Meer campers verkocht: dit is de top 5 campers 2021

Jos Mark

Afgelopen jaar zijn in Nederland meer campers op kenteken gezet dan ooit. Het gaat daarbij om nieuwe campers, maar ook om nieuw geregistreerde campers. Hoewel we in absolute aantallen nog ver achterblijven bij bijvoorbeeld België blijkt de camper door Covid een geliefd kampeermiddel. Tijd om de balans op te maken en de top 5 campers 2022 op een rij te zetten.

Verkochte campers

Net als in ons eerdere artikel over de zeven meest verkochte caravans van 2021 kijken we naar de lijst van verkochte campers. Bij de importeurs hebben we nagevraagd wat hun best verkochte model is. Misschien zit de camper die jij afgelopen jaar in ontvangst nam er wel bij. Dat horen we graag op onze Facebook-pagina.

5. Carthago Tourer spant de kroon

Carthago’s zijn geliefd, meestal bij mensen die al aan hun tweede of derde camper toe zijn. Sinds de coronacrisis zijn er meer ‘nieuwe’ camperaars bijgekomen, ook met andere wensen en een ander bestedingspatroon. Daardoor groeit de groep die al bij de eerste camper voor de fabrikant uit het Zuid-Duitse Aulendorf kiest. Qua indeling maken de modellen met enkele bedden, en aparte douche en toilet de grootste stappen. De iets voordeligere c-tourer I 149 LE blijft de chic c-line I 4.9 voor door zijn prijs. Ook lijken Nederlanders iets meer op het wat minder opvallende interieur van de c-tourer te vallen. Carthago bezet de vijfde plaats met een respectabele 209 campers. Helaas is dat een kleine afname (-2%) ten opzichte van vorig jaar. Maar onvoldoende om uit de top 5 campers 2021 te zakken.

Carthago c-tourer
Carthago c-tourer
Indeling I 149 LE
Indeling I 149 LE

4. Volkswagen stevig in de top vijf

Volkswagen speelt opnieuw met flinke aantallen mee in de top 5 campers 2021. Het leeuwendeel komt voor rekening van de Volkswagen California, die inmiddels in alle smaken op de markt is. Dat de VW Transporter – die de basis vormt voor de California – totaal vernieuwd is zal zeker een rol spelen bij de kopers. Maar de Volkswagen California is daarnaast het meest geaccepteerde busje in de stad. Zijn compacte afmetingen maken dat je hem eenvoudig inzet als comfortabele gezinswagen. Als familiecamper is hij te klein, maar met een caravan erachter of een tentje ernaast kan een gezin met twee of zelfs vier kinderen met een van de California-versies op vakantie. VW zette in 2021 maar liefst 224 nieuwe wagens op kenteken. Met een groei van 121,8% is het de grootste stijger in de top vijf.

Volkswagen California
Volkswagen California

3. Knaus met actiemodellen in de top 3

De Knaus Van TI 650 MEG is de best verkochte Knaus-camper in Nederland. Het merk staan met 246 campers midden in de top 5 campers 2021. De importeur benadrukte dan ook de Van TI+, het model dat geleverd wordt op MAN, een aardig deuntje mee blaast in de cijfers. Verder noemde men het opvallend dat Nederland nog steeds een enkele bedden-indeling het meest waardeert. Logisch, volgens ons. Hoewel je makkelijker in een Frans bed stapt, is de garage die je onder enkele bedden kunt hebben ook niet te versmaden. Want waar laat je anders de stoelen en de tafel? Zoals gezegd zag Knaus 246 campers geregistreerd worden, wat een keurige stijging van 15,5% is ten opzichte van voorgaand jaar.

Knaus Van Ti
Knaus Van Ti
Knaus Van Ti+
Knaus Van Ti+

2. Hymer nestelt zich op de tweede plek

Jarenlang was Hymer de meest verkochte camper in Nederland. Dat was waarschijnlijk voordat Carthago de ranglijst bestormde. Maar Hymer maakt nog steeds zeer onderscheidende campers, denken wij. Volgens ons is er geen merk dat de afgelopen jaren meer heeft geïnvesteerd in ontwikkeling. Zo lijkt het tenminste als je bedenkt dat Hymer het eerste merk was dat de nieuwe Mercedes Sprinter als basis koos. En dat daarvoor een heel nieuw eigen chassis is ontwikkeld. Hymer heeft ook veel gedaan aan gewichtsreductie met behoud van kwaliteit. Daar kunnen de andere merken volgens ons nog een puntje aan zuigen. Al met al is de Hymer BMC T 600 – exact de camper waar wij momenteel mee rondrijden – het meest verkochte model. Met 343 geregistreerde campers in Nederland staat Hymer op 2 in de top 5 campers 2021. In aantallen groeit Hymer met 18,3%.

Hymer BMC T600 Whiteline
Hymer BMC T600 Whiteline

1. Adria verstevigt koppositie

Was de Compact vorig jaar de aanvoerder bij de campers van Adria, dit jaar pakt de nieuwe Adria Coral Axess 600 SL de kop bij de top 5 campers 2021. Ook die begrijpen wij wel; onze vorige camper was van hetzelfde type. Adria onderscheidt zich behoorlijk als het gaat om prijs/kwaliteitverhouding en dat zien kopers van nieuwe campers ook. Er zijn veel luxere en completere campers te koop, maar bij de Slovenen krijg je over het algemeen waar voor je geld. De nummer 1 in onze lijst registreerde 379 campers en groeide in 2021 met 22,7 %. Gefeliciteerd!

Adria Coral Access 2021
Adria Coral Access 2021
Adria Coral
Adria Coral

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

jos-mark

Jos Mark

Eigenaar Campingtrend

Jos kampeert van jongs af aan. Tegenwoordig met echtgenote Ineke en hond Noa in een camper Carthago C-Tourer 145 RB LE.