Camp to Go op tv: voor het eerst kamperen

Luc Schaepkens

Kamperen heeft sinds de coronapandemie een enorme boost gekregen. Het is een veilige manier van vakantie vieren. De verkoopaantallen van kampeermiddelen explodeerden dan ook. Vanaf zaterdag kunnen we in het programma ‘Camp to Go’ meekijken met nieuwkomers die voor het eerst gaan kamperen.

Camp to Go met Sander Janson

Het lijkt wel alsof heel Nederland het kamperen heeft ontdekt. Daktenten (meer dan verdubbeld), vouwwagens (+50%), caravans (+24%) en vooral campers (+75%): ze zijn bijna niet aan te slepen. En dus zijn er heel wat nieuwelingen die voor het eerst op pad gaan met hun kampeermiddel. Die voor het eerst een camping boeken en voor het eerst een nacht in hun nieuwe mobiele huisje slapen. En precies dat kun je vanaf zaterdag op tv volgen. Het nieuwe kampeerprogramma Camp to Go volgt in elke aflevering beginnende kampeerders. Sander Janson laat ons vanaf klokslag 17.00 uur zien hoe het deze kampeerdebutanten vergaat.

Kampeerdebuut

In elke aflevering verrast Sander drie families met een weekendverblijf op de mooiste campings van ons land. Ze krijgen daarvoor een splinternieuwe vouwwagen, caravan of camper mee. De families vloggen tijdens het kamperen en gunnen ons zo een inkijkje in hun campingleven tijdens de coronazomer van 2020. Op zaterdag 28 november zien we op RTL4 de eerste aflevering. Daarin gaan onder andere Emma en André met hun drie zoons met een caravan naar Overijssel. Ze houden van luxevakanties en gingen eerder naar onder andere Amerika en Jamaica. Hoe bevalt hun kampeerdebuut?

Kamperen ongekend populair

“Kamperen was hét veilige alternatief in de coronazomer van 2020, vooral ook omdat caravans en campers over een eigen badkamer met toilet beschikken. Daardoor waren vakantiegangers niet afhankelijk van sanitaire voorzieningen op campings en camperplekken, die in het voorjaar zelfs nog een tijdje dicht moesten blijven. We hopen met het tv-programma Camp to Go nog meer Nederlanders te enthousiasmeren om te gaan kamperen in eigen land”, zegt Hans Louwers van Kampeer en Caravan Industrie (KCI), de organisatie achter Camp to Go.

Populairste zoekwoord op Marktplaats

‘Camper’ was afgelopen tijd het populairste zoekwoord op Marktplaats. Tot en met het derde kwartaal van 2020 werden meer kampeermiddelen verkocht dan in heel 2019, een jaar waarin overigens ook alle records werden verbroken. Met 569.055 caravans en campers staat Nederland op een vierde plaats binnen Europa, gemeten naar het aantal inwoners zelfs op nummer 1. De Europese kampeersector is goed voor 55 miljard per jaar. Dat bedrag behelst de verkoop van nieuwe en gebruikte kampeermiddelen, onderhoud, reparatie en accessoires (31,5 miljard euro), aangevuld met 23,4 miljard euro aan bestedingen van kampeerders op en rond de camping, tijdens 416 miljoen Europese campingovernachtingen en 78 miljoen overnachtingen op onder meer camperplekken. Europa telt in totaal ruim 5,4 miljoen caravans en campers.

De eerste aflevering van het acht afleveringen tellende kampeerprogramma ‘Camp to Go’ is te zien op zaterdag 28 november (RTL 4, 17.00 uur). De herhalingen worden uitgezonden vanaf zondag 29 november (RTL 4, 11.20 uur).

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur