Camping Idéal Saint-Georges-de-Didonne

Aan de Franse kust: camping Idéal in Saint-Georges-de-Didonne

Marije Onderwaater

In de zinderende zomer van 2022 stonden we een ruime week op camping Idéal in Saint-Georges-de-Didonne, een leuk toeristisch stadje direct aan de Franse westkust. Hoe camping Idéal en de omgeving ons is bevallen, lees je hier!

Na een geslaagde meivakantie waarin we met een camper door Frankrijk naar Spaans Baskenland toerden, wilden we het in de zomervakantie iets rustiger aan doen. Daarom gingen we op zoek naar een camping aan de Franse kust op maximaal 1000 kilometer rijden. Zo kwamen we uit bij camping Idéal in Saint-Georges-de-Didonne. Het dorp ligt vlakbij de grote stad Royan aan de Golf van Biskaje.

Pijnbomen zorgen voor schaduw

Op een hete augustusdag verruilden we camping La Citadelle bij Tours voor camping Idéal in Saint-Georges-de-Didonne, een ritje van zo’n 270 kilometer. Idéal is met 399 staanplaatsen een stuk groter dan La Citadelle. Toch voelde de camping wel meteen goed aan. Onze plaats, M26, lag een beetje achterin de camping. Een fijne plaats onder de pijnbomen, die tijdens de hitte voor welkome schaduw zorgden. Minder fijn aan onze plek was de ligging vlakbij de buurcamping, die enkele avonden per week een werkelijk afschuwelijk entertainmentprogramma had met harde muziek en vooral schelle stemmen die door de microfoon schalden. Ook bleek een van onze buren een echte nachtbraker, waar we best last van hadden. Verder ligt deze plaats wat verder van alles vandaan. Het zwembad, de speeltuin, het restaurant en winkeltje zijn meer rond de ingang gecentreerd. Toch was dat voor ons geen probleem. De jongens hadden hun steps bij zich en zijn oud genoeg om alleen op pad te gaan. En het vouwfietsje dat we vorig jaar bij de kringloop kochten kwam nu goed van pas.

Camping Idéal staanplaats
Onze staanplaats op camping Idéal.
Camping Idéal staanplaats
Onze staanplaats op camping Idéal.

Echt Franse camping

Idéal is een écht Franse camping. Natuurlijk waren er genoeg Nederlanders, maar over het algemeen stonden er Fransen. Best wel Frans was ook het sanitair op de camping. Dat was namelijk héél basic. Verspreid over de camping staan in totaal twaalf sanitairgebouwen. Die zien er van buiten erg leuk uit, vaak wit geschilderd met blauwe deurtjes. De meeste gebouwtjes zijn alleen niet zo groot, waardoor we ‘s ochtends of ‘s avonds best wel eens moesten wachten. De toiletten zijn zeer sober, zónder toiletpapier. Ook vind je nergens handzeep. Ik mis dat echt op een camping. De uitspraak dat je tegenwoordig écht niet meer met je pleerol over de camping hoeft, gaat hier dus niet op. Alhoewel onze rol zat verpakt in een leuk tasje waar ik ook een fles handzeep in had gedaan.

Camping Idéal sanitair
Sanitair weegt zwaar mee bij het eindoordeel.
Camping Idéal sanitair
Sanitair weegt zwaar mee bij het eindoordeel.
Camping Idéal toilet
Toilet zonder papier en zeep.
Camping Idéal toilet
Toilet zonder papier en zeep.
Camping Idéal sanitairtasje
Dan maar een eigen tasje.
Camping Idéal sanitairtasje
Dan maar een eigen tasje.

Restaurant, winkeltje en zwembad

Het restaurant van camping Idéal in Saint-Georges-de-Didonne ligt naast het zwembad. Wij hebben er niet gegeten omdat het ons niet zo aansprak, wel hebben we er een paar keer koffie gedronken. De afhaalpizzeria is daarentegen een echte aanrader. Ook het winkeltje is prima, met ‘s ochtends brood en alle basisbenodigdheden. Ook kan je er souvenirs en wat strandspullen kopen. Het paar dat het winkeltje beheert is erg aardig.

De kinderen kunnen zich uitleven in de speeltuin en onze jongens waren ook veel te vinden in de speelhal, waar ze bijvoorbeeld – tegen betaling – konden poolen. En dan het zwembad. Dat ziet er mooi uit en heeft glijbanen. Eromheen staan ligbedjes. Alleen merkten wij dat het zwembad eigenlijk te klein is voor de hoeveelheid campinggasten. Op de echt hete dagen verandert het zwembad in een soort kom mensensoep. Toen het wat rustiger werd en minder heet, konden we hier overigens prima afkoelen en even chillen op een van de bedjes. Overigens zijn strakke zwembroeken voor heren verplicht.

Vlakbij het heerlijke strand

Maar who needs een vol zwembad als het strand om de hoek ligt? Op enkele honderden meters lopen ligt een heerlijk strand. Hier hebben we dagelijks gelegen en gezwommen. Het strandpubliek was relaxed en de zee fijn. We hebben hier echt heerlijke momenten beleefd. Meestal kochten we in de campingwinkel koude drankjes en iets lekkers en lagen we een paar uurtjes op het strand. Wel is het hier sterk eb en vloed, dus op sommige dagen bleven we onze strandlakens verplaatsen om maar geen natte voeten te krijgen.

Strand Saint-Georges-de-Didonne
Heerlijk relaxen op het strand.
Strand Saint-Georges-de-Didonne
Heerlijk relaxen op het strand.

Saint-Georges-de-Didonne en Royan

Camping Idéal ligt in het departement Charente-Maritime, dat tot de regio Nouvelle-Aquitaine behoort. De dichtstbijzijnde – én bekende – stad is Royan, dat zeker een bezoekje waard is. Wij vierden er de tiende verjaardag van onze jongste zoon met taart en een lekkere lunch. Royan ligt direct aan de kust. Dit betekent dat je na een paar uurtjes shoppen lekker op het strand kunt uitrusten. Ook zijn er talloze restaurants en je vindt er een markthal, Marché Central de Royan. Het is zeker de moeite waard om hier even binnen te lopen en je te vergapen aan alle etenswaren. En neem ook eens een kijkje in de Notre-Dame de Royan. Het silhouet van deze betonnen kerk zie je al van ver opdoemen. De kerk werd herbouwd nadat de oude kerk in 1945 werd verwoest bij een bombardement. Wij brandden er even een kaarsje en vonden de kerk zowel van buiten als van binnen indrukwekkend. Royan heeft een levendige haven, waar je bijvoorbeeld jetski’s kunt huren.

Saint-Georges-de-Didonne
Saint-Georges-de-Didonne is ook een leuk plaatsje. Vanaf de camping loop je er over de boulevard in 2 kilometer naartoe. Saint-Georges-de-Didonne heeft leuke winkeltjes en terrassen. De boulevard zelf is ook levendig. Hier vind je enkele restaurants en ijssalons. Vanaf de camping kun je makkelijk naar de dichtstbijzijnde ijssalon lopen. Wat meer richting het dorp staat een grote draaimolen. En hou je van hardlopen? Dan is de boulevard ook erg fijn. Vanaf de camping ben je in ca. 2,5 kilometer aan het einde, wat perfect is voor een klein rondje van 5 kilometer.

Saint-Georges-de-Didonne
Een straatje in Saint-Georges-de-Didonne.
Saint-Georges-de-Didonne
Een straatje in Saint-Georges-de-Didonne.
Notre Dame Royan
De Notre Dame in Royan
Notre Dame Royan
De Notre Dame in Royan
Haven Royan
De haven van Royan
Haven Royan
De haven van Royan

Leuke vakantie

Wij hebben een leuke vakantie beleefd op camping Idéal in Saint-Georges-de-Didonne. Ben je geen overdreven luxepaardje en ga je graag naar het strand? Dan kun je deze camping zeker overwegen.

Saint-Georges-de-Didonne boulevard
De boulevard van Saint-Georges-de-Didonne
Saint-Georges-de-Didonne boulevard
De boulevard van Saint-Georges-de-Didonne

Informatie overCamping Idéal

Adres : 16 avenue de Suzac - 17110 in Saint-Georges-de-Didonne
Land: Frankrijk
Afstand vanaf Utrecht: 976 kilometer
Geopend: 1 april t/m 30 september
Aantal plaatsen: 399 staanplaatsen en 25 mobile homes
Website: https://www.ideal-camping.com
Kaart Saint-Georges-de-Didonne

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…