Camping Le Marche onder Ancona: leven als God in Italië

Luc Schaepkens

Met tien plekken is camping Le Marche onder Ancona een heel knusse plek onder de Italiaanse zon. Als we deze plek moeten samenvatten: rust, uitzicht, kindvriendelijk en lavendel.

Le Marche

Italië: geen idee of we er deze zomer al naartoe kunnen. Maar mocht het na een reservering op de Italiaanse camping Le Marche alsnog fout gaan door een negatief reisadvies, dan krijg je gegarandeerd je geld terug. Le Marche ligt op een uurtje rijden van de Adriatische Zee. Je zit er midden tussen de heuvels. En dus heb je aan deze stille landweg een schitterend uitzicht. In de omgeving liggen de nodige historische stadjes. De acht tot tien beschikbare plekken zijn ruim opgezet en hebben een stroomaansluiting – van 3 ampère – en water. In het sanitairgebouw – vijf douches en vijf toiletten – kun je ook terecht voor de afwas en er staat een wasmachine.

Deze Italiaanse camping onder Ancona heeft een zwembad met selfservice-bar. Het grote veld van 2 hectare is tevens een speeltuin en voetbalveld voor de kinderen. Op het hoogste punt van de camping staat Villa Ti Amo. Hier zijn een aantal vakantieappartementen te huur. Ook compleet ingerichte glampingtenten staan klaar voor gasten op camping Le Marche. Het nationaal park Monti Sibillini ligt in de achtertuin van camping Le Marche / Villa Ti Amo. Het gebergte – zo’n 70.000 hectare – is een onderdeel van de Apennijnen.

Le Marche in het nieuwe Toscane

De Italiaanse regio Le Marche staat ook wel bekend als het nieuwe Toscane. Dit vanwege het ongerepte landschap. De camping ligt op 1 kilometer van het heuveldorp Gualdo. De imposante watertoren, de oude kerken en de kronkelige straatjes geven een gevoel van lang vervlogen tijden. Sarnano – op 10 minuten rijden van de camping – is de dichtstbijzijnde stad. Een citadel, die bewaard is gebleven met een historisch centrum. Hier bevindt zich de Spa van San Giacomo, met haar therapeutische bronwater en beauty farm. Donderdag is er normaal gesproken markt, met een verscheidenheid aan kleding, schoenen, huishoudelijke artikelen en levensmiddelen.

Op 30 minuten van Macerata

Macerata – op 30 minuten rijden van deze Italiaanse camping onder Ancona – is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en onderdeel van de regio Le Marche. Macerata is een leuke, levendige studentenstad. Hier is een van de oudste universiteiten van Italië – anno 1290 – gevestigd: Università degli Studi di Macerat. Een opera bijwonen in het indrukwekkende openluchttheater Il Sferisterio uit 1819 staat al een hele poos op mijn bucketlist.

Lago di Fiastra

Via een weg door de bergen ben je in 30 minuten bij het prachtige, helder blauwgroene meer Fiastra. Door de stuwdam wordt het smeltwater dat via de bergrivier Fiastrone wordt aangevoerd, tegengehouden. Het meer is bijna 4 kilometer lang en 500 meter breed. De kleur van het water komt in de zomer nog beter tot zijn recht door de witte krijtrotsen die erlangs liggen. Midden in het Monti Sibillini park vind je de ‘Piano Grande’: een hoogvlakte van zo’n 23 vierkante kilometer. Deze hoogvlakte is omringd door de hoogste toppen van het gebied. Het eeuwenoude dorpje Castellucio di Norcia is vanwege zijn geïsoleerde ligging een bezienswaardigheid op zich.

Je staat in het laagseizoen voor 25 euro per nacht op deze camping. Of 28 euro voor een grotere XXL-plek. Alle verdere informatie kun je lezen op de onderstaande site van de camping van Bart en Gerda.

Informatie over de camping

Camping Le Marche
Adres: Contrada Bartolotti 16, Gualdo
Land: Italië
Afstand vanaf Utrecht: 1556 kilometer
Geopend: 1-4 / 1-11
Aantal plaatsen: 8 tot 10
Website: naar de site van camping Le Marche

Op de heen- of terugweg nog even het Gardameer aandoen? Dan hebben we ook nog een campingtip voor je: camping San Nicole.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur