De VanTourer Urban: Mercedes Vito als veelzijdige buscamper

Luc Schaepkens

Het Duitse campermerk VanTourer – van EuroCaravaning – is bekend van de grotere maten buscamper. Vanaf dit seizoen bouwen ze ook van de Mercedes Vito een camperversie. Deze VanTourer Urban is er in drie varianten.

VanTourer Urban buscamper met klassieke indeling

Een buscamper op de Mercedes Vito heeft uiteraard een compacte afmeting en dat is nieuw voor VanTourer. Het maakt deze buscamper niet alleen geschikt voor vakantie, maar ook voor dagelijkse ritten. De kinderen naar school brengen of boodschappen doen. Door zijn hoogte van nog geen twee meter past hij ook in (bijna) elke parkeergarage. Verder is de VanTourer Urban eigenlijk niet zo verrassend. Er is keus uit drie varianten, die steeds een stapje luxer en completer zijn. Verder is het een Mercedes Vito met een klassieke camperindeling. Een slaaphefdak – bedmaat 1,91 x 1,07 meter – en een bank die is om te bouwen tot een bed. Dit bed heeft een afmeting van 1,90 x 1 meter.

Bagage vindt een plekje achter de bank of in de kast aan de bestuurderskant. Voor de kast staat het keukenblok. Kast en keukenblok zijn voorzien van pushlocks en softclose. Verduistering en een tafel horen ook bij de standaarduitrusting. Verder heeft de VanTourer Urban een 95 aH huishoudaccu en een gasinstallatie. De koelbox heeft een inhoud van 30 liter. Er is een watertankje van 25 liter. Om dat water weer op te vangen, is er een opvouwbare jerrycan. Het keukenblok heeft twee pitten.

Zithoek
Zithoek
Bed
Bed
Zithoek
Zithoek

Drie varianten

De goedkoopste variant van de VanTourer Urban is de Base. Bij deze uitvoering staat het keukenblok vast gemonteerd achter de bestuurdersstoel. Verder lijkt de Base op de Marco Polo, de camperversie van Mercedes zelf. Al is de laatste wat luxueuzer en is de basis de personenautoversie, de V-klasse. De VanTourer Urban Base heeft wel alles aan boord om op pad te gaan. Dan zijn er nog de Comfort en de Prime. Waarbij het keukenblok uitneembaar is. Lekker buiten koken. En – misschien nog belangrijker – meer ruimte in het interieur.

Het keukenblok kan er gemakkelijk uit dankzij de tweede schuifdeur aan de linkerkant. Dit heeft de Urban waarschijnlijk afgekeken bij Pössl. Daar heeft het model CampStar ook een uitneembaar keukenblok. De Urban – en dat is dan weer wel bijzonder – heeft een buitenaansluiting voor stroom, water én voor gas. Je hebt buiten dus twee werkende pitten zonder met een gasfles te hoeven slepen. En stromend water via het dompelpompje. Met het keukenblok eruit is de Urban – met twee extra stoelen – om te bouwen tot een zespersoonsbus. Let wel dat in ons land voor het kwarttarief het keukenblok vast ingebouwd dient te zijn.

Verder is het verschil met de Base een zwaardere motor. Waar de Base het moet doen met 102 pk, hebben de duurdere varianten 136 pk onder de kap. Optioneel kun je zelfs kiezen voor de 176 pk-variant. De Comfort en Prime hebben standaard een Webasto Air Top 2000-verwarming en airco op de motor. De Prime heeft als enige een verchroomde grill en een radio met navigatie. Mag het wat meer kosten, dan is de optionele vierwielaandrijving op de Mercedes Vito een aanrader. Ook luchtvering behoort tot de mogelijkheden, evenals meer rijhulpsystemen.

SpecificatiesVanTourer Urban

Basisvoertuig: Mercedes-Benz Vito, voorwielaandrijving vanaf 75 kW / 102 pk
Afmetingen (lbh): 5,13 / 1,93 / 1,99 meter
Leeggewicht /Maximaal gewicht: n.b. / 3100 kilo
Zit-/slaapplaatsen: 2 / 2
Prijs: vanaf 49.900 exclusief bpm

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur