Kamperen bij het meer van Annecy op camping Champ Tillet

Martine van Kuler

Prachtig blauw water, indrukwekkende bergen en een aangename temperatuur. Deze zomer brachten wij een week door op camping Champ Tillet bij het meer van Annecy. Een aanrader? Je leest het hier!

In mijn jeugd kampeerde ik ooit met mijn ouders in de buurt van het meer van Annecy. Van de camping herinner ik me niets, maar van de mooie omgeving des te meer. Reden om na al die jaren weer eens die kant op te gaan. Dit keer met mijn eigen gezin. De campings direct aan het meer waren al volgeboekt toen ik dit bedacht, dus we belandden op een kwartiertje rijden van het meer op camping Champ Tillet in Val de Chaise.

camping Camp Tillet zwembad
Een klein, maar fijn zwembad.
camping Camp Tillet zwembad
Een klein, maar fijn zwembad.

Camping Champ Tillet in de Haute-Savoie

De laatste vijftig kilometer richting het meer van Annecy maken me al dolgelukkig. De Alpenreuzen steken prachtig af tegen de blauwe lucht. Mijn zoon is minder blij met de slingerende weg, maar een reispilletje doet wonderen.

Camping Champ Tillet ligt niet direct aan het meer, maar op een kwartiertje rijden ervandaan. Bij aankomst werden we reuze vriendelijk ontvangen door een Franse dame. Ze bracht ons met een golfkarretje naar onze kampeerplaats. Een mooie service, maar nodig was het niet, want de camping is niet erg groot. Onze plek trouwens ook niet, al ben ik enigszins verwend met ruime plaatsen. De nieuwe voortent en luifel van Polaris Outdoor – samen zorgen ze voor een zee aan ruimte – pasten er net. De auto zetten we op de parkeerplaats buiten de camping.

Franse camping voor gezinnen

Camping Champ Tillet is een echte Franse camping. Toch vind je er in het hoogseizoen een – voor mij – aangename mix van nationaliteiten. Veel Nederlanders, maar toch ook Duitsers, Britten, Belgen en natuurlijk Fransen. Champ Tillet is een gemoedelijke gezinscamping. Het is overzichtelijk met een speeltuin, een mooi gelegen sportveld met een springkussen en wat klimtoestellen en kleine zwembaden. Meervoud inderdaad, maar verwacht geen compleet aquapark. Er is een buitenbad(je), een overdekt binnenbad(je) en een badje waarin drie glijbanen uitkomen. Mijn kinderen van 12 en 10 jaar vonden het helemaal prima.

Aan georganiseerde activiteiten hebben wij niet meegedaan. De animatie was uitsluitend in het Frans en ogenschijnlijk een beetje flauw, maar de Fransen die meededen leken het uitstekend naar hun zin te hebben. Fijn voor de andere kampeerders: rond 22.30 uur was het toch echt wel stil op camping Champ Tillet.

Meer van Annecy
Dat uitzicht!
Meer van Annecy
Dat uitzicht!

Koud water, maar heerlijk brood

Het sanitair op een camping vind ik toch heel belangrijk. Op dat punt valt voor camping Champ Tillet nog wel wat winst te behalen. Er zijn twee sanitairgebouwen, een oud en een nieuw exemplaar. Wij maakten vooral gebruik van het oude gebouw, want dat lag nou eenmaal dichter bij. Het sanitair was redelijk schoon, maar ik heb geregeld een lauwe douche gehad en ook bij de afwasbakken was het water vaak koud. Jammer!

Waar de uitwendige mens dus niet helemaal aan zijn trekken komt op Champ Tillet, heeft de inwendige mens weinig te klagen. Er is geen winkeltje op de camping, maar vlak ervoor staat een bakkerijtje waar ze heerlijke dingen hebben, van brood tot taart. Smullen.

Ook het restaurant op de camping is prima in orde. Het is enigszins aan de prijs, maar dan heb je ook wel wat. Zo is de kaasfondue heerlijk en ook de (afhaal)pizza’s en burgers vonden we lekker.

La Sambuy
Op de top van La Sambuy.
La Sambuy
Op de top van La Sambuy.
Rodelen La Sambuy
Rodelen is een feest voor jong en wat ouder...
Rodelen La Sambuy
Rodelen is een feest voor jong en wat ouder...
Meer van Annecy
Het blauwe meer van Annecy.
Meer van Annecy
Het blauwe meer van Annecy.

Zien en doen rond het meer van Annecy

Het meer van Annecy met helder blauwe water en omringt door bergen, ik vind het prachtig. De watertemperatuur was ook heerlijk! We gesupt en een waterfiets gehuurd, maar ook heerlijk gedobberd op een luchtbed en zijn fanatiek van steigers afgesprongen. Maar de omgeving heeft meer te bieden dan het meer alleen.

De stad Annecy – ongeveer een half uurtje rijden vanaf camping Champ Tillet – is zeker een bezoek waard. Slenter langs de vele grachtjes (Annecy wordt ook wel la Venise des Alpes genoemd) en vergeet vooral niet een ijsje te eten. Er zijn in het stadje opvallend veel ijssalons, maar Glacier des Alps is toch wel the place to be. Het schijnt zelfs een van de beste ijssalons van Frankrijk te zijn. Goedkoop is het niet, maar de lekkere grote bollen zijn wat mij betreft iedere euro waard.

Ook een aanrader is een bezoek aan La Sambuy. Deze berg ligt op ongeveer 20 minuten rijden. Op de top heb je een prachtig uitzicht. Met de stoeltjeslift naar boven, daar een stukje wandelen, met de stoeltjeslift weer naar beneden en daar rodelen. Wij hebben ons een middag kostelijk vermaakt.

De omgeving leent zich bovendien goed voor sportieve activiteiten zoals parapenten, canyoning en fietsen. Langs de camping loopt een fietspad van ruim 35 kilometer naar Annecy en op Champ Tillet kun je fietsen huren.

Kortom, in de omgeving van camping Champ Tillet bij het meer van Annecy kun je relaxen, maar ook actief bezig zijn.

Zoek je een camping in Frankrijk en wil je meer weten over Champ Tillet? Ga dan naar deze website. Is het toch niet helemaal wat je zoekt? Kijk dan eens bij onze reviews van andere campings in la douce France.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!