Camping Centro Vacanze in het mooie San Marino

Luc Schaepkens

In 2015 bezoeken we Centro Vacanze, een camping in San Marino. Een staatje – of beter: de oudste republiek ter wereld – in Italië. Deze grote camping ligt op een heuvel in het groen. Vergezichten waar je stil van wordt.

San Marino

Bij aankomst tonen we onze ACSI-card. De juffrouw aan de receptie laat vervolgens op de plattegrond zien waar we een plekje mogen uitzoeken. Kiezen we een witte plek – die zijn groter – dan betalen we 5 euro meer. We vinden de normale plekken groot genoeg. Onze kampeerbus past er prima op. Deze camping in San Marino ligt hoog, tegen een heuvel. Je hoort af en toe wat verkeer en dat lijkt van ver beneden te komen.

De receptie.
De receptie.

Terrassencamping in San Marino

Zoals gezegd biedt de plek voldoende ruimte voor onze kampeerbus. De twee stoeltjes en het tafeltje passen er nog ruimschoots voor. Heb je een caravan, voortent en auto, dan is het al een beetje uitkienen. Vandaar natuurlijk de optie voor een grotere plek. De staanplaatsen op deze camping in San Marino liggen schuin langs het pad. Vergelijkbaar met een parkeerplaats met vakken. Het is een terrassencamping met flink wat hoogteverschil. Ruim opgezet en met veel groen tussen de terrassen. Je ziet of hoort je boven- en benedenburen amper. Toen wij er waren, was het ook niet druk.

Sta je niet op de rij waar ook de toiletgebouwen – schoon en er is zelfs toiletpapier aanwezig – zich bevinden, dan moet je een redelijk steile trap op en af. Ook om naar het zwembad, het restaurant of het winkeltje te gaan, is het behoorlijk klimmen. Ook hiervoor kun je de trappen gebruiken. Het zwembad is mooi en groot. Het is echter ook openbaar en in de zomer populair bij Italianen. Het kan er dus druk zijn.

Het zwembad tussen het groen. Hier is het erg vroeg en daardoor nog leeg.
Het zwembad tussen het groen. Hier is het erg vroeg en daardoor nog leeg.

Met de bus naar historisch centrum

De bus naar het centrum stopt voor de camping. Kaartjes koop je bij de receptie van deze camping in San Marino. Laten we zeggen dat het te merken is dat de chauffeur de rit vaker rijdt. De rit gaat in vele bochten omhoog in een behoorlijk rap tempo. Ik hou me maar wat steviger vast. Maar wat blijkt het de moeite waard als we uitgestapt zijn. Het historische – door muren omringde – centrum is schitterend. Flink klimmen, dat wel. Dachten we tijdens een van onze vorige stops in Perugia mooie uitzichten te hebben gezien; San Marino gaat daar gewoon nog eens overheen. Van deze vergezichten worden we zelfs stil. Prachtig.

Gezellige straatjes, veel winkeltjes met souvenirs, parfum, tassen, t-shirts, horloges, mokken en vuurwapens (tja). Een vampierenmuseum en een kerstwinkeltje springen er uit. En natuurlijk heel veel terrasjes, restaurantjes en ijskramen. We krijgen er gemakkelijk een halve dag om. Voor drie euro per persoon retour laten we ons vervolgens weer naar de camping rijden. De bus brengt je desgewenst ook naar de kust, het treinstation of het vliegveld van Rimini.

De poort naar het oude centrum.
De poort naar het oude centrum.

Enige camping in San Marino in deze omgeving

Camping Vacanze San Marino is het gehele jaar geopend. Bij het restaurant hoort een pizzeria en een bar. Voor de kinderen is er naast het zwembad ook een speeltuin en in het hoogseizoen annimatie. Er is op de camping ook een kinderboerderij. Hier onder andere kippen, ezels en pauwen. De sportieve campinggast kan er tennisssen, volleybalen of gebruik maken van het skatepark. Op de site van de camping een overzicht van de bezienswaardigheden rond de camping. Behalve het historische centrum zijn dat de nodige kunststeden als San Leo, Ravenna en Urbino.

Ons plekje.
Ons plekje.

Informatie over de camping

Camping Centro Vacanze San Marino
Adres: Strada San Michele, 50 San Marino
Land: San Marino
Afstand vanaf Utrecht: 1375 km
Geopend: hele jaar
Aantal plaatsen: ca. 282 toeristische staanplaatsen + verhuuraccommodaties
Website: Centro Vacanze San Marin

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur