Campers Kabe

Veiligheid voor alles in de campers van Kabe

Marije Onderwaater

Een ongeluk met de camper; je moet er niet aan denken. Toch zijn ook kampeerauto's soms betrokken bij een aanrijding. De campers van Kabe voldoen daarom aan de strengste veiligheidseisen op alle gebieden.

Alle campers van Kabe hebben sinds 2023 de Mercedes Sprinter als basisvoertuig. De Sprinter staat bekend om zijn vele veiligheidssystemen en is uitgerust met onder meer airbags, zijwindassist, ABS en ESP, en active brake-assist. Allemaal systemen die de reis zo veilig mogelijk maken en daarmee ongevallen zo veel mogelijk voorkomen. Helaas is een ongeluk niet helemaal uit te sluiten. Om voorbereid te zijn op een eventuele botsing, is meer nodig. Daarom zet Kabe volop in op de passieve veiligheid van campers.

Campers Kabe veiligheid
Campers Kabe veiligheid

Losraken interieur

Bij een harde botsing komt er enorm veel kracht vrij. Als delen van het camperinterieur niet goed vastzitten, kan het gebeuren dat ze losschieten en een gevaar voor de bestuurder vormen. Zelfs het keukenblok, wanden en het plafond kunnen losraken.

Bank met gordelplaatsen

Een ander risico is de bevestiging van de zitgroep. Als de zitbank tijdens de reis een klap krijgt, is het mogelijk dat de zitkussens naar voren komen waardoor de veiligheidsgordel strak trekt om de nek van de passagiers op de bank.

Kabe camper veiligheid
Kabe camper veiligheid

Strenge veiligheidseisen campers Kabe

Om dergelijke drama’s te voorkomen, zijn de campers van Kabe aan strenge veiligheidseisen onderworpen. “De bewegingsenergie bij een ongeval moet zo min mogelijk door het lichaam van de passagier worden opgevangen. Om dit te bereiken hebben wij bij Kabe een aantal maatregelen genomen”, zegt Kabe’s managing director Mikael Blomqvist.

Gelijmd en geschroefd

Dat begint al op de ontwerpafdeling. Om te zorgen dat delen van het interieur niet losraken bij een botsing en zo een gevaar vormen, is de opbouw stevig op de Sprinter verankerd. Het dak wordt met lijm en schroeven op de wanden bevestigd, die op hun beurt weer aan de vloer zijn gelijmd en geschroefd. De wanden zijn ook nog eens in een verstevigingsframe bevestigd. Ook is de vloer verankerd op het chassis.

Interieur Kabe
Interieur Kabe

Stevig verankerde dinette

De dinette (met versterkt metalen frame), accu, koelkast en watertank worden eveneens stevig bevestigd. De watertank kan door het frame van de dinette bij een botsing geen kant op. Ook is de dinette zo ontworpen dat het zitkussen van de bank bij een harde botsing niet naar voren zal schuiven. Dit voorkomt het hierboven beschreven scenario van de gordel die om de nek vast trekt.

Tafel verticaal

Camperaars kunnen zelf ook bijdrage leveren aan een veilige reis. Mikael Blomqvist van Kabe raadt aan om de tafel tijdens de reis verticaal te zetten. “Klap de tafel altijd op voordat u gaat rijden als er iemand met de veiligheidsgordel achterin zit. Dit is een eenvoudige maatregel die grote betekenis kan hebben”, zegt Blomqvist. Dit verkleint de kans op verwondingen door de randen van de tafel tijdens een botsing.

Kabe campers crash test
Still uit de crash test video.
Kabe campers crash test
Still uit de crash test video.

Crash test

Natuurlijk zijn op de campers van Kabe crash tests uitgevoerd. Voor de test werd de watertank gevuld tot een gewicht van 90 kilo. De crash test dummies op de dinettebank hadden elk een gewicht van 80 kilo. In een video van de test – die je hier vindt – is te zien dat de dinette op zijn plek blijft, evenals de zitkussens. Ook de zware watertank gaat geen kant op.

Campers Kabe

Wil je meer weten over het merk Kabe? Klik op de button hieronder.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…