Vanlife als inspiratie voor nieuw Affinity-dochtermerk Freedom

Marije Onderwaater

De zelfbouwstijl van de #vanlife-community dringt door tot gevestigde camperwereld. Ook de nieuwe buscamper Freedom, een dochtermerk van Affinity, is hierop geïnspireerd. En dat resulteert in kampeerauto die helemaal van deze tijd is.

Wie de #vanlife-community een beetje volgt op social media ziet de mooiste zelfbouwcampers voorbijkomen. Steeds meer merken spelen hierop in, zoals bijvoorbeeld de Weinsberg CaraLife 630 LQ die we onlangs al aan je voorstelden. De Poolse buscamperbouwer Affinity komt nu met dochtermerk Freedom, waarvan de eerste camper helemaal is geïnspireerd op de creatieve vanlife-bussen. Voor de Freedom is gebruikgemaakt van natuurlijke materialen en functionele oplossingen.

Affinity Freedom exterieur
Affinity Freedom exterieur

Typisch buscamperexterieur

Van buiten heeft de Freedom een standaard uiterlijk. We zien een witte Fiat Ducato (140 pk-motor, handgeschakeld) met aan de achterzijde openslaande deuren; een typische buscamper dus. Wél heeft het Freedom-logo, een vogel in grafische vorm, een prominente plek op beide zijkanten gekregen.

Compacte camper

De afmetingen van de Freedom zullen zeker in de smaak vallen bij liefhebbers van compacte campers. Met zijn lengte van slechts 5,41 meter, zijn breedte van 2,10 meter en hoogte van 2,64 meter is de Freedom geschikt om mee in de stad te rijden.

Freedom interieur
Freedom interieur

Alles aanwezig op 5,41 meter

De keuken van de Freedom bevindt zich bij binnenkomst rechts. Dit is mogelijk omdat de buscamper een gesloten cabine heeft, eveneens te zien in bovengenoemde Weinsberg. Ook het interieur heeft er veel van weg.

Complete badkamer

Het grote verschil is dat Affinity-dochter Freedom wél een badkamer heeft. Klein weliswaar, maar alles zit erin: een cassettetoilet, een douche, een opklapbare wastafel en een spiegelkast met stopcontact. In de Weinsberg, die met 6,36 meter een stuk langer is, zitten zowel het toilet als de douche verstopt. Naast de badkamer bevindt zich op ooghoogte nog een kledingkast.

Freedom sanitair
Freedom sanitair

Uitje snipperen in kleine keuken

De keuken is beperkt van formaat, maar ook hier is alles aanwezig. De kookplaat heeft twee gaspitten en de koelkast een inhoud van 70 liter. De spoelbak is voorzien van een afdekplaat, die wat extra centimeters aan het aanrechtblad toevoegt. Heb je meer ruimte nodig voor het snipperen van een uitje of het snijden van een komkommer? Daarvoor is het uittrekbare werkblad bedacht. Het zit verborgen onder de kookplaat en je trekt het zo tevoorschijn wanneer je het nodig hebt.

Freedom keuken
Freedom keuken

Drie slaapplaatsen

Twee banken tegenover elkaar vormen samen de zitgroep. De tafel zit verborgen onder het bed en is makkelijk uit te klappen. Aan de achterzijde is het dwarsbed (1,92 x 1,40 meter) geplaatst. Van de banken is nog een derde slaapplaats te maken. Onder het bed is ruimte voor bijvoorbeeld fietsen – met het voorwiel eraf – of voor andere grote spullen.

Freedom bed
Freedom bed
Freedom achterzijde
Freedom achterzijde
Freedom achter
Freedom achter

Metrotegels en hout

Wit voert de boventoon in het interieur. Van de Parijse metrotegel in de keuken tot de wanden en de kastjes: alles is wit. Zwarte accenten, zoals de kastgrepen en de kraan, zorgen voor contrast. Het lattenplafond met spotjes, het aanrechtblad en enkele details zijn van hout, en geven het interieur nog wat warmte mee.

Freedom buscamper
Freedom buscamper

Affinity-dochter Freedom naar Nederland

Buscamper Freedom is nu nog in productie, maar binnenkort ook in Nederland te koop. Affinity-dealer Camper-n-joy in Deurne heeft al een plekje in de showroom gereserveerd. Op de website van deze dealer vind je nog meer informatie over de Freedom.

SpecificatiesFreedom

L x b x h: 5,41 x 2,10 x 2,64 meter
Maximaal totaalgewicht: 3500 kg
Rijklaargewicht: 2850 kg
Laadvermogen: 650 kg
Duitse prijs: vanaf 62.000 euro, Nederlandse prijs nog niet bekend
Affinity Freedom plattegrond

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…