Knaus Tourer VAN Vansation

Knaus Tourer VAN Vansation eerste liefdesbaby van Knaus en Volkswagen

Marije Onderwaater

Het is een bijzonder gezicht: een halfintegraal met een Volkswagen T6.1-neus. Toch zal dit beeld in de toekomst steeds vaker voorkomen. Zeker nu de Knaus Tabbert Groep onlangs een samenwerking met Volkswagen is aangegaan. De vorige week geïntroduceerde Knaus Tourer VAN Vansation is de eerste liefdesbaby van de twee Duitse merken.

De Knaus Tourer VAN staat op de VW T6.1. Vorige week schreven we direct na de perspresentatie al even over deze nieuwkomer. Dat artikel lees je hier. Overigens presenteerde Weinsberg gelijktijdig vrijwel dezelfde modellen onder de naam Weinsberg X-Cursion Van Edition Pepper.

Vansation-uitvoering

De Tourer VAN is er in de reguliere en in de Vansation-uitvoering. In die laatste uitvoering heeft de Tourer VAN vele extra’s, waaronder led-koplampen en -dagrijverlichting, een zeventraps DSG-automaat, elektrisch verstelbare en verwarmde buitenspiegels, een tweede garagedeur, een lederen stuur, vermoeidheidsdetectie, in hoogte verstelbare originele VW-stoelen met armleuningen, lendensteunen en stoelverwarming, een smart tv en nog veel meer. Daardoor is de Vansation-uitvoering met alle opties prijstechnisch veel aantrekkelijker dan het standaardmodel zonder extra’s.

Knaus Tourer VAN Vansation halfintegraal
De Knaus Tourer VAN Vansation halfintegraal heeft een eigentijdse look.
Knaus Tourer VAN Vansation halfintegraal
De Knaus Tourer VAN Vansation halfintegraal heeft een eigentijdse look.

FoldXPand-achterwand in Knaus Tourer VAN Vansation

Met de Volkswagen als basisvoertuig krijgt de Knaus Tourer VAN Vansation een eigentijdse look, zeker dankzij de sportieve 17 inch VW-wielen en de meegespoten bumpers. In het interieur combineert Knaus lichte grijstinten met een houtdecor. De camper is voorzien van de FoldXPand-achterwand, de innovatieve constructie die het merk vorig jaar introduceerde en die voor extra interieurruimte zorgt. Daarmee komt Knaus voor de nieuwe (smalle) halfintegraal op een binnenbreedte van 2 meter, een hoogte van 2,76 meter en een lengte van 5,88 meter.

Vooralsnog zijn er twee indelingen van de Knaus Tourer VAN Vansation: de 500 LT en de 500 MQ. In de ruime keuken van beide indelingen een 90 liter-compressorkoelkast, een spoelbak en twee gaspitten. Verder verschillen de plattegronden nogal van elkaar. We lichten ze hieronder uit.

Knaus Tourer VAN Vansation front
De kenmerkende VW T6.1-neus.
Knaus Tourer VAN Vansation front
De kenmerkende VW T6.1-neus.

Bijzondere doucheconstructie in 500 MQ

De Knaus Tourer VAN Vansation 500 MQ is het meest opvallend en dat is vooral te danken aan de vouwwand tussen de badkamer en het tweepersoonsbed achterin de camper. Deze wand is helemaal omhoog te vouwen, waardoor een volwaardige douchecabine met een stahoogte van 1,90 meter ontstaat. De wand kan ook weer invouwen, zodat er meer ruimte bij het bed vrijkomt. En of de wand nu in- of uitgeschoven is; het toilet blijft altijd bereikbaar. De 500 MG is uitgerust met een halve dinette, die samen met de draaibare cabinestoelen een zithoek voor vier personen vormt. Optioneel is een bed voor boven het zitgedeelte verkrijgbaar.

Knaus Tourer VAN badkamer
Knaus Tourer VAN badkamer
Knaus Tourer VAN badkamer
Knaus Tourer VAN badkamer
Knaus Tourer VAN Vansation
Knaus Tourer VAN Vansation

Face-to-face-zitgroep in 500 LT

De toegangsdeur van de Knaus Tourer VAN Vansation 500 LT is helemaal achterin geplaatst. Zo is er achter de cockpit plaats voor een face-to-face-zitgroep, dus met twee lengtebanken tegenover elkaar. Ook hier draaibare cabinestoelen, waardoor er in het totaal zes mensen gezellig bij elkaar kunnen zitten. De 500 LT heeft achterin de camper het sanitair en een kledingkast, en dus geen vast bed. Hier optioneel ook het vouwbed boven de zitgroep. Daarnaast zijn de banken om te bouwen tot een slaapplaats voor twee personen. In totaal kunnen dus vier mensen in de halfintegraal overnachten. Het sanitair bestaat uit een toilet en een wastafel, waarvan de wand opzij kan schuiven en er een doucheruimte tevoorschijn komt.

Knaus Tourer VAN 500 LT plattegrond
De plattegrond van de 500 LT met face-to-face-zithoek.
Knaus Tourer VAN 500 LT plattegrond
De plattegrond van de 500 LT met face-to-face-zithoek.

Tourer CUV met hefdak

De nieuwe Knaus Tourer-serie krijgt binnenkort uitbreiding. Knaus verwacht op de Caravan Salon in Düsseldorf de Tourer CUV te introduceren. Deze campers is lager dan de Tourer VAN en heeft een hefdak, een vaste badkamer en een volwaardige keuken. De CUV komt eveneens beschikbaar als 500 MG- en 500 LT-indeling.

Knaus Tourer CUV
De Knaus Tourer CUV.
Knaus Tourer CUV
De Knaus Tourer CUV.

Specs Tourer VAN Vansation

De Knaus Tourer VAN Vansation heeft een vanafprijs van ca. 95.000 euro. De nieuwe halfintegraal is 5,90 meter lang, 2,20 meter breed en 2,80 meter hoog. De 500 MQ heeft een laadvermogen van 457 kilo. Voor de 500 LT is dat 461 kilo.

Meer weten over deze Knaus? Klik dan op onderstaande button.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…