Adria Supersonic integraalcamper
De Adria Supersonic

Nieuwe Adria Supersonic integraalcamper icoon van de toekomst?

Marije Onderwaater

Neem een integraalcamper met de naam Sonic. Kies voor een nieuw design, nog meer luxe en technische innovaties, zet hem op een Mercedes en voilà: de Adria Supersonic integraalcamper is geboren. Net na de perspresentatie introduceerden we deze nieuwe serie al even kort. Nu is het tijd voor een uitgebreidere blik op Adria's vlaggenschip, dat de integraalcamper volgens het merk naar een nieuw niveau tilt.

Twee lengtes en verschillende indelingen

De Adria Supersonic integraalcamper komt in twee lengtes: 7,80 meter en 8,90 meter en is zowel op twee als drie assen verkrijgbaar. De 780 SL en de 780 DC hebben respectievelijk enkele bedden en een L-vormige zithoek, en een queensbed, face-to-face-zitbanken en een elektrisch hefbed. De 890 LL heeft een zithoek in L-opstelling, een grote badkamer, enkele bedden en een elektrisch hefbed. De 890 LC is uitgerust met een queensbed en een hefbed, en heeft eveneens een L-vormige zithoek.

German Design Awards 2023
De Adria Supersonic komt met twee of drie assen.
German Design Awards 2023
De Adria Supersonic komt met twee of drie assen.

Zilverkleurig exterieur voor 'nieuwe ster'

De camperbouwer uit Slovenië komt zelf superlatieven te kort om de nieuwe serie integraalcampers te beschrijven. Adria noemt de Supersonic de nieuwe ster van vandaag en het icoon van morgen. Dat is natuurlijk nog even afwachten. Wel is één ding zeker: de Adria Supersonic is sowieso een opvallende verschijning. De zilveren carrosserie heeft vlakken van metallic zwart grafiet en een enkele koperkleurige streep. De integraal verschilt in veel opzichten van de Sonic, al is het alleen maar omdat de nieuweling op Mercedes in plaats van Fiat staat. Verder is het front compleet nieuw ontworpen. De voorzijde is meer aerodynamisch, met een groot panoramaraam en de grille met Mercedes-ster. Naast de led-koplampen is er de nieuwe led-dagrijverlichting met edge-technologie van Hella. Deze verlichting wordt ook als richtingaanwijzer gebruikt en combineert een fraai design met een verbeterde zichtbaarheid. Leuk feitje: Adria is het eerste merk dat deze verlichting voor een camper gebruikt én dat het is gelukt om de verlichting officieel te laten goedkeuren voor de openbare weg. De Hella-ledverlichting is ook terug te vinden op de chique gladde achterwand. Ondanks het geheel nieuwe design van de Supersonic zijn de contouren van de andere Adria-integralen nog wel zichtbaar.

Exterieur Supersonic
Exterieur Supersonic

Inspiratie uit jachtbouw en interieurwereld

De ontwerpers en ingenieurs die in het diepste geheim aan de Adria Supersonic integraalcamper werkten, hebben zich laten inspireren door de jachtbouw en de interieurwereld. Dat heeft geresulteerd in een interieur met vloeiende lijnen, luxe materialen en modieuze wandbekleding. Veel aandacht is besteed aan het aansluiten van de cockpit op de rest van het interieur. In combinatie met vloeiende lijnen op de kussenstiksels zorgt dit voor veel ruimtegevoel in de camper. Dat gaat zelfs zo ver dat de hoofdsteun van de banken – verplicht tijdens het reizen – in de rugleuning is verborgen om een open ruimte te creëren. Voor de reis is de hoofdsteun eenvoudig tevoorschijn te toveren. De banken hebben een ergonomische zitting. Voor de passagiersstoel is een extra tafeltje voor een laptop verkrijgbaar. Wanneer het tafeltje niet in gebruik is, zit het verborgen in de deur. De tafel in de riante zithoek is draaibaar en naar wens groter of kleiner te maken. De vlakke vloer heeft een verwarmde dubbele bodem, hier is plek genoeg voor alle voorzieningen en om spullen op te bergen.

Adria Supersonic interieur
Vloeiende lijnen in het interieur.
Adria Supersonic interieur
Vloeiende lijnen in het interieur.

Adria Supersonic integraalcamper met spa aan boord

Een gewone badkamer is niet te vinden in de Adria Supersonic integraalcamper. Nee, dit paradepaardje heeft een spa. Althans, zo noemt Adria de badkamer. Hier veel ruimte om te douchen, maar ook om iets neer te hangen. Dankzij de verwarmde achterwand is dit ook de aangewezen plek om bijvoorbeeld handdoeken te laten drogen. Verder veel opbergruimte, een spiegel met verlichting en een fraai vormgegeven wastafel. Tegenover de douche is het toilet te vinden.

De keuken is helemaal nieuw ontworpen. De lades zijn automatisch te vergrendelen. Wanneer de motor start, gaan ze vanzelf op slot. Natuurlijk is er wel een knop waarmee ze zijn te ontgrendelen, ook als de motor loopt. Het corian keukenblad biedt veel werkruimte en heeft een antibacteriële coating. De TEC Tower-koelkast heeft een flinke inhoud van 177 liter. Een oven en koffieapparaat zijn optioneel.

In de slaapkamer zijn de bedden voorzien van verstelbare frames, comfortabele lattenbodems en luxe matrassen. Daaronder is ruimte om bagage een plekje te geven.

Spa badkamer
Spa badkamer
Supersonic keuken
Supersonic keuken
Adria enkele bedden
Adria enkele bedden

Hele jaar door kamperen

De Mercedes is uitgerust met een Euro6 2.0 liter motor. De standaard 170 pk is te verlagen naar 150 pk. Qua versnellingen is er keuze uit een negentrapsautomaat of een handgeschakelde zesversnellingsbak. Natuurlijk komt de Mercedes met allerlei rijhulpsystemen waaronder ESP. Adria’s Thermo Build, de Alde-verwarming en de geïsoleerde tanks maken het mogelijk om het hele jaar door comfortabel te kamperen.

De Adria Supersonic integraalcamper is in de 780-versie te koop vanaf 165.000 euro. De 890-modellen hebben een vanafprijs van 175.000 euro. Op www.adria-mobil.com vind je meer informatie.

Adria Supersonic cockpit
De Mercedes is uitgerust met diverse rijhulpsystemen.
Adria Supersonic cockpit
De Mercedes is uitgerust met diverse rijhulpsystemen.

Bekijk de Supersonic op YouTube!

Wil je de Adria Supersonic integraalcamper helemaal bekijken? Check dan deze video waarin Jos tijdens de perspresentatie in Slovenië een rondleiding krijgt van Denis Car, productmanager campers en buscampers bij Adria.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…