Affinity Camper Van is een bijzondere buscamper met integraaltrekjes

Luc Schaepkens

De Affinity Camper Van wijkt duidelijk af van de doorsnee buscamper. Dat is mede te danken aan de bult boven de voorruit en zijn integraaltrekjes. Ook het interieur van deze bijzondere buscamper – waarvan de fabriek in het Poolse Ozkorow staat – is anders.

Affinity Camper Van is opvallende verschijning

De Affinity Camper Van was vorig jaar voor het eerst te zien op de CMT in Stuttgart. Daar viel deze bijzondere buscamper op, met name door de bult boven de voorruit. Daarmee lijkt hij op een ander Pools buscampermerk. De Globe Traveller heeft namelijk ook zo’n bult. Dat is geen toeval, want de baas van Affinity was eerder de grote man achter Globe Traveller. Maar niet alleen het uiterlijk van de Affinity Camper Van is anders. Ook de indeling van deze opvallende buscamper – met naar keus de Fiat Ducato of Peugeot Boxer als basisvoertuig – wijkt af.

Om te beginnen is het interieur 15 centimeter breder dan bij andere buscampers. Dat komt door de subtiele uitbouw – zogenoemde ‘oren’ – aan beide kanten van de Affinity (foto naast de tekst). Daardoor lijkt hij van binnen erg op een integraal camper. Achterin is namelijk een tweepersoonsbed in lengterichting te vinden. Dat staat tegen de zijwand aan de kant van de bestuurder. De badkamer staat tussen het bed en de andere zijwand. Een Frans bed in een buscamper dus. Je komt het niet vaak tegen.

Zithoek
Zithoek
L-vormige keuken
L-vormige keuken
Frans bed
Frans bed

Veel comfort

Maar dan zijn we er nog niet. Want ook de keuken valt op. Het L-vormige keukenblok is – volgens de fabrikant – namelijk het grootste keukenblok dat je in een buscamper kunt vinden. Het staat tegenover de schuifdeur. De schuifdeuropening is daardoor bijna helemaal vrij. Ook al iets wat je zelden ziet bij andere merken. En als klap op de vuurpijl laat de zithoek helemaal voorin zich ook nog gemakkelijk ombouwen tot een stapelbed. Daarbij valt op dat in deze buscamper de dinettebank geen kaarsrechte rugleuning heeft. Lekker comfortabel zitten dus.

De Affinity Camper Van is een originele buscamper voor tot aan vier personen. Dat zijn twee volwassenen en twee kinderen of pubers, zo lezen we op de site van de fabrikant. Eenmaal bekomen van deze bijzondere indeling ontdek je vervolgens dat het Franse bed elektrisch omhoog kan. Zo ontstaat er genoeg bagageruimte om er twee fietsen – of bijvoorbeeld de surfplanken – onder te stallen. Het bed kan ook 30 centimeter naar achteren schuiven. Zo ontstaat er meer ruimte bij de keuken.

Bijzondere buscamper

Affinity is een klein merk, maar het heeft wel de steun van het grote Zweedse Kabe. En dat zien we terug in de uitstekende isolatie van deze buscamper. Want de Affinity Camper Van heeft ook al een dubbele bodem. Als je een camper echt winterhard wil maken – en dat wil Kabe – kun je eigenlijk niet zonder. Voor de verwarming is er keuze uit een Truma Combi 4 of Combi 6. Op gas, op diesel of elektrisch, óf een combinatie hiervan.

Het vorstvrije watersysteem heeft een plek in de verwarmde ruimtes tussen de vloeren. Daarmee kun je dus prima de sneeuw in. De watertank is 100 liter groot, de afvalwatertank 90 liter. Affinity wil zijn buscampers laten opvallen door het gebruik van hoogwaardige materialen en kwaliteit. Verder laat het merk zich voorstaan op een aantrekkelijk uiterlijk, praktisch in gebruik en oog voor detail. Of zoals oprichter Jacek Jaskot het samenvat: “Passion breeds professionalism, professionalism gives quality, and quality is a luxury in life”.

Dinettebank
Dinettebank
Stapelbed
Stapelbed
Hangkast
Hangkast

Zelf bekijken in Deurne

De Affinity Camper Van is in Nederland te koop bij dealer/importeur Camper N-Joy in Deurne. Eigenaar Dick van Raak nodigde ons spontaan uit om langs te komen. “Want de Affinity moet je in het het echt zien”, zo was de boodschap. We gingen langs en ja, het klopt. Want in het echt zie je alle details. Je merkt dat over alles is nagedacht in deze buscamper. Van de draadloze oplaadpunten voor je mobieltje bij de dinettebank, tot de maxfan-ventilator in het middelste van de drie dakluiken. Niet toevallig precies boven de keuken geplaatst.

Je ziet de schitterende ronde hoeken van de meubels. En hoeveel aandacht is besteed aan bijvoorbeeld de overgangen boven de schuifdeur. Verder de buitendouche, die prima te gebruiken is als je de achterdeuren opent. We noemen ook de automatisch werkende elektrische opstap en de (optionele) soft-close-sluiting voor de schuifdeur. Je ziet hoeveel (opberg)ruimte er voorhanden is; een hangkast voor de kleding ontbreekt niet. Zelfs het klepje in de vloer – waardoor er meer lengte ontstaat onder het bed om de fiets goed te kunnen parkeren – valt niet omlaag. Het zoeft langzaam en statig op zijn plek.

Bij het bed en de zithoek zijn handige usb-poorten aangebracht. De koelkastdeur is aan twee kanten te openen. De tafel kun je slim opbergen, zodat hij onderweg niet gaat rammelen. En dan hebben we nog niet eens al het moois genoemd. Om hem nog aantrekkelijker te maken – hoewel wit en zwart hem prima staat – is deze buscamper binnenkort ook verkrijgbaar in andere kleuren. En met de moderne negentrapsautomaat van Fiat. De Affinity Camper Van is te koop vanaf 86.995 euro.

Fietsen onder het bed
Fietsen onder het bed
Details
Details
Badkamer naast bed
Badkamer naast bed

SpecificatiesAffinity Camper Van

Basisvoertuig: Fiat Ducato of Peugeot Boxer
Afmetingen (lbh): 6,36 / 2,10 / 2,80 meter
Leeggewicht / Maximaal gewicht: 3090 / 3500 kilo
Zit-/slaapplaatsen: 4 / 4
Prijs Peugeot: 86.995 euro

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur