Domaine de Chalain lac

Populaire camping Domaine de Chalain moet sluiten

Martine van Kuler

Slecht nieuws voor kampeerders die voor volgende zomer hun oog hebben laten vallen op camping Domaine de Chalain in de Jura. De camping, die erg populair is onder Nederlanders, is definitief gesloten. De reden is het vervuilde Lac de Chalain, waaraan de camping ligt.

Verschillende aanbieders van kampeervakanties maken bezoekers van hun website nog enthousiast voor camping Domaine de Chalain in de Jura. Maar helaas, een plek reserveren kan niet meer: de populaire camping in de Jura is ter ziele. De waterkwaliteit van het aangrenzende meer van Chalain is van dusdanig slechte kwaliteit dat de overheid stappen heeft ondernomen. Om het meer te redden, moet de camping sluiten.

Domaine de Chalain slachtoffer van eigen succes

Al sinds de opening – ruim zestig jaar geleden – is camping Domaine de Chalain in trek bij Nederlandse toeristen. Zij genieten volop van het aangrenzende meer, dat bekendstaat om zijn turquoise water. De camping groeit uit tot een viersterrencamping met zo’n zevenhonderd plekken.

Door de jaren gaat de waterkwaliteit van het Lac de Chalain met rasse schreden achteruit. Een gevolg van de opwarming van de aarde én de mens. Het meer van Chalain bevindt zich in een proces van vergevorderde eutrofiëring. Dat betekent dat er te veel nutriënten (nitraten en fosfaten) aanwezig zijn. Dit gaat ten koste van de biodiversiteit. De eutrofiëring wordt met name veroorzaakt door menselijk afval, landbouw en het ontbreken van een goede zuiveringsinstallatie.

Sluiting Domaine de Chalain heeft grote impact

De Departementsraad zet nu alles op alles op het Lac de Chalain te redden. Er zijn verschillende maatregelen aangekondigd, waarvan de sluiting van de camping waarschijnlijk de meeste impact heeft. Niet alleen voor de vaste gasten van het Domaine de Chalain, maar ook voor de regionale ondernemers die inkomstenverlies vrezen. Het laatste woord is er nog niet over gezegd, maar vooralsnog lijkt het erop dat de camping toch gesloten blijft.

Was jij van plan volgend jaar af te reizen naar Domaine de Chalain, dan zul je helaas een andere bestemming moeten zoeken. Kijk eens op deze pagina met reviews van campings in Frankrijk. Misschien zit er wel iets voor je tussen.

 

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!