Camper- en caravanstalling: goed zoeken naar plekje

Marije Onderwaater

De populariteit van kamperen is de laatste jaren enorm toegenomen. Wie een camper, caravan of vouwwagen thuis niet kan onderbrengen, moet een plekje vinden in een camperstalling of caravanstalling. En daar is tegenwoordig een groot tekort aan, zo blijkt uit onderzoek van de NKC (Nederlandse Kampeerauto Club). Maar het zijn vooral de stallinghouders die het tekort ervaren. Overigens is de NKC-poll gericht op campers, maar het gebrek aan plaatsen geldt natuurlijk voor alle kampeermiddelen.

NKC-poll

Eigenlijk laat de NKC-poll onder campereigenaren een redelijk rooskleurig beeld zien. Bijna de helft van de ondervraagden zegt de camper thuis te kunnen stallen. Verder zegt 44 procent een stalling te hebben en 4 procent heeft die niet nodig omdat de camper het hele jaar in gebruik is. Dan blijft 3 procent over die wél op zoek is naar een camperstalling. Maar dan hebben we het alleen over campers, en tellen we caravans en vouwwagens nog niet eens mee.

Foto en hoofdfoto: caravanstalling Shelter via Topstallingen.
Foto en hoofdfoto: caravanstalling Shelter via Topstallingen.

Stallinghouders platgebeld

Volgens houders van camperstallingen en caravanstallingen is er echt een tekort aan plaatsen. En ook in onze eigen omgeving horen we vaker mensen die geen plekje kunnen vinden voor hun vouwwagen, camper of caravan. Op de website van NKC komt Patrick Karsten aan het woord. Hij heeft zelf een camperstalling en is voorzitter van Topstallingen, de brancheorganisatie voor camper- en caravanstallingbedrijven. “Wij worden soms wel tien tot twintig keer per dag gebeld door mensen die teleurgesteld zijn dat ze nergens een stalling voor hun camper kunnen vinden”, zegt hij. “En van de bij ons aangesloten stallinghouders, vooral uit de Randstad, horen wij dezelfde verhalen. Iedereen wordt platgebeld.”

Met zoveel vraag naar plaatsen voor kampeermiddelen lijkt de oplossing voorhanden: uitbreiden! Alleen zit dat er volgens Karsten niet altijd in. “Bestemmingsplannen en het al dan niet afgeven van vergunningen staat het uitbreiden vaak in de weg. Wij moeten heel veel klanten teleurstellen.” Ook vertelt de voorzitter aan de NKC dat hij in coronatijd vooral zag dat mensen een camper kochten nog voor ze een stalling hadden. Inmiddels huren velen vaak alvast een plekje, ook al staat die eerst nog even leeg. “Zo betalen ze een tijdje voor niets, maar hebben ze wel garantie op een plek.”

Stalling-vouwwagen
Gelukkig hebben wij een stalling voor onze tenttrailer.
Stalling-vouwwagen
Gelukkig hebben wij een stalling voor onze tenttrailer.

Gelukkig hebben wij een stalling voor onze tenttrailer.

De NKC vraagt zich af hoe het kan dat de houders van een camperstalling en caravanstalling spreken van een tekort aan plaatsen, terwijl dat niet blijkt uit de poll onder campereigenaren. Jaap van Ravels van Projectbureau Camperplaatsen van de NKC zegt dat daar meerdere mogelijke oorzaken voor zijn. “Ten eerste wordt de poll van de NKC waarschijnlijk vooral ingevuld door mensen die al een camper hebben. Terwijl er ook veel mensen zijn die een camper willen aanschaffen, maar hier nog geen stalling voor hebben gevonden. Mogelijk stellen ze de aanschaf uit, omdat ze eerst een stalling willen vinden.”

En hoe zit dat met jou? Heb jij al een camperstalling of ben je juist op zoek naar een plekje voor je caravan, camper of vouwwagen? Laat het ons weten op Facebook!
En gaat jouw camper of caravan binnenkort uit de stalling? Check onze tips.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…