Kabe Van, de buscamper uit Zweden, nu ook op 5 ton chassis

Jos Mark

De Zweden weten hoe ze campers en caravan moeten bouwen. Kabe bevindt zich zowel met de caravans als met de campers in het absolute topsegment. Daar wordt dan ook niet op een grammetje meer of minder gekeken. De Kabe Van – met zijn bijzondere isolatie – is vanaf dit modeljaar ook verkrijgbaar op een 5 ton chassis van Mercedes. Meer payload voor de leuke dingen in het leven.

Lichte versie van de Kabe Van

Okay, de lichte versie van de Kabe Van is ook geen vedergewicht, want leeg weegt de buscamper iets meer dan 3400 kilo. In de standaardconfiguratie kom je met een maximaal totaalgewicht van 4100 kilo tot iets meer dan 600 kilo laadcapaciteit. Die extra laadcapaciteit maakt het leven net iets mooier.

Kabe Van op zijn Zweeds geïsoleerd

De isolatie is deels debet aan het gewicht van de Van. Kabe stelt namelijk als eis dat hun producten zich in de Zweedse winters ook goed moet houden. Er wordt dan ook getest met temperaturen van min 40 graden. Om de carrosserie van een bus bij die temperaturen goed te isoleren, moet je wel een paar stappen extra maken. De Kabe Van is dan ook niet bekleed met een ‘standaard’ isolatieproduct als bijvoorbeeld Armaflex. Bij Kabe hebben ze de holle ruimten volledig opgevuld met kleine balletjes. Deze techniek zorgt voor een hoge ‘R’-waarde, zeg maar isolatiewaarde. Tussen de bolletjes wordt lucht vastgehouden en die lucht zorgt samen met de bolletjes dat het binnen lekker warm blijft en in de zomer lekker koel. Bijkomend voordeel is dat het enorm isoleert tegen geluid. Als je ooit naast een Kabe Van staat, moet je maar eens op de wand kloppen, dan hoor je het gelijk.

Wit is voortaan standaard

Was grijs de standaardkleur tijdens de introductie, dit modeljaar is de Kabe Van wit. En ik moet zeggen, dat staat hem ook gewoon goed. Je ziet nu nog beter dat het een Kabe is, want de typische Kabe-striping komt beter uit de verf.

In het interieur is verder niets veranderd. Daar zien we de zitbank met twee individuele stoelen. Strakke witte bovenkasten zonder greep en een keuken aan de rechterkant. De ladefronten in de keuken hebben – evenals de wanden van het toilet – een lichte houten afwerking. Achterin is een tweepersoonsbed in de lengte te vinden. Dat bed is rechts eenvoudig op te klappen tegen de wand. Ook als het rechterbed is opgeklapt kun je het linkerbed gebruiken.
Zo kun je eventueel een fiets binnenzetten of makkelijk een surfboard naar binnen schuiven.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

jos-mark

Jos Mark

Eigenaar Campingtrend

Jos kampeert van jongs af aan. Tegenwoordig met echtgenote Ineke en hond Noa in een camper Carthago C-Tourer 145 RB LE.