Frankia Yucon 6.0 BD

Frankia Yucon 6.0 BD: buscamper met slaaphefdak op Sprinter

Marije Onderwaater

De Frankia Yucon is volgens het Duitse campermerk geen gewone buscamper. Een microliner, noemen ze het zelf. Een buscamper met de eigenschappen van een luxe liner. Op de eigen perspresentatie introduceerde Frankia vorige week enkele nieuwe Yucons, waaronder de Yucon 6.0 BD mét hefdak.

Campingtrend was natuurlijk aanwezig op de perspresentatie in het Duitse Bayreuth, waar ook de nieuwe integraal NEO-i aan de wereld werd getoond. Daarover schreven we hier al uitgebreid. Nu is het tijd om die Frankia Yucon 6.0 BD uit te lichten. Deze buscamper – of microliner dus – staat op de Mercedes Sprinter. Dat is ook het basisvoertuig waarmee de Yucon, Frankia’s eerste buscamper, in 2019 werd geïntroduceerd. Inmiddels staat de Yucon ook op de Fiat Ducato én op de Renault Trafic.

Frankia Yucon 6.0 BD interieur
Dankzij het slaaphefdak kunnen vier personen in deze buscamper overnachten.
Frankia Yucon 6.0 BD interieur
Dankzij het slaaphefdak kunnen vier personen in deze buscamper overnachten.

Kamperen met vier personen

Het meest opvallende nieuws aan de Frankia Yucon 6.0 BD is het slaaphefdak. Daarmee transformeert de tweepersoonsbuscamper opeens tot een kampeermiddel voor vier personen. Ook bijzonder: de kachel heeft een uitstroomopening naar het hefdak. Dat betekent dat je zelfs in de winter onder het tentdoek kunt slapen. De andere twee plaatsen zijn achterin te vinden, waar een dwarsbed is geplaatst. Het bed is 1,35 meter breed en 2,02 meter lang. Deze opvallende lengte voor een buscamper is te danken aan de uitbouw aan beide zijden van de camper. Dit slaapgedeelte is verder uitgerust met kastjes voor kleding en leeslampjes met een usb-aansluiting.

Onder het bed is volop plek om kampeerspullen op te bergen. En door het bed omhoog te klappen, ontstaat ruimte om bijvoorbeeld de fietsen mee op reis te nemen. Natuurlijk is het ook mogelijk om een fietsendrager te installeren en deze extra ruimte voor bagage te houden. Vanaf de achterdeuren kom je ook bij de gaskast – voor twee flessen –, een open vak voor de stroomkabel en de waterpomp.

Volop ruimtebeleving in Frankia Yucon 6.0 BD

Frankia heeft bij de Yucon vooral ingezet op ruimtebeleving. Dat is bijvoorbeeld te merken in de keuken. Omdat de schuifdeur helemaal open kan, sta je bijna buiten te koken. Of in ieder geval kun je tijdens het hakken, bakken en braden lekker van het uitzicht genieten. De keuken heeft trouwens twee gaspitten en een geïntegreerde spoelbak, beiden voorzien van een glazen afdekplaat. Verder zien we een aardig ruim werkblad, keukenlades met push-lock en een compressorkoelkast. In de combi-badkamer – aan de bestuurderskant – een banktoilet van Thetford, een spiegelkastje én een echte douche.

Frankia Yucon 6.0 BD keuken
De keuken met twee gaspitten en een compressorkoelkast.
Frankia Yucon 6.0 BD keuken
De keuken met twee gaspitten en een compressorkoelkast.

De Frankia Yucon 6.0 BD op de Mercedes Sprinter is binnenkort verkrijgbaar vanaf circa 96.000 euro. Een 4×4-uitvoering behoort tot de opties, evenals een krachtige 190 pk-motor.

Meer weten over deze Yucon of de nieuwe NEO-i? Kijk dan hier.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…