Maatje extra: buscampers Crosscamp Flex 541 en grote broers

Marije Onderwaater

Steeds meer campermerken voegen een urban vehicle aan hun wagenpark toe, maar Crosscamp kiest de tegenovergestelde weg en gaat juist voor een maatje groter. De campingbussen krijgen namelijk gezelschap van drie buscampers: de Crosscamp Flex 541, en de Crosscamp Full 600 en Full 640.

De drie wagens staan allemaal op de Opel Movano, die standaard een Euro 6d Final-motor met 140 pk heeft. Opwaardering tot een krachtige 165 pk-motor is mogelijk. Alle campers hebben een stahoogte van 1,90 meter. Het exterieur ademt avontuur en is helemaal van deze tijd.

Crosscamp Flex 541

Met zijn 5,41 meter is de Crosscamp Flex 541 de kortste van de drie, waarmee hij prima in het rijtje campers onder de 5,55 meter past. Deze compacte buscamper heeft de toevoeging ‘Flex’ niet voor niets. Hij is namelijk op veertien verschillende manieren in te delen. Daarmee is de camper even geschikt voor een weekendje weg of vakantie als voor een tripje met een flink gezelschap of het vervoeren van grote spullen. De bank transformeert voor de nacht tot tweepersoonsbed én is uitneembaar.

Uitneembare bank
Op de vloer ligt een railsysteem waar de bank op staat en waar net zo makkelijk twee stoelen op passen. De bank is zijwaarts achter de bestuurdersstoel geplaatst. In het midden hangt tegen de wand een tafel, die naar beneden is te klappen. Optioneel is de tafel ook buiten te gebruiken.

Crosscamp Flex 541 tafel bank
Crosscamp Flex 541 tafel bank
Crosscamp Flex 541 interieur
Crosscamp Flex 541 interieur

Ruime keuken, slimme douche

Voor buscamperbegrippen is de keuken in de Crosscamp Flex 541 behoorlijk ruim. Het keukenblok is langgerekt en heeft naast het tweepitskookstel en de spoelbak nog ruimte voor het bereiden van een maaltijd. In een kast aan de rechterzijde, die iets uitsteekt ten opzichte van het keukenblok, is de koelkast met een inhoud van 70 liter te vinden.

Bevestigingshaken
Voor de sanitaire verzorging heeft Crosscamp – afkomstig uit de fabriek van Dethleffs – een slimmigheidje bedacht: een flexibele douche. Achterin de camper zijn zowel in het plafond als op de vloer bevestigingshaken aangebracht. Hier kan je een douchecabine aan bevestigen om in te douchen of om een mobiel toilet in te plaatsen. Deze ruimte is ook voor kleding te gebruiken.

Flex 541 bed
Flex 541 bed
Flex 541 keuken
Flex 541 keuken
Flex 541 douche
Flex 541 douche

Slaaphefdak Crosscamp-buscampers

Is er meer slaapruimte nodig? Kies dan voor het slaaphefdak van Crosscamp. Dit creëert extra stahoogte in het interieur. Het slaapoppervlak in dit dak heeft een lengte van 2,09 meter en een breedte van 1,43 meter. Het koudschuimmatras is 6 centimeter dik en ligt op een lattenbodem die voor extra ventilatie zorgt. Het tentdoek van het dak is grotendeels te openen. Dankzij de klamboe komen er geen insecten binnen. Het slaaphefdak is ook verkrijgbaar voor de Crosscamp Full 600 en Full 640.

Crosscamp slaaphefdak
Crosscamp slaaphefdak

Crosscamp Full 600 en Full 640

De Crosscamp Full 600 en Full 640 staan eveneens op de Opel Movano. In deze nieuwe campers vind je voorin een dinette, in het midden de keuken en het sanitair, en het bed achterin. In de Full 600 is dit een dwarsgeplaatst tweepersoonsbed, terwijl de iets langere Full 640 ruimte heeft voor twee lengtebedden. De zithoek is om te bouwen tot extra bed, terwijl de tafel uitneembaar is en met de optionele houder ook buiten is te gebruiken. De wanden in de campers zijn met vilt bekleed. De badkamer heeft een ruimtebesparende roldeur. Een zijraam en dakraam zorgen hier voor licht en ventilatie. Onder de bedden in beide campers is opbergruimte gecreëerd. De helft van de lattenbodem is opklapbaar zodat er grote spullen mee kunnen.

Crosscamp Full 640 exterieur
Crosscamp Full 640 exterieur
Crosscamp Full 640 interieur
Crosscamp Full 640 interieur
Crosscamp Full 640 cabine
Crosscamp Full 640 cabine

Unlimited-uitvoering

Crosscamp lanceert de drie camper vans als Unlimited-editie. Dit betekent dat ze een uitgebreide standaarduitrusting hebben, met onder meer ingelegde ramen, een diesel standkachel en een luifel van 3,50 meter met verlichting. Verder staan de Crosscamps op 16 inch lichtmetalen wielen in zwart of zilver. De grill en bumpers zijn meegespoten in de carrosseriekleur. De Crosscamp Flex 541 is verkrijgbaar vanaf ca. 63.499 euro. De Full 600 heeft een vanafprijs van ca. 75.099 euro en voor de Full 640 is dat ca. 77.499 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…