Goedkope elektrische minicamper zonder poespas: Honda N-Van EV

Marije Onderwaater

Kamperen in een auto van nog geen 3,5 meter? Het kan met de N-Van van Honda. Vanaf 2024 is deze Japanse 'kei-car' ook in de elektrische variant verkrijgbaar als de Honda N-Van EV. En ook de EV biedt kampeermogelijkheden.

Kei-cars zijn kleine auto’s die volgens Japanse wetgeving niet langer mogen zijn dan 3,40 meter, niet breder dan 1,48 meter en niet hoger dan 2 meter. Die compacte afmeting maakt ze perfect geschikt voor het drukke verkeer. En niet onbelangrijk: ze zijn ook nog eens betaalbaar. Honda komt nu met een elektrische versie – een prototype nog – van de bestaande N-Van met verbrandingsmotor. De elektrische N-Van is een van de ruim dertig elektrische voertuigsoorten die Honda tot 2030 op de markt brengt, in de hoop mensen ertoe te verleiden om emissievrij te gaan rijden. Vooral in Japan is dat hard nodig, want het aantal elektrische auto’s loopt in het land achter ten opzichte van de rest van de wereld.

Actieradius van 200 kilometer

Qua uiterlijk verschilt het prototype van de Honda N-Van EV weinig van de N-Van met verbrandingsmotor, die in 2018 werd geïntroduceerd en een grote schare fans kent. Dat betekent dat de kleine auto een rechttoe-rechtaan uiterlijk heeft, binnen de gestelde afmetingen van een kei-car. In de fully electric-versie heeft de N-Van een actieradius van 200 kilometer. Volgens Honda is de N-Van EV opvallend stil en helemaal toegerust op het stadsverkeer.

Honda N-Van EV als minicamper?

Ondanks zijn geringe lengte en breedte leent de N-Van zich dankzij de slimme indeling uitstekend voor het gebruik als minicamper. De grote bagageruimte helpt daaraan mee, evenals het feit dat de achterbank geheel is neer te klappen. Niet voor niets toonde Honda vorig jaar een concept camperversie van de N-Van. Hierin wordt de passagiersstoel – die links zit, aangezien ze in Japan links rijden – helemaal neergeklapt. Zo ontstaat ruimte voor een eenpersoonsmatras. Het concept van de minicamper komt zelfs met een luifel.

N-Van camper
De concept camperinrichting van Honda
N-Van camper
De concept camperinrichting van Honda

Creatieve kampeerders

Het is dus nog even afwachten of Honda met een eigen camperinrichting van de N-VAN EV komt. Voor creatieve kampeerders moet dit geen probleem zijn, want met deze kei-car kun je zelf al een heel eind komen. Op de speciale website van de N-Van is te zien wat je allemaal met het wagentje kunt doen. En wat blijkt: de mogelijkheden zijn eindeloos. Zo staat er zelfs een voorbeeld van de auto als pop-up café. Te zien is hoe bijvoorbeeld een mdf-plaat met gaatjes – die je aan de zijwanden kunt bevestigen – al voor allerlei opbergruimte zorgt. En zo biedt de kleine auto nog veel meer opties. Dat weet ook het Japanse bedrijf White House Campers, die de auto op indrukwekkende wijze weet om te bouwen tot minicamper. Op de foto’s hieronder en op de website zie je hoe de N-Van er dan uit ziet.

Honda N-Van EV camper
Honda N-Van EV camper
Honda N-Van White House Camper
Honda N-Van White House Camper

Dit kost de N-VAN EV

Honda heeft aangekondigd dat de N-VAN EV in het voorjaar van 2024 in de Japanse showrooms staat. Naar verwachting gaat de kei-car 1.000.000 yen kosten, omgerekend ongeveer 8500 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…