Camping St. Leoner See

Camping St. Leoner See – doorreiscamping in Duitsland (Baden-Württemberg)

Martine van Kuler

Zoals de naam al doet vermoeden ligt Camping St. Leoner See aan een meertje, waar je overigens prima kunt recreëren. Wij overnachtten er afgelopen zomer toen we op doorreis waren naar Frankrijk. Voor herhaling vatbaar of nooit meer? Je leest het in deze review.

Vanwege aangekondigde drukte op de Franse snelwegen besloten we afgelopen zomer via Duitsland naar Camping Champ Tillet bij Annecy te rijden. De eerste etappe bracht ons naar camping St. Leoner See in St. Leon-Rot in de deelstaat Baden-Württemberg, tussen Heidelberg en Karlsruhe. Bij het zoeken naar een doorreiscamping proberen we er altijd een te vinden met een zwemmogelijkheid. De kids vinden het immers fijn om even te plonsen na een dag in de auto. Camping St. Leoner See heeft geen zwembad, maar ligt wel aan de gelijknamige recreatieplas.

Caravan aangekoppeld laten staan

Een doorreiscamping reserveren we nooit van tevoren. We zien wel waar we uitkomen en voor één nachtje is er altijd wel een plekje te vinden. Dat was ook bij St. Leoner See het geval, maar het was op het nippertje. Bij aankomst was het druk in de receptie; er waren duidelijk meer mensen op het idee gekomen om juist op deze camping te overnachten. De vriendelijke receptionist had nog wel plek, zei hij terwijl hij wees naar een geasfalteerd stuk. Hier konden we aangekoppeld blijven staan. Nou zijn wij sowieso nooit zo van het ‘aangekoppeld blijven staan’ (vind ik zo ongezellig), maar op dit stukje asfalt konden we het bijzettentje voor zoonlief onmogelijk opzetten. De receptionist keek moeilijk toen we vroegen om een andere plek en wees ons toen een postzegeltje met dor gras op een hoekje. Nou ja, het was maar voor één nachtje…

St Leoner See
Lekker zwemmen na een een dag in de auto.
St Leoner See
Lekker zwemmen na een een dag in de auto.
St Leoner See
St Leoner See
St Leoner See
St Leoner See

Camping St. Leoner See voor watersporters

De St. Leoner See, dus niet de camping, maar het water, bestaat uit twee delen. De eerste plas is bestemd voor zwemmers, wakeboarders en waterskiërs. Er is zelfs een heuse waterskibaan. Er is een gedeelte afgescheiden met boeien. Het water ernaast is voor watersporters die minder luidruchtig zijn, zoals vissers, duikers en windsurfers. Terwijl mijn kinderen aan het zwemmen waren, zat ik op mijn handdoekje op het gras te kijken naar de waterskiërs. Zowel de beginnelingen die nog wat wankel op de skies stonden als de gevorderde showbinkies bleken leuk vermaak.

Overigens is het water niet alleen toegankelijk voor campingbezoekers, want ook locals kunnen tegen betaling een dag aan het water vertoeven.

Uitstekende schnitzels en verse broodjes

Diezelfde avond streken we neer op het terras van het Seerestaurant. Gelukkig was ik zo verstandig geweest een tafeltje te reserveren, want het zat er stampvol. En terecht, want het eten was goed en de prijzen schappelijk. Voor een grote schnitzel met friet en rauwkost ben je nog geen 15 euro kwijt en een cheeseburger kost een tientje. Tel daar een fijn terras met uitzicht over het water en een vriendelijke bediening bij op, en je begrijpt dat wij een prima avond hadden.

De volgende ochtend haalden we echte Duitse Schnittbroodjes bij de receptie (vooraf bestellen) en ook die waren heerlijk.

Terwijl ik dit schrijf realiseer ik me dat ik nog helemaal niets heb gezegd over het sanitair. Een goede campingreview is niet compleet zonder een opmerking daarover. Alleen kan ik me het sanitair totaal niet meer voor de geest halen. En eigenlijk zegt dat al genoeg, want koude douches en vieze toiletten zou ik me zeker hebben herinnerd, en dat geldt ook voor uitzonderlijk schoon sanitair en luxe douchecabines. Dus laten we het erop houden het het sanitair van Camping St. Leoner See gemiddeld is. Niet heel goed, maar ook niet bijzonder slecht.

Seerestaurant St. Leoner See
Seerestaurant St. Leoner See

Camping St. Leoner See: stoppen of voorbij rijden?

Wij hebben een prima overnachting gehad op Camping St. Leoner See. Het plekje was niet om over naar huis te schrijven en ook de vele accommodaties en vaste plekken op de camping vond ik niet zo denderend. Daarentegen zorgt de recreatieplas voor waterplezier, is het restaurant prima en vond ik de medewerkers aardig. Overweeg ik een langer verblijf op deze camping? Zeker niet, tenzij ik wil leren waterskiën. Vind ik St. Leoner See een fijne doorreiscamping? Absoluut.

Wil je meer campingreviews lezen? Klik dan op onderstaande button.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!