Een thuis op wielen

Het boek ‘Een thuis op wielen’ is een ode aan de caravan

Martine van Kuler

In de jaren 50 was de caravan een metafoor voor de wederopbouw, maar langzaam veranderde dit en groeide het witte gevaarte uit tot hét symbool van burgerlijkheid. En dat is jammer, zo vindt historicus en journalist Marchien den Hertog. Met haar boek 'Een thuis op wielen, eerherstel voor de sleurhut' brengt zij een ode aan de caravan.

Nederland heeft met Zweden de hoogste caravandichtheid ter wereld. En dat is niet voor niets. Want wij willen wel op avontuur, maar dan met zelf gezette koffie en ons eigen bed aan de trekhaak. En natuurlijk aardappels en pindakaas in het keukenkastje…

Speeltje voor de elite

Aan de hand van historische foto’s en anekdotes neemt Marchien den Hartog de lezer in Een thuis op wielen mee op reis door de cultuurgeschiedenis van de Nederlander en zijn caravan. Ze beschrijft onder meer hoe de caravan ooit een speeltje was voor de elite.

In de jaren zestig en zeventig liftte de caravan mee op de gouden jaren van groeiende consumptie. Maar toen in de jaren 80 ook de ‘gewone man’ de caravan omarmde, ging het bergafwaarts met het imago van de caravan. Het dieptepunt is wellicht de bijnaam die het vakantieverblijf op wielen kreeg: sleurhut. Den Hartog blikt in haar boek ook terug op het ontstaan van het woord, dat misschien wel van cabaretier Youp van ’t Hek afkomstig is.

Een thuis op wielen
Een thuis op wielen
Boek Thuis op wielen
Boek Thuis op wielen

Eerherstel voor de sleurhut

Het boek Een thuis op wielen is met recht een eerherstel voor de caravan en wat ons betreft een must voor iedere caravanbezitter en kampeerliefhebber. Want ook als je niets met caravans hebt, is het boek een feest der herkenning dankzij de prachtige foto’s en grappige anekdotes. Naast de geschiedenis van de sleurhut beschrijft Den Hartog ook de Campingsmoking en het ANWB-stelletje, laat ze weten dat Nederlanders de schrik van de Autobahn zijn, verdiept ze zich in alles wat wij meeslepen naar de camping en nog veel meer.

Een thuis op wielen, eerherstel voor de sleurhut is voor 27,50 te koop bij onder meer bol.com en de plaatselijke boekhandel.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!