Camperverkoop en caravanverkoop naar record in 2021

Luc Schaepkens

In de eerste zeven maanden van dit jaar zijn al bijna evenveel campers verkocht als in heel 2020. Ook bij de caravans zit de verkoop in de lift. De groei van de camperverkoop en caravanverkoop bedraagt 30% in vergelijking met vorig jaar.

Camperverkoop

Wil je een camper of caravan kopen? Bedenk dan dat je zeker niet de enige bent. De coronaperikelen hebben ervoor gezorgd dat kamperen met een eigen kampeermiddel populairder is dan ooit. Voor nieuwe campers lopen de wachtlijsten op. Gebruikte campers en ook caravans staan doorgaans niet lang te koop. De prijzen liggen inmiddels ook hoger. Veel vraag bij een gelijkblijvend aanbod.

We beginnen met de camperverkoop. Kijken we naar 2020, dan werden er in totaal 2412 nieuwe campers verkocht. Dit jaar staat de teller nu al op 2394 op kenteken gezette campers. Waarschijnlijk halen we nog deze week het aantal van vorig jaar in. Dat komt voor de eerste zeven maanden van dit jaar neer op een verkoopstijging van maar liefst 32%.

Campers en caravans als warme broodjes

Ook de tweedehands campers gaan als de spreekwoordelijke warme broodjes. Al is er wel een duidelijk verschil. De verkoop bij particulieren steeg amper. Slechts anderhalf procent. Dat is dus nauwelijks een verschil. De verkoop via de vakhandel daarentegen groeide met 28 procent. In totaal werden er 12.247 tweedehands campers verkocht. Daarvan kwamen er 11.056 uit de showroom van een dealer of handelaar.

Eenzelfde beeld zien we bij de caravanverkoop. Diezelfde vakhandel leverde dit jaar ook een recordaantal aan gebruikte caravans af. Voor het eerst sinds 2011 werden er in de eerste zeven maanden meer dan 10.000 stuks verkocht. Om precies te zijn 10.045. Dat is goed voor een groei van 9,6% ten opzichte van vorig jaar. Tussen particulieren wisselden ruim 23.000 caravans van eigenaar. Wat goed is voor een stijging van 16% in vergelijking met vorig jaar.

Camperverkoop en caravanverkoop met 30% omhoog

Tot en met juli dit jaar werden er 6.594 nieuwe caravans verkocht. Dat is een stijging van 29,3% in vergelijking met dezelfde periode in 2020. Zoals het er nu uitziet, zullen er dit jaar voor het eerst sinds 2011 weer meer dan 8000 nieuwe caravans worden afgeleverd. De stijging van de camperverkoop en caravanverkoop blijkt uit de cijfers van BOVAG, de Kampeer en Caravan Industrie (KCI) en het RDC.

Vorig jaar zetten we de meest verkochte campers voor je op een rij. In dit artikel ook een video over de nummer 1 van vorig jaar. Naar het artikel.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur