Alphavan Active Line

Genoeg ruimte voor sportgear in nieuwe buscamper Alphavan 4×4 Active Line

Marije Onderwaater

Bij de presentatie van een nieuwe buscamper hoort een beetje reuring, vindt de Duitse buscamperbouwer Alphavan. Daarom werd voor de introductie van de sportieve Alphavan 4x4 Active Line wereldkampioen Enduro – extreem off-road motorrijden – Manuel Lettenbichler aangetrokken. De Duitser heeft een duidelijke mening over de buscamper: "Dope!".

Natuurlijk is Manuel Lettenbichler niet voor niets betrokken bij de presentatie van de Alphavan 4×4 Active Line. Die is namelijk helemaal gericht op sporters en actieve kampeerders die hun gear willen meenemen in een buscamper. In de nieuwe Alphavan is dat geen probleem. De flexibele garage, FlexPort genoemd, is er met een afmeting van 2,25 x 1,70 x 1,31 meter groot genoeg voor. In combinatie met het laadvermogen tot 700 kilogram is het bijvoorbeeld mogelijk om twee Enduro-motorfietsen mee te nemen, zelfs mét uitrusting en gereedschapskoffers. Natuurlijk biedt de FlexPort ruimte aan allerlei bagage van formaat. Denk bijvoorbeeld aan e-bikes of scooters. Grote gezinnen kunnen ervoor kiezen om hier een extra slaapplaats te creëren.

Manuel Lettenbichler
Manuel Lettenbichler met zijn Enduro-bikes.
Manuel Lettenbichler
Manuel Lettenbichler met zijn Enduro-bikes.

Unieke camperindeling in voertuigklasse

Alphavan bouwt buscampers op de langste en hoogste Mercedes Sprinter met vierwielaandrijving. De fabriek is gelegen in het Duitse Wangen im Allgäu. Campingtrends Jos nam er begin dit jaar een kijkje, zoals je kunt zien in deze video. Het eerste model van de camperbouwers, de Alphavan Edition 4×4, biedt nog niet zoveel laadruimte als sommige gebruikers nodig hebben. Met de nieuwe Active Line komt daar verandering in. Volgens het Duitse bedrijf biedt het hiermee een camperindeling die eerder niet beschikbaar was in deze voertuigklasse.

Alphavan Active Line Flexport
De FlexPort biedt een zee aan ruimte.
Alphavan Active Line Flexport
De FlexPort biedt een zee aan ruimte.

Gevoel van thuiskomen

De Alphavan 4×4 Active Line blijft verder gelijk aan de ‘gewone’ 4×4, die ondanks de prijs van ca. 200.000 euro goed in de markt ligt. Ook in de nieuwe buscamper is gebruikgemaakt van de lichtgewicht en toch robuuste Vunder Tech-technologie. In het interieur zet Alphavan in op het ‘thuiskomen’-gevoel met keuze uit verschillende woonwerelden, van stoer donker tot zacht licht. De stoelhoezen zijn in verschillende patronen en kleuren verkrijgbaar. De stahoogte is een noemenswaardige 2,10 meter. De zitgroep bestaat uit een dinettebank en de twee draaibare cabinestoelen.

Alphavan 4x4 Active Line interieur
Alphavan 4x4 Active Line interieur
Alphavan 4x4 Active Line zithoek
Alphavan 4x4 Active Line zithoek

Keuken, badkamer en bed

De keuken heeft een afgerond werkblad en is onder meer uitgerust met ruime keukenlades, een 90 liter-compressorkoelkast van Dometic en een verzonken Thetford-inductiekookplaat met twee pitten. In de lichte badkamer – met raam – een ruimtebesparende uittrekbare wastafel en dito douchekop, en een Thetford-toilet. Tussen de badkamer en het slaapgedeelte is een inbouwkast te vinden. Het bed achterin is te bereiken via een trappetje. Met een afmeting van 2,00 x 1,60 meter is dit camperbed riant te noemen. De FlexPort onder het bed is van binnen uit ook bereikbaar via een verbindingsdeur.

Alphavan Active Line verbindingsdeur
Alphavan Active Line verbindingsdeur
Alphavan Active Line badkamer
Alphavan Active Line badkamer
Alphavan Active Line bed
Alphavan Active Line bed

Entertainment aan boord

De Sprinter is uitgerust met het Mercedes-Benz Advanced Control (MBAC)-systeem, waarmee onder meer de verwarming kan worden bediend. Een 22 inch Alphatronics tv-scherm hangt boven de koelkast en kan desgewenst voor entertainment zorgen. De tv is draaibaar en daardoor zowel in het woongedeelte als in het slaapgedeelte te gebruiken.

Alphavan tv
De draaibare televisie heeft een plekje boven de koelkast gekregen.
Alphavan tv
De draaibare televisie heeft een plekje boven de koelkast gekregen.

Alphavan 4x4 Active Line: hotelkamer op wielen

Enduro-wereldkampioen Manuel Lettenbichler is enthousiast over de Alphavan 4×4 Active Line. Want hij vindt hem ‘dope’, maar heeft er natuurlijk nog meer over te zeggen: “Wat de jongens van Alphavan hier hebben gemaakt, overtreft absoluut alles wat ik tot nu toe in deze klasse campers heb gezien”, zegt hij. “Terwijl ik mijn twee enduro-machines en al het materiaal en gereedschap achterin opberg, wacht me voorin een hotelkamer van de extra klasse met alle voorzieningen.”
Meer weten over de nieuwe Alphavan? Check de website via onderstaande button.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…