De Karmann Dexter 570 4×4 heeft een afwijkende indeling

Luc Schaepkens

De Karmann Dexter 570 4×4 heeft de vierwielaangedreven Ford Transit als basis. Hij heeft enkele bedden achterin en een afwijkende indeling. Door het ontbreken van een dinettebank ontstaat veel ruimte.

Karmann Dexter 570 4x4 is lekker ruim

Wie een buscamper met vierwielaandrijving af-fabriek zoekt, heeft niet zo heel veel keus. De Duitse buscamperbouwer Karmann heeft twee modellen die op de Ford Transit 4×4 staan. Beide modellen wijken qua interieur af van de klassieke buscamperindeling. Bij de 560 4×4 zien we achterin een queensbed. De 570 4×4 heeft op die plek twee enkele bedden in lengterichting. Beide modellen zijn erg ruim. Dat komt voornamelijk door het ontbreken van de dinettebank. De zithoek bestaat uit de twee draaibare cabinestoelen en een tafel. Logischerwijs blijft er zo meer ruimte over voor de rest.

De Ford Transit heeft geen permanente 4×4. Onder normale omstandigheden heeft hij achterwielaandrijving. Alleen als het nodig is, gaat tot maximaal 50% van de aandrijving via de voorwielen. Wel kun je hem zelf aanzetten met een druk op de knop. Het echte Jeep-gevoel krijg je echter niet. Dat heeft te maken met de standaardbanden, de standaardhoogte en het ontbreken van een sper. Maar vast komen te zitten op een nat grasveld is er in ieder niet meer bij. De Karmann Dexter 570 4×4 heeft standaard 130 pk onder de kap. Het is mogelijk hem optioneel te voorzien van de 170 pk sterke variant. Dat kost zo’n 1500 euro extra.

Plussen en minnen

De enkele bedden achterin zijn met behulp van gasveren omhoog te zetten. De bergruimte onder de bedden is zo gemakkelijk te bereiken. Hier is ook plek voor de verwarming. Standaard zorgt daar de Truma Combi D4 voor. Optioneel kun je ook kiezen voor de – op diesel werkende – D6E. De Dexter heeft een 90 Ah huishoudaccu aan boord voor als er geen stopcontact in de buurt is. Ook deze staat – samen met de omvormer – onder het bed. Optioneel ligt er een zonnepaneel op het dak. Met de bedden omhoog is er ook genoeg plek voor een fiets. Mistlampen zijn standaard, evenals het accessoirepakket dat veiligheid en comfortverhogende zaken bevat. Denk daarbij aan de airbag voor de bijrijder en cruise control. Voor Nederland is Zinger Campers Beilen de officiële dealer/importeur.

SpecificatiesKarmann Dexter 570 4×4

Basisvoertuig: Ford Transit 2.0, 96 kW / 130 pk
Afmetingen (lbh): 5,98 / 2,06 / 2,78 meter
Leeggewicht /Maximaal gewicht: 3162 / 3500 kilo
Zit-/slaapplaatsen: 2 / 2
Prijs: vanaf 53.800 euro exclusief bpm

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur