor een kort verblijf vonden wij het echt prima. Het begint al wanneer je vanaf de snelweg richting de camping rijdt. Langs velden vol wijnranken met opeens, hoog boven op een heuvel, drie kastelen. Juist, Les Trois Châteaux. Op de camping zelf werd het alleen maar beter toen we mochten kiezen uit een paar voor ons gereserveerde plaatsen en één daarvan recht op de kastelen uitkeek. Die namen we natuurlijk, needless to say.

Overnachten op camping Les Trois Châteaux

Op Les Trois Châteaux sta je echt midden tussen de wijngaarden. Zoals gezegd is de camping vrij simpel. In het midden ligt het sanitairgebouw dat wat gedateerd, maar wel schoon is. Voor het gebouw is een kleine speelplaats te vinden, met een glijbaantje, twee wippen, een tafeltennistafel en enkele picknicktafels. De camping is groen en niet al te strak ingericht. Toen wij er waren, stonden er allerlei kampeermiddelen door elkaar: van minitentjes tot grote campers. Leuk! Ook zijn er enkele huuraccommodaties.

Vanaf de camping loop je dus zo het dorp Eguisheim in. Omdat het onze laatste vakantiedag was, besloten we in het dorp te eten. Dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker in coronatijd. Alle terrasjes zaten vol en veel restaurants waren gesloten. Bij het allerlaatste restaurant – Le Grangelière – kreeg de serveerster volgens mij medelijden met dit hongerige gezin en dus fixte ze buiten een extra tafeltje voor ons. Wij waren heel blij! Ons laatste vakantiemaal was perfect: tarte flambée met Munster-kaas, een traditioneel gerecht uit de Elzas. Daarbij eerst een biertje en daarna – uiteraard – een pinot blanc uit de Elzas. Vanaf ons tafeltje zagen we de ooievaars heen en weer vliegen. Wat is dat toch indrukwekkend!

De entree van Camping Les Trois Châteaux in Eguisheim.
De entree van Camping Les Trois Châteaux in Eguisheim.
Eguisheim is prachtig!
Eguisheim is prachtig!
Overal ooievaars.
Overal ooievaars.
Specialiteit van de Elzas: tarte flambée.
Specialiteit van de Elzas: tarte flambée.

Ontdek de Elzas vanuit Eguisheim

Eigenlijk vond ik het jammer dat we niet langer in Eguisheim konden blijven. Dit is namelijk de perfecte plek om de Elzas te ontdekken. Zo ligt Colmar maar een kwartier verderop. Ook het wijndorp Riquewihr ligt om de hoek. En ik had graag nog een van de wijnhuizen in de omgeving bezocht. Maar niet getreurd, want dit zijn voor ons genoeg redenen om nog eens terug te keren naar camping Les Trois Châteaux in Eguisheim!

Voor twee volwassenen en twee kinderen van 8 en 11 jaar betaalden wij 37 euro, inclusief elektriciteit. Meer weten? Check de site van de camping.

Omdat we maar één nachtje bleven, zetten we onze Fat Freddy ready to go op.
Omdat we maar één nachtje bleven, zetten we onze Fat Freddy ready to go op.

Informatie over de camping

Camping Les Trois Châteaux
Adres: 10 rue du Bassin, F68 420 Eguisheim
Land: Frankrijk
Afstand vanaf Utrecht: 646 km
Geopend: eind maart – begin november + eind november – eind december
Aantal plaatsen: 133 + 20 camperplaatsen en 22 huuraccommodaties
Website: Camping Les Trois Châteaux

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…